Період публікації:

від

до

Категорія:

Реквієм "Ангели Майдану" (Мостиська ОТГ)

Опубліковано: Четвер, 21 лютого 2019 

min
max

Завжди пам'ятаємо! Ніколи не зрадимо!

Сьогодні, 19 лютого 2019 року, проведено реквієм «Ангели Майдану». Спільнота Мостиської об’єднаної територіальної громади зі скорботою повз створеної алеї-пам’яті Ангели Майдану піднялися до площі Героїв Небесної Сотні, щоб промовити «Отче наш», схилити голови і пом’янути віщим словом тих, хто у Києві тому п’ять років підставив свою голову за честь, за волю, за рідну землю, за європейський вибір, за право бути Українцем. Адже дорого заплатили Герої за волю, гірку ціну віддали – життя! 
Вражає інсталяція «Небесна сотня білих журавлів»: образ Матері-України, яка одягнена в жалобну чорну вишиванку, плече покрите чорною хусткою, у руках свічка-пам’яті, яку обгортає вишитий на білому полотні рушник. Це мати! Мати-Україна! ЇЇ скорботу перериває голос диктора: «Не вберегла…Покровом не накрила…/ Не встигла, Господи! Простіть мене, простіть…/Жорстокий нелюд обпалив Вам крила,/Та душі Ваші він не спопелить!» Це мати прийшла до сина, ні до синів. Що ж Вона принесла синові, рідній кровиночці (тим часом у небі витає голуб, душа сина. Звідки він, голуб-син, на площі Героїв Небесної Сотні м. Мостиська з’явився? Ви не повірите, люди, це «душа за тобою, рідненька, щемить»…), тремтячими руками, обвітреним лицем ступає і кладе запалену свічу і квіти до стели.
Виринають постаті… Хто вони? Чому перев’язана у молодого юнака голова, у другого обгоріле лице… А очі! Вони - карі, ні волошкові…Чому не бачимо ми їхніх поглядів? Це хлопці, які 2014 "білими журавлями" полинули у небо… До них підходить мати. І не одна матуся. Сотні матерів сьогодні не чують веселий сміх , не бачать ясний погляд своїх синів. Розпач!Горе! А музика наростає і жалю додає… Не було, напевно, жодного учасника дійства, у кого б не викотилася сльоза. 
Під жалобний гімн Небесної Сотні «Пливе кача» учні запалили свічки та вшанували Ангелів Майдану хвилиною мовчання. 
Нехай кожен з нас торкнеться пам’яттю цього священного вогню - частинки вічного. А світло цієї свічки хай буде даниною тим, хто навічно пішов від нас, хто заради торжества справедливості жертвував собою. Вони повинні жити в нашій пам’яті
Спільну молитву за невинно убієнних ангелів Небесної Сотні відслужили всечесні отці. 
Сергій Сторожук, міський голова Мостиської об’єднаної територіальної громади, у своєму виступі зазначив: «Сьогодні листаємо сумну сторінку історії України, яку українці вибороли патріотизмом, прагненням до свободи, прагненням жити гідно на своїй землі…»
Учасник подій на Майдані Юрій Дьолог поділився враженнями п’ятирічної давнини про те, як починалася революційна історія України 2014 року.
Лунали пісні з уст молоді «Запалю свічу», «Виряджала мати сина», «Тополя», «Боже, Україну збережи». Звучала патетична поезія «Ти знаєш, як ангели у небі літали». У флешмобі «Небесна сотня білих журавлів» відбито було боротьбу та жертовність Ангелів Майдану 2014 року.
Церковні дзвони! Позаду площі Героїв Небесної Сотні височіє церква Вознесіння Господнього. Яке диво трапилося під час заходу? Коли діти виконували танець «Терниста дорога до миру», імітуючи шлях щастя, почувся звук церковного дзвону. Випадковість? Ні. Адже дзвін - це відображення звучання іншого світу, це здатність музики перемагати зло і встановлювати порядок. Дзвін виступив як провідник волі Небес, з’єднуючи людину з Богом… У цей момент на площі Героїв Небесної Сотні, влухаючись у слова ведучих Артимович Ілони та Вергуна Степана, кожен з нас зрозумів, що надходить той час, коли небо та земля повністю зіллються воєдино. Буде нове небо й нова земля, де перебуватиме правда, за яку віддали життя Герої XXI століття:
Ви зорями у небі спалахнете,
Промінням сонця, цвітом навесні.
І в пам’яті нащадків оживете,
На вільній і оновленій землі!

Герої Небесної Сотні назавжди змінили нашу Україну і самих Українців, підняли наш національний і патріотичний дух. Завдяки Майдану наша держава довела всьому світові гідність, мужність і тверду волю Українців до справедливості.

"Боже великий, єдиний, нам Україну храни!" - звучала молитва за мирну Україну.
Тож у пам’яті невинно убієнних нехай горить незгасная свіча! 
Слава Україні! Героям Слава!

Організатор дійства відділ освіти, культури і туризму, молоді та спорту Мостиської міської ради Львівської області (начальник Чернега В.Г.).

Немає коментарів

Схожі статті:

І знову успіхи і перемоги!!! І знову успіхи і перемоги!!! Опубліковано: П`ятниця, 28 лютого 2020 І знову успіхи і перемоги!!! 27 лютого 2020 року на базі СОК "Інтерспорт" м.Львів відбулися фінальні змагання Чемпіонату Львівської територіальної організації ВФСТ "Колос" з футзалу серед юнаків 2005-2006 та 2007-2008 р.н. Команди опорного закладу "Рудківська СЗШ І - ІІІ ст. ім. В.Жеребного" під керівництвом...

Переглядів: 788 Коментарів: 0

Відділи освіти

Студентка Львівського кооперативного коледжу перемогла у чемпіонаті з жиму лежачи Студентка Львівського кооперативного коледжу перемогла у чемпіонаті з жиму лежачи Опубліковано: Четвер, 14 березня 2019 Нещодавно студентка Львівського кооперативного коледжу економіки і права спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» Вікторія Марків отримала перемогу – перше місце у відкритому чемпіонаті Тернопільської області та відкритій першості «ТО ДЮСШ з літніх видів спорту» з жиму лежачи та класичного...

Переглядів: 557 Коментарів: 0

Фізичне та патріотичне виховання
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook