Період публікації:

від

до

Категорія:

Громадянська освіта як важливий чинник утвердження демократії

Опубліковано: П`ятниця, 14 грудня 2018 

min
max

12 грудня 2018 р. у Львівському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відбувся семінар для методистів рай(міськ) методкабінетів, які відповідають за науково-методичний супровід громадянської освіти та вчителів цього  нового шкільного предмета, покликаного утвердити ідеї демократії в освіті та суспільстві. Тема семінару: «Актуальні питання викладання предмета «Громадянська освіта» у контексті демократизації вітчизняної освіти». Захід проходив в рамках Всеукраїнського тижня права та з нагоди 70-річчя прийняття Загальної декларації прав людини – документа, що на міжнародно-правовому рівні  утвердив демократичні цінності як норми людського співжиття. Активну участь у семінарі взяли автори підручників з громадянської освіти, що мають гриф МОН України.

В рамках доповідей, представлених на семінарі, було порушено цілу низку актуальних питань, дотичних до тематики викладання громадянської освіти. Так, Петро Кендзьор (доктор педагогічних наук, автор одного з підручників із згаданого предмета),  комплексно розкрив засади викладання громадянської освіти крізь призму демократичної моделі школи. Змістовно та креативно представила методичні можливості підручника на уроках громадянської освіти старший викладач інституту, авторка підручника Ірина Васильків. Заступник директора інституту та автор підручника  Ігор Танчин у цікавій та доступній формі окреслив важливі аспекти тематики «Особистість та її ідентичність». Ігор Гусаков (викладач інституту та майстер-тренер швейцарсько-українського освітнього проекту DOCCU – Розвиток громадянських компетентностей в Україні) акцентував увагу учасників семінару на актуальних методичних підходах до вивчення громадянської освіти засобами освіти для демократичного громадянства (ОДГ) та освіти з прав людини (ОПЛ).

Під час семінару в ході розгляду тематики методичних можливостей підручника на уроках громадянської освіти його учасники серед іншого мали змогу обміркувати, як за допомогою прийомів критичного мислення спонукати учнів розпізнавати маніпулятивні інформаційні технології (зокрема фейки) та протидіяти їх поширенню у суспільстві. Також освітяни, практично працюючи у групах, представили свої варіанти креативної реклами.

Ще одним важливим аспектом семінару стало ознайомлення його учасників з розробленими в рамках проекту DOCCU дидактичними вправами, навчальна мета яких спонукає до усвідомлення цінності демократії та прав людини у суспільстві.

Загалом семінар відбувся в доброзичливій атмосфері обміну досвідом задля утвердження  демократії свободи, толерантності засобами громадянської освіти.

Немає коментарів

Схожі статті:

Про громадянську освіту із вчителями музики Про громадянську освіту із вчителями музики Опубліковано: Четвер, 20 вересня 2018 03.09.2018 р. учителі музики на соціогуманітарному модулі «Громадянська освіта в Україні» ознайомилися з основами освіти для демократичного громадянства в рамках українсько-швейцарського проекту DOCCU. Акцент було зроблено на повагу до гідності особистості та створення умов для її гармонійного розвитку...

Переглядів: 330 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування

Утверджуємо демократичні цінності в освітньому середовищі – основний меседж курсів підвищення кваліфікації для вчителів християнської етики Утверджуємо демократичні цінності в освітньому середовищі – основний меседж курсів підвищення кваліфікації для вчителів християнської етики Опубліковано: Четвер, 21 Червня 2018 Яким чином формувати в школі демократичне середовище? Що означає бути демократичним вчителем? Якою є педагогіка партнерства в дії? Ці та інші запитання  обговорювали вчителі християнської етики, які навчалися на курсах підвищення кваліфікації протягом 4-8 червня 2018 року.  Ця чудова команда педагогів,...

Переглядів: 444 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook