Період публікації:

від

до

Категорія:

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького запрошує на мистецьку програму

Опубліковано: Четвер, 28 березня 2019 

min
max

В рамках низки науково-освітніх проектів Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького пропонує у квітні відвідати наступні заходи:

  • 29.12.18 – 02.04.19 – виставка Антон Манастирський. Живопис. (До 140-річчя  від дня народження). З фондових зібрань НМЛ ім. Андрея Шептицького.

Антон Іванович Манастирський (1878-1969) – відомий український живописець, культурно-громадський діяч Галичини кінця ХІХ – першої половини ХХ ст. У 1953 році йому було присвоєно звання заслуженого діяча мистецтв УРСР, 1957 році – народного художника України. Народився на Тернопільщині, в сім’ї поштового урядника.  Мистецький фах здобув у Львівській художньо-промисловій школі та у Краківській академії красних мистецтв. Жив і працював у Львові. Автор жанрових полотен на історичну тематику, сакральних композицій та ряду іконостасів; так само працював у пейзажі та портретному жанрі. Має чималий доробок у царині книжкової ілюстрації. Ювілейна виставка насвітлить ретроспективу творчості художника.

  • 09.03.19 – 31.05.19Шевченкіана Національного музею у Львові.

Виставка «Шевченко в НМЛ», приурочена 205-літтю від дня народження Тараса Шевченка, продовжує традицію щорічних Шевченківських виставок. В експозиції запрезентовано чотири оригінальні твори Т. Шевченка із колекції музею та пам’ятки, пов’язані з особою Великого Кобзаря.

  • 29.03.19 – 05.05.19Петро Сипняк. Живопис. (До 60-річчя від дня народження митця).

Український живописець, культурно-громадський діяч. Заслужений художник України (2002), народний художник України (2014), член НСХУ, член Клубу українських мистців (КУМ). Лауреат обласної премії в галузі культури імені Івана Труша (2018).

Сипняк П. народився 29 січня 1959 року в селі Лани Галицького району Івано-Франківської області. 1985 року закінчив Львівський державний інститут декоративно-прикладного мистецтва (зараз – Львівська національна академія мистецтв), факультет – інтер’єр та обладнання.

З 1990-х рр. – учасник виставкового процесу у різних куточках України. Також митець активно презентує свій доробок на вернісажах у Польщі, Бельгії, Німеччині, Франції, Болгарії, Словаччині, Чехії, Італії, Голландії, Греції, Китаї та Сполучених Штатах Америки.

Творчість Петра Сипняка у жанрово-тематичному спектрі – надзвичайно багатогранна. Її складають тематичні цикли та серії пейзажів, портретів, натюрмортів, жанрових композицій. Серед них такі хрестоматійні роботи, як: «Чумацький цикл», «Цикл вертепів», міфологічна серія «Дійство» або «Містерія», серія «Солодкі дівчата», композиції ню, а також твори на філософську та релігійну тематику, побутові сцени, етюди тощо.

Мистецький доробок живописця становить кілька тисяч робіт, понад 35 персональних виставок та безперервна активна участь у групових вернісажах у Львові, інших містах України й за кордоном. Він став організатором та учасником багатьох благодійних аукціонів і проектів задля відновлення культурних пам’яток Львова й інших міст. Роботи знаходяться у музеях Львова, Києва, Канева, Запоріжжя, Кам’янського (Дніпродзержинська) та у приватних колекціях в Україні і за кордоном.

Виставку у Національному музеї у Львові ім. Андрея Шептицького приурочено до 60-річного ювілею від дня народження митця та 35-річчя його творчої діяльності. До експозиції увійдуть полотна останніх років та знакові роботи попередніх періодів. Вони охоплюють чільний спектр тем і жанрів, у яких працює художник.

  • 10.04.19 – 10.05.19«Молитва до Митрополита. Софія». (Мистецько-документальний проект).

Проект має на меті привернути увагу до визначної історичної постаті – Софії Фредро-Шептицької (1837-1904), письменниці, художниці, дружини графа Івана Шептицького. Софія Фредро подарувала духовного провідника українського народу, майбутнього главу УГКЦ – митрополита Андрея (Шептицького) та ігумена-архімандрита Унівської Лаври свщм. Климентія (Шептицького). До експозиції увійдуть твори сучасних митців, присвячені образові Софії Шептицької, а також меморіальні світлини та матеріали біографічного характеру.

Виставку, яка вшановує 115-ту річницю від дня смерті Софії Шептицької, буде представлено у виставкових залах ХММ Олени Кульчицької.

  • 15.04.19 – 31.05.19 – Виставка одного твору. «Thesaurus Sacrarum Historiarum Veteris еt Novi Testamenti…» («Скарбниця Святих Оповідей Старого та Нового Завітів…»). Антверпен: Друкарня Ґерарда де Йоде, 1585.

«Thesaurus Sacrarum…» («Скарбниця святих оповідей…») – одна з перших у Європі ілюстрованих Біблій, видана у формі 2-томного альбому гравюр із найважливішими сюжетами Старого та Нового Завітів. Книга репрезентує найпотужніший у Європі XVI ст. друкарський осередок в Антверпені і є наймасштабнішим видавничим проектом Ґерарда де Йоде. Його було реалізовано поетапно впродовж 1565-1585 років у співпраці з найкращими фламандськими художниками та граверами того часу.

З огляду на стан збереження пам’ятки, впродовж 2017-2018 років у майстерні реставрації графіки науково-дослідного реставраційного відділу ім. Андрея Шептицького, під орудою художника-реставратора графіки вищої категорії Вадима Волкова, провели комплекс консерваційно-реставраційних заходів. У процесі реставрації обидва томи книги розшили, що дало можливість представити цю книжкову пам’ятку розгорнуто, у формі окремих гравюр.

Виставку буде презентовано у два етапи: 1-ий етап – гравюри «Старого Завіту»; 2-ий етап – гравюри «Нового Завіту».

Примірник старозавітної частини «Thesaurus…» (1585), що знаходиться у збірці НМЛ ім. Андрея Шептицького, неповний. Він налічує 198 аркушів. Зі 42 старозавітних серій, які вміщено в альбомі, на виставці буде показано 12 циклів у 59 аркушах-гравюрах. Підбірка серій для експонування представляє доробок кожного з авторів-ілюстраторів книги. Сюжети заекспонованих серій розкривають відповідні цитати з Біблії (в перекладі Івана Огієнка).

Повний оцифрований примірник «Thesaurus…» (1585) буде представлено на інтерактивній панелі, що доповнить експозицію.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

Школярів Львівщини запрошують переглянути виставковий проєкт «Корнило Устиянович. Художник українського відродження в Галичині» Школярів Львівщини запрошують переглянути виставковий проєкт «Корнило Устиянович. Художник українського відродження в Галичині» Опубліковано: Вівторок, 21 січня 2020 Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького запрошує школярів м. Львова та області відвідати виставковий проєкту «Корнило Устиянович. Художник українського відродження в Галичині», присвячений 180-річчю від дня народження художника. На виставці заекспоновано понад 70 малярських і графічних...

Переглядів: 2433 Коментарів: 0

Виховання

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького запрошує на мистецьку програму Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького запрошує на мистецьку програму Опубліковано: Вівторок, 13 серпня 2019 В рамках низки науково-освітніх проектів Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького пропонує відвідати наступні заходи: 13 червня – 10 серпня – виставка малярських робіт Тараса Лозинського «Малярство на склі». 17 липня – 20 серпня – Єжи СТЕМПАК (РП). Тори художнього плетіння з лози. 20...

Переглядів: 1658 Коментарів: 0

Виховання
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook