Період публікації:

від

до

Категорія:

Конкурс фаховості різьбярів

Опубліковано: П`ятниця, 31 травня 2019 

min
max

Вже стало доброю традицією щороку навесні зустрічати талановиту молодь – учасників Конкурсу фахової майстерності з професії «Різьбяр по дереву і бересті» у стінах Художнього професійно-технічного училища імені Й.П. Станька. Минули три насичені дні. Дні важкої праці, переживань і сподівань на перемогу, адже конкурс передбачає вінець слави для кращих серед обраних у своїх навчальних закладах.

Свою майстерність на конкурсі представляли 18-ть конкурсантів із 8-ми навчальних закладів із 5-ти областей (Івано-Франківської, Тернопільської, Волинської, Львівської та Київської). Директор ХПТУ ім. Й.П. Станька Василь Гевало привітав усіх учасників конкурсу та побажав плідної творчої праці.

Роботу конкурсантів оцінювало кваліфіковане журі у складі головуючого Святослава Мартинюка, заслуженого діяча мистецтв України, завідувача кафедри художнього дерева Львівської Національної академії мистецтв, член спілки художників України. Визначити кращих йому допомагали члени журі: Олексій Зварич, різьбяр, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, Валентина Гузюк, методист НМЦ ПТО у Львівській області; Віталій Гугусь, директор ТзОВ «ЮрВіт» та Юрій Ходан, член Національної спілки художників України.

За результатами оцінювання журі переможцями конкурсу стали:

І місце – Сметанюк Ярослав, Училище прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв, м. Косів

ІІ місце - Табен Ростислав, ДНЗ «ХПТУ ім. Й.П. Станька», смт Івано-Франкове

ІІІ місце - Войтихівська Юлія, ДНЗ «ХПТУ ім. Й.П. Станька», смт Івано-Франкове

V місце – Папаєвич Юрій, ДНЗ «ХПТУ ім. Й.П. Станька», смт Івано-Франкове

V місце – Фульмес Назар, ДНЗ «ХПТУ ім. Й.П. Станька», смт Івано-Франкове

VІ місце – Возняк Володимир, професійний ліцей смт Нижанковичі

Грамоти за участь отримали:

Заячківський Руслан, ВПУ №3, м. Івано-Франківськ, 

Цюрак Іван, Училище прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв, м. Косів

Оліярник Андрій, ДНЗ «ХПТУ ім. Й.П. Станька», смт Івано-Франкове

Трапезніков Максим, ДНЗ «ХПТУ ім. Й.П. Станька», смт Івано-Франкове

Хомич Іван, ВПУ будівництва та архітектури, м. Луцьк

Лановенко Антон, Білоцерківський професійний ліцей

Возняк Олег, професійний ліцей смт Нижанковичі

Микуляк Андрій, Училище прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв, м. Косів

Поліщук Артем, ВПУ будівництва та архітектури, м. Луцьк

Середюк Богдан,Вище художнє професійне училище №3, м. Івано-Франківськ

Зубрицький Володимир, ПЛ народних промислів і ремесел, смт. Бориня

Безкоровайний Андрій, ВПУ технологій та дизайну, м. Тернопіль

Крім того, премію від ТзОВ "ЮрВіт" отримали Войтихівська Юлія у номінації "чарівна учасниця" та Ходан Юрій у номінації "наставник переможця".

На відкритті конкурсу були присутніми високоповажні гості: Володимир Мацелюх - заступник голови Яворівської районної ради, Іван Семеряк - голова Івано-Франківської селищної ради, Ігор Гавришкевич - випускник 1973 року ХПТУ, народний художник України, викладач живопису Львівської національної академії мистецтв, Петро Старух - випускник 1981 р. ХПТУ, художник, скульптор, музикант і письменник, Лідія Сліпчишин – доцент кафедри загально технічних дисциплін та охорони праці Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, кандидат педагогічних наук, автор монографії «Яворівська художня школа», Володимир Прусак – кандидат педагогічних наук, завідувач кафедри дизайну національного лісотехнічного університету України, член спілки дизайнерів України, член-кореспондент лісівничої академії України та багаторічний директор училища Микола Шпільман. Отець Назарій Дадак - настоятель Храму святого рівноапостольного князя Володимира селища Івано-Франкове благословив на творчу працю учасників. Молитовно пом'янули в світлому успенні отця Володимира Дадака, багаторічного духовного наставника училища.

За умовами цьогорічного конкурсу домашнє завдання полягало у виконанні композиції виробу «Декоративний куманець» в техніці трьохгранно-виїмчастої різьби з використанням традиційних регіональних мотивів.

Заходи такого рівня, як конкурс фахової майстерності, дають можливість стежити за станом підготовки майбутніх фахівців у різних регіонах, бачити творчі знахідки в різьбярстві, відкривати молоді таланти, виявляти тенденції художнього характеру.

Багаторічний досвід проведення конкурсу фахової майстерності серед учнів художніх професійних та вищих навчальних закладів з професії «Різьбяр по дереву та бересті» дає підстави стверджувати, що педагогічні колективи навчальних закладів, які беруть участь в конкурсі проводять значну роботу зі збереження народних традицій в художній обробці дерева та активно працюють над її осучасненням.

Почесні відзнаки від імені Національна спілка майстрів народного мистецтва України «за особистий значний внесок у розвиток українського народного декоративного мистецтва» вручили навчальним закладам, які є багаторічними активними учасниками нашого конкурсу.

1. ВПУ будівництва та архітектури, м.Луцьк

2. Училище прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв, м. Косів

3. Професійний ліцей народних промислів і ремесел, смт Бориня

4. ХПТУ ім. Й.П. Станька, смт. Івано-Франкове

За значний особистий внесок у розвиток українського народного декоративного мистецтва, вагомі творчі здобутки і високий професіоналізм Дипломами Національної спілки майстрів народного мистецтва України нагородили:

1. ВПУ технологій та дизайну м. Тернопіль

2. Вище