Період публікації:

від

до

Категорія:

Учнівська конференція «ЗУНР – 100 років» на базі ОЗ "Мостиський ЗЗСО №2 I-III ступенів" (національно-патріотичне виховання)

Опубліковано: Понеділок, 12 листопада 2018 

min
max

чнівська конференція «ЗУНР – 100 років» на базі ОЗ "Мостиський ЗЗСО №2 I-III ступенів" (національно-патріотичне виховання)
Вшановуючи ювілей ЗУНР, у ОЗ «Мостиський ЗЗСО №2 І-ІІІ ст.» цікаво і змістовно проходила учнівська конференція «ЗУНР – 100 років» , на яку були запрошені вчителі МО історії, географії та старшокласники . 
Проблемне питання конференції : Чи ЗУНР є феноменом національного державотворення і соборності?
Розпочалося дійство переглядом фрагментів фільму Т. Химича « Легіон-Хроніка УГА- 1918-1919 рр.» , який дав можливість уявити , якою була реальна ситуація у Львові , який там вирував настрій, як реагувало мирне населення на військові дії. 
Пізніше – учні на основі зібраних і оброблених матеріалів, фото, історичних та архівних документів, конкретно розкривали питання конференції. 
Як проходив листопадовий чин , про причини , організацію та наслідки українського повстання розповів Степан Вергун. Він ознайомив присутніх із текстом відозви Української Національної Ради до львів’ян.
«Незважаючи на повстання, ситуація у місті була досить стриманою . Через лінію фронту пересилалися листи , діяв Червоний Хрест , Харчовий уряд , містом їздили вози, що розвозили харчі на бойові позиції» - відмічає учень . Його розповідь супроводжувалася переглядом фото листопадового Львова. 
Оскільки у роботі конференції брали участь члени Національної Скаутської Організації України «ПЛАСТ», а це учні нашої школи (Вергун С., Лучечко А., Кринська А., Тормишова А.-М.) , то вони на основі нещодавно надісланих матеріалів із Португалії порушили питання про дітей- українців , які залишали свої домівки , часто втікаючи від батьків, пішли зі зброєю в руках виборювати незалежність України . 
«У одному з львівських архівів зберігаються сотні документів , де батьки дають або не дають свою згоду на участь дітей у війську . Ця тема потребує окремого дослідження , але саме ці перші юнаки були прикладом для нового покоління» -наголошує Анна Лучечко . Презентується перепустка О. Тисовського- «Дрота» періоду листопадових боїв з архіву Крайової пластової старшини США , вимарш пластунів напередодні розвалу Австро-Угорщини від 19.10.1918 р., спогади тодішнього 15-літнього М.Колесси – майбутнього музиканта і Героя України. 
Жалісні емоції викликали фрагменти прощання 16-річного гімназиста О.Горбая з матір’ю. Зі спогадів військового розвідника І.Висловського дізнаємося , що серед добровольців були і юначки. Захоплює вчинок 14-літньої дівчини – зв’язкової із Винник. 
Опрацьовуючи світлини з приватної колекції, опубліковані за кордоном О.Круковським дізнаємося , як добровольці ,серед яких старосамбірські юнаки, йдуть перебирати владу в українські руки в Перемишлі , Самборі , Мостиськах та інших повітових містечках.
Календар «Червоної калини» (за 1922 рік) інформує , що загалом у листопадових боях за Львів з українського боку загинуло щонайменше 6 юнаків – гімназистів , серед них С.Нагребецький – син судового радника. Його поховано на Личаківському кладовищі , але могила не збереглася. 
Розповідь пластунів супроводжувалася підготовленою ними презентацією.
Анастасія Смола чітко охарактеризувала державний устрій, партійно-політичну систему ЗУНР . Дізнаємося, що здійснюючи реформування судової системи , ЗУНР розділено на 130 судових повітів та 12 судових округів, охорону громадського порядку забезпечувала народна міліція та Корпус української державної жандармерії. 
