Період публікації:

від

до

Категорія:

«Від авторів до учнів: шлях шкільного підручника»

Опубліковано: П`ятниця, 22 лютого 2019 

min
max

Круглий стіл «Від авторів до учнів: шлях шкільного підручника» відбувся 21лютого 2019 у Львівському ОІППО. Львів’яни, які є творцями низки шкільних підручників, вперше зустрілися всі разом та познайомилися.

За період від 2005 до 2018 було створено 33 найменування підручників (для 1-11 класів), які отримали гриф МОНУ. 25 авторів співпрацювали з 12 видавництвами (14 підручників було видано львівськими видавництвами, 10- київськими, 5- тернопільськими і 4- харківським). 14 підручників створені одним автором, а 19 найменувань – у співавторстві, здебільшого з колегами з інших міст України. У нашому, львівському,  доробку є загалом 6 підручників християнської етики, 5 –  математики, 5 – німецької мови, 4 – хімії, 3 – історії, 2 – зарубіжної літератури (з них один перекладений трьома мовами), 2 – громадянської освіти, 2 – букварі, а також по одному підручнику з природознавства, правознавства, захисту Вітчизни, та курсу «Я досліджую світ». 

Цікавою є динаміка зростання кількості найменувань за останні 5 років. 2014 рік – 1 підручник, 2015 рік – 2 підручники, 2016 рік – 3 підручники, 2017 рік – 4 підручники, 2018 рік – 12 підручників!

Ми відчули, що можемо бути командою. У кожного була своя дорога до авторства. Але на шляху від реалізації авторського бачення до отримання підручника школами всі ми зіштовхнулися з подібними труднощами. Маємо розуміння того, що крига скресла і зрештою, стало можливим творення різних за концептуальними чи методичними підходами підручників. І маємо також сподівання, що процес написання, експертизи і видання підручників буде реорганізовано і він  стане логічно удосконаленим, врегульованим, прозорим та відповідатиме вимогам часу.

 Окреслення наявних проблем та наші пропозиції щодо їх вирішення вартують того, щоб бути зафіксовані в окремих матеріалах кількох авторів та спільній заяві.

На жаль, не всі запрошені автори змогли бути присутніми. Просимо їх долучитися до обговорення стану та перспектив сучасного підручникотворення.

 

«Коли теорія і практика зіштовхуються, практика виходить переможцем». (І.Танчин)

Немає коментарів

Схожі статті:

Проблеми пацієнтів з орфанним захворюванням обговорили під час круглого столу Проблеми пацієнтів з орфанним захворюванням обговорили під час круглого столу Опубліковано: П`ятниця, 28 лютого 2020 У Львівські ОДА сьогодні, 28 лютого, відбувся круглий стіл «День орфанних захворювань», під час якого порушили питання проблем та викликів, з якими щодня стикаються пацієнти України з рідкісним (орфанним) захворюванням. «Ніхто не заперечує, що потрібно ремонтувати дороги, школи та інші об’єкти. Але...

Переглядів: 1271 Коментарів: 0

Соціальний захист дітей
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook