6 березня 2019 року учні 2-3 класів Борщовицького НВК «ЗНЗ І-ІІІ ступенів – ДНЗ» під керівництвом класних керівників Плахтій Тетяни Іллівни та Хміль Люби Олексіївни вирішили відвідати пекарню «ЕкоТатко», що майже на кордоні з Польщею в с.Шегині та взяти участь у майстер-класі з випікання хліба, що фактично стало кінцевою ланкою нашого проекту. В пекарні нас радо зустрів майстер-пекар Дзідзьо, провів інструктаж, перевірив, чи знаємо ми звідки береться хліб, для чого живе людина на Землі. Із бесіди ми дізналися, що найважливіша річ у житті – це міра.
Потім майстер «посвятив» нас у пекарі, поділив на дві команди. Зануривши руки в діжки з зерном ми відчули його на дотик, а борошно і висівки – на смак.
Кожна команда зважуючи власноруч готувала всі потрібні для випікання хліба складники: 7 кг борошна, 2 кг висівок, 200 г солі, 150 г цукру, 0,5 л сироватки, 4 л води. Ми вчилися місити тісто руками. Було дуже важко, але в нас було велике бажання навчитися і перемогти. І ми досягли успіху.
Ми спостерігали, як готове тісто зважили по 470 г і розклали у спеціальні форми. І були заворожені тим, що тісто у формах від тепла наших рук починало «рости» на очах. А потім тісто помандрувало у велику глиняну піч, натоплену дровами.
І поки хліб випікався у печі, пан Дзідзьо провів нас туди, звідки починається Україна – на українсько-польський кордон. Ми бачили справжнього прикордонника і були на пішохідному переході, що веде з Польщі.
А ще нас пригостили смачними обідом – справжнім козацьким кулішем, печеною картоплею і узваром. У нас був час і потанцювати, і поспівати в караоке. І ось найчарівніша мить: рум’яний, духмяний, смачнючий хліб – спечений! Кожному з нас вручили власноруч створену хлібину і сертифікат про успішне завершення навчання з випічки справжнього живого хліба. За вечерею всі хвалили хліб: «Такого смачного хліба ми ще не їли ніколи!»
Хліб! У пошані до нього
Схилимо низько чоло.
Хліб! Це святіше святого
Мир, і життя, і тепло!
Немає коментарів