Якою була соціально-економічна політика ЗУНР розповіла Ірина Сюта. Вона наголосила,що найбільшою проблемою було забеспечення населення та армії продуктами харчування. Тому Державний Секретаріат внутрішніх справ вдався до радикальних заходів, запровадивши державну монополію на продаж зерна, хліба, цукру, спирту. Було введено заборону на вивіз нафти. Проте це не порятувало ситуацію – навесні 1919 р економічне становище ЗУНР наблизилося до катастрофи.
А якою ж була зовнішня політика? 
«Уряд ЗУНР в еміграції проводив активну зовнішньо-політичну діяльність , мав власний курс, зорієнтований на досягнення визнання української державності. Є.Петрушевич надсилав ноти, мемурандуми, звернення до урядів великих держав, Ради послів Антанти, Ліги Націй.. Через А.Шептицького, налагоджував контакти з Ватиканом, згодом- пише листи до папи Пія ХІ, з проханням підтримки… У підсумку- західноукраїнські землі відійшли до Польщі.»-зазначила у своєму виступі Ліана Склярова. 
Не вимушено, впевнено і цікаво презентував Роман Поділька роботу, подану на обласний конкурс історико-краєзнавчих розвідок «Історія, що нас об’єднує». Тема була присвячена діяльності командувача збройних сил ЗУНР Д.Вітовського . Учень розповів, які матеріали знайшли із Оленою Сікорською у Національній бібліотеці ім. В.Стефаника, Львівському історичному архіві, Форумі видавців. 
Перегляд презентації «ЗУНР і сучасність» проінформував учасників конференції про Марш слави ЗУНР (хода реконструкторів у Львові), відкриття у Львові пам’ятника героям ЗУНР та УГА, меморіальну інформаційну таблицю, що розмістили на будинку прокуратури в Мостиськах, де засідало повітове староство, виставку в нашому історико-краєзнавчому музеї. 
На завершення Бірець Г.І. подякувала своїм вихованцям і вручила Вергуну С., Подільці Р., Сікорській О. грамоти відділу ОКТМС за здобуті призові місця у міських конкурсах з історії.
Команда , яка працювала над підготовкою конференції :
Бірець Г.І. –голова МО вчителів історії та географії
Гавел О.В. – вчитель історії 
Вергун М.М.-вчитель інформатики, станична Мостиського осередку «Пласт»
Поділька Роман,Сікорська Олена-учні 11-Б класу, члени гуртка «Історична стежка»
Новатинська Вікторія, Денис Юлія, Лірик Василина – учні 8-В класу, члени гуртка «Історична стежка»
Лучечко Анна , Кринська Анастасія – учні 9-А класу
Смола Анастасія, Склярова Ліана, Вергун Степан, Сюта Ірина- учні 10-Б класу.

Немає коментарів

Схожі статті:

Національно-патріотичне виховання – у центрі засідання Координаційної ради при Львівській ОДА Національно-патріотичне виховання – у центрі засідання Координаційної ради при Львівській ОДА Опубліковано: Середа, 30 жовтня 2019 Сьогодні, 30 жовтня, відбулось засідання Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при Львівській обласній державній адміністрації. Участь в заході взяла керівник апарату Львівської обласної державної адміністрації Маріанна Вільшинська. Маріанна Вільшинська наголосила на...

Переглядів: 771 Коментарів: 0

Проекти, програми, акції

Триває конкурс з визначення проектів національно-патріотичного виховання Триває конкурс з визначення проектів національно-патріотичного виховання Опубліковано: П`ятниця, 15 лютого 2019 Міністерство молоді та спорту України оголошує конкурс з визначення проектів національно-патріотичного виховання, розроблених інститутами громадянського суспільства, для реалізації яких надається фінансова підтримка у 2020 році відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2011 р....

Переглядів: 720 Коментарів: 0

Проекти, програми, акції
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook