Період публікації:

від

до

Категорія:

День української писемності та мови у Львівському кооперативному коледжі

Опубліковано: Вівторок, 20 листопада 2018 

min
max

Викладачі циклової комісії мовних дисциплін Львівського кооперативного коледжу економіки і права традиційно у День української писемності та мови долучились до акції, яку проводить незмінний організатор «Українське радіо» з 2000 року – XVIIІ-й радіодиктант національної єдності, і стали так званими своєрідними співорганізаторами акції: створили власний осередок диктанту – зібралися колективом й організували написання диктанту в групах коледжу, адже мета акції – не стільки перевірка грамотності з української мови, як продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово!

Такі заходи підвищують повагу української мови серед молоді та підтримують традиції українського народу, які віками плекала земля предків, передавала з покоління в покоління. Офіційне гасло цьогорічного заходу – #пишеморазом. Воно підкреслює основну мету диктанту: єднання навколо мови. Радіодиктант – не просто засіб перевірити власну грамотність, а, насамперед, масштабний національний флешмоб, адже роль української мови в консолідації українського суспільства є дуже вагома. «Мова є найбільшим скарбом будь-якого народу та нації. Занепад мови – це зникнення нації. Якщо мова популяризується, стає необхідною та вживається, насамперед, національною елітою, тоді сильною і високорозвиненою стає нація…»

Також відбулася студентська науково-практична конференція, у якій взяли участь студенти коледжу всіх спеціальностей. Метою конференції було: розширити відомості про розвиток української мови, проаналізувати практичне застосування мови в усному та писемному мовленні.

На засіданні літературного гуртка «Рідна мова» зазначили, що це свято було встановлено Указом президента України 9-го листопаду 1997-го і відзначається щороку на честь українського літописця Нестора – послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія, свято рідної мови стосується не лише філологів, оскільки мовні проблеми повинні непокоїти всіх, хто не байдужий до долі всієї України. З уст викладачів охочі мали змогу більше дізнались про свято, історію рідного слова та мови. Варто відзначити, що саме автора «Повісті минулих літ» Нестора Літописця вважають «батьком української словесності».

Викладачі провели конкурс знавців української мови «Українська мово, гордосте моя!». Переможець конкурсу буде представляти коледж на конкурсі знавців української мови ім. Петра Яцика. Студенти перших-других курсів написали диктант «Садок вишневий коло хати».

Святкові заходи, приурочені до Дня української писемності та мови, завершилися. Але ми сподіваємось, що любов до рідного слова, його розвиток та збагачення матиме щасливе продовження. Адже саме такі заходи прищеплюють молодому поколінню любов до рідного слова, сприяють покращенню культури мовлення, збагаченню словникового запасу та виховують почуття гордості за те , що ти – Українець і мова в тебе – Українська!

«Мова – це не просто спосiб спiлкування, а щось бiльш значуще. Мова – це всi глибиннi пласти духовного життя народу, його iсторична пам’ять, найцiннiше надбання вiкiв, мова – це ще й музика, мелодика, фарби, буття, сучасна, художня, інтелектуальна i мисленнєва дiяльнiсть народу». (Олесь Гончар)

«Мова – душа кожної національності, її святості, її найцінніший скарб» (Іван Огієнко)

Матеріал підготував Михайло Голубка, прес-секретар з роботи зі ЗМІ та зв᾽язків із громадськістю ЛККЕіП

Немає коментарів

Схожі статті:

У Львівському кооперативному коледжі економіки і права відбулась студентська науково-практична конференція (фото) У Львівському кооперативному коледжі економіки і права відбулась студентська науково-практична конференція (фото) Опубліковано: Понеділок, 20 листопада 2017 Нещодавно у Львівському кооперативному коледжі економіки і права відбулась студентська науково-практична конференція на тему: «Львів як унікальний осередок для творення мовленнєвої структури міського койне», приурочена до Дня української писемності та мови, а також темі єднання українського народу і...

Переглядів: 592 Коментарів: 0

Профтехосвіта

У Львівському кооперативному коледжі економіки і права відзначили День української писемності та мови У Львівському кооперативному коледжі економіки і права відзначили День української писемності та мови Опубліковано: Четвер, 16 листопада 2017 Традиційно 9 листопада, у День української писемності та мови, за підтримки адміністрації Львівського кооперативного коледжу економіки і права та Львівської Облспоживспілки, викладачі циклової комісії мовних дисциплін Галина Гасюк, Христина Сапужак, Леся Мастикаш та Ірина Москалюк долучились до акції,...

Переглядів: 479 Коментарів: 0

Профтехосвіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook