Період публікації:

від

до

Категорія:

Зустріч з волонтером просвітництва (Мостиська ОТГ)

Опубліковано: Четвер, 31 січня 2019 

min
max

28 січня 2019 року відбулася зустріч з громадським активістом України (Мостищини) Сюмаком Василем Івановичем з учнівською молоддю ОЗ «Мостиський ЗЗСО № 2 І-ІІІ ступенів». Про що ж говорили? 
Василь Іванович – це волонтер просвітництва, який не чекає на запрошення, а самостійно спішить до школярів, щоб поінформувати про важливі суспільні події, щоб донести історичну правду. А розмова у закладі була на тему: «Крути: трагедія та подвиг».
Адже всього було у нашій історії — і високого, і низького, і трагічного! Усі ми знаємо, як український народ заплатив за волю та незалежність своєї країни життям власних синів і дочок. 
29 січня 2018 року, минає 101 рік з часу страшної трагедії та великого подвигу українців під Крутами. Є така залізнична станція в Чернігівській області — Крути. Поїзди, проходячи повз цю маленьку станцію, стишують хід, а в день, коли сталася трагедія, тривожно сигналять... Немов будять приспану й присипану порохом забуття за часів СРСР нашу пам’ять про тих, хто поклав голову в цих полях, захищаючи незалежність молодої Української держави. Передчасно зів’ялий цвіт, юні романтики... 
Бій під Крутами тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, який налічував близько чотирьох сотень воїнів. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді. Особливо вразило сучасників поховання юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і у кількості 27 осіб, які були ними страчені.
300 мучеників України пішло в безсмертя. Юнаки-герої показали приклад мужності, відданості й незборимості духу. Герої не вмирають. Вони живуть у пам’яті та справах наступних поколінь. 
Учнівська молодь із захоплення слухала цікаві факти про Україну, про Фінляндію. Від душі, з любов'ю линули з уст Василя Івановича українські поезії (відео додається).

Живу й творю для тебе,Україно!

Живу й творю для тебе, Україно,
Я п'ю нектар твоєї красоти,
В моєму серці - вибрана, єдина,
З якою йду до світлої мети.- 
писав Богдан Пісний.

Учениця 10-Б класу Копитко Тетяна ОЗ «Мостиський ЗЗСО № 2 І-ІІІ ступенів» зазначила: « Крути, без сумніву, були, є і будуть, завдяки героїзму молодих студентів, однією з героїчних сторінок нашої історії! Ми, молоде покоління, гордимося нашою Україною, її відважними героями. Ми продовжувачі, будівничі нашої країни».
Слова вдячності звучали на адресу громадського діяча Василя Сюмака.
Така зустріч сприяє вихованню у молодого покоління почуття патріотизму, відданості справі, зміцнення державності, активної громадянської позиції.

 

Немає коментарів

Схожі статті:

Молодь Львівщини запрошують взяти участь у конкурсі «Відкривай Україну» Молодь Львівщини запрошують взяти участь у конкурсі «Відкривай Україну» Опубліковано: П`ятниця, 10 січня 2020 Фундація соціальних інновацій «З країни в Україну» реалізовує всеукраїнський освітній проєкт «Відкривай Україну», який спрямований розвивати у підлітках: соціальну інтеграцію у суспільство, формування здорових звичок змінотворця та виховання щирих громадян своєї держави. Основні інструменти, які використовує...

Переглядів: 1526 Коментарів: 0

Конкурси, олімпіади

Молодь Львівщини запрошують до участі у конкурсі «Всеукраїнський юнацький водний приз 2020» Молодь Львівщини запрошують до участі у конкурсі «Всеукраїнський юнацький водний приз 2020» Опубліковано: П`ятниця, 27 грудня 2019 Громадська організація «Всеукраїнська водне товариство «Вотернет» оголошує про початок прийому робіт на конкурс «Всеукраїнський юнацький водний приз 2020» (ВЮВП) – національний етап Міжнародного конкурсу «Stockholm Junior Water Prize». Конкурс покликаний об'єднати інтелектуальні та творчі здібності...

Переглядів: 1331 Коментарів: 0

Конкурси, олімпіади
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook