Період публікації:

від

до

Категорія:

Літературний портрет О. Олеся

Опубліковано: Четвер, 06 грудня 2018 

min
max

З нагоди 140 річниці з дня народження О.Олеся відбувся для учнів старших класів літературний вечір «З журбою радість обнялась…».

Зі вступним словом до школярів звернулася учитель української мови та літератури Леськів Л.М. Вона наголосила, що О.Олесь – талановитий поет, драматург, перекладач, яскравий представник символізму в літературі. Він збагатив українську літературу задушевністю, ніжними почуттями і багатою внутрішньою силою, став однією з центральних постатей української поезії початку ХХ століття.

Звучить ноктюрн Ф.Шопена у виконанні Стельмах Ольги, на фоні музики Кучма Соломія читає вірш О.Олеся «Айстри».

Ведучий вечора Кошилович Павло наголосив, що ці твори порівнюють за схожістю художнього світовідчуття, вишуканістю, витонченістю стилю.

Митцеві не довелося довго завойовувати поетичної слави – вона прийшла до нього другого дня після виходу у світ першої книги його поезій «З журбою радість обнялась…». Однією з перших визнала талант поета Леся Українка і сказала, що він «випередив її яко ліричний поет».

На вечорі учні прилучилися до духовних скарбів, що їх своїм талантом створив поет. Відчули всю трагедію життя людини, яка змушена була емігрувати за кордон. Поезії читали учні 10 – Б та 9 – Б класів: Завитій Іван («Ні, забуття не дасть мені й сама природа»).,Олійник Іван («Для всіх ти мертва і смішна»), Гук Олег («В дитинстві…»),Запотічна Аліна (Вчорашні спільники на нас здіймають зброю»), Вовчанський Семен («Я знаю, - тяжко вам…»), Кошилович Павло («Хай його передчасно не стало»), Кучма Соломія (Гіркий був келих життьовий»).

Окрасою вечора були пісні, підготовлені учителем Цюзь А.Ю.

Дмитро Білий виконав народну пісню «Місяць на небі, зіроньки сяють», а пісні на слова поета «Сміються, плачуть солов’ї…», «На чужині» прозвучали у виконанні Заворотної Насті та Стельмах Ольги.

У цих поетичних шедеврах старшокласники відчули зв'язок автора з рідною землею, сподівання на повернення додому. Переконалися, що О.Олесь був вірним сином України, беріг її образ, як найбільшу святиню.

Патріотизм митця, громадянська позиція, неповторність українського слова примусили учнів замислитись, у чому полягає краса людини, що означає любити життя, бути відданим Вітчизні.

Літературний вечір  учням 9-Б та 10-Б класів допомогли підготували учитель української мови та літератури Л.Леськів та музичного мистецтва  А.Цюзь.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

Мама! Найдорожче слово в світі Мама! Найдорожче слово в світі Опубліковано: Четвер, 30 травня 2019 День Матері в Україні відзначається в другу неділю травня. Це свято-свято вічності. Мама – найголовніша людина в житті. Скільки б гарних, добрих слів ми не говорили нашим мамам, зайвими вони не будуть ніколи. До Дня Матері у Підбірцівській ЗОШ I-III ступенів, вчитель фізичної культури Карабан Н.М. зі...

Переглядів: 866 Коментарів: 0

Відділи освіти

"Родина, родина від батька до сина…" "Родина, родина від батька до сина…" Опубліковано: Середа, 29 травня 2019 24 травня дружна класна родина 6-го гімназійного класу Наварійської ЗОШ І-ІІІ ст. - гімназії зібралася на святі "Родина, родина від батька до сина…". Увага і повага до сім'ї, до роду не приходить сама по собі. Її треба виховувати. Дитина змалку повинна усвідомлювати свою приналежність до родини, до рідного...

Переглядів: 772 Коментарів: 0

Відділи освіти
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook