Період публікації:

від

до

Категорія:

Навчально-практичний семінар для практичних психологів ЗДО «Адаптація майбутніх першокласників до умов шкільного навчання»

Опубліковано: Четвер, 04 квітня 2019 

min
max

Початок систематичного навчання у школі є стресовою ситуацією в житті  дитини, оскільки пов'язаний із необхідністю адаптуватися до нових мікросоціальних умов. Цей процес супроводжується різноманітними зрушеннями  у   функціональному  стані  і  значною  мірою  позначається на психоемоційній сфері. Від благополуччя адаптаційного періоду під час вступу до школи  значною мірою залежить успішність подальшої соціальної діяльності дитини.

Актуальність питання переходу дошкільника до шкільного життя визначається сучасними вимогами Нової української школи, метою якою є внесення корективів у систему навчання в початковій школі, тому що інтенсифікація навчальної діяльності останніми роками збільшила психологічне навантаження на дітей, шкільна дезадаптація призвела до зниження навчальної мотивації, деформації міжособових відносин, розвитку невротичних станів, формування девіантних форм поведінки у дітей.

Успішна адаптація дитини-дошкільника до шкільного життя  в умовах НУШ залежить від рівня  сформованості  у нього навичок для навчальної діяльності. Чим  краще готова  дитина  до всіх змін, пов’язаних із початком навчання в школі, подоланні труднощів в соціалізації, тим успішнішою почуватиметься вона  в школі.  Концепцією Нової української школи одним із державних пріоритетів в освіті визначено особистісно-орієнтоване навчання і виховання, що вимагає психологізації освітнього процесу шляхом підвищення психологічної компетентності адміністрації, педагогів, батьків, учнів.

У Львівському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти 03.04.2019 року проведено навчально-практичний семінар для  психологів закладів дошкільної освіти з питань адаптації дошкільників до навчання у школі. Перед учасниками  семінару виступила  О.М.Приведа, завідувач навчально-методичного центру практичної психології, яка акцентувала увагу присутніх, що в умовах реформування української освіти, актуальним є  питання адаптації дітей до шкільного навчання та створення сприятливих соціально-психологічних умов для майбутнього школяра, що забезпечить  його успішне навчання. Методист Л.В.Зеленко  наголосила, що актуальним є питання психологічного супроводу наступності в роботі  дошкільної  та початкової освіти з підготовки дітей до навчання. Важливо  практичним психологам школи та закладу дошкільної освіти спільно  співпрацювати, з метою  успішного забезпечення періоду адаптації у дітей.

На семінар було запрошено Петринко Л.В., практичного психолога Підкамінської ЗОШ І-ІІІ ст. Бродівського району, переможницю Всеукраїнського конкурсу авторських програм практичних психологів і соціальних педагогів «Нові технології у новій школі», яка познайомила присутніх із  своєю  авторською програмою «Перший раз у перший клас», у якій розглядаються питання теоретичних основ дитячої адаптації та дезадаптації,  розроблено систему практичних занять підготовки дітей до навчання у школі, заходи для роботи з батьками.

Учасники семінару ділилися своїм досвідом роботи  із питання адаптації.

Немає коментарів

Схожі статті:

Учні НРЦ  «Левеня» доєдналися до відзначення Дня поширення інформації про аутизм Учні НРЦ «Левеня» доєдналися до відзначення Дня поширення інформації про аутизм Опубліковано: П`ятниця, 03 квітня 2020 Коли краплі дощу стікають по склі, ми дивимося на них і думаємо: «Як їх багато, і які вони різні». Але хмари поступово розсіються, вигляне сонце і скло стане сухим. Лиш де-не-де будуть помітні сліди від крапель… Щорічно 2 квітня світова спільнота відзначає День поширення інформації про аутизм. Учні...

Переглядів: 4574 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування

Лепбук «My Family” Лепбук «My Family” Опубліковано: П`ятниця, 20 грудня 2019 Лепбук «My Family” Незамітно пролетів час і нушенята КЗ ЛОР Бориславської загальноосвітньої школи-інтернат І-ІІІ ст. завершили вивчення ще однієї теми з англійської мови «My Family”. Підсумковий урок , який підготувала та провела вчитель англійської мови Комарницька І.І.пройшов весело та жваво. Для кращого...

Переглядів: 779 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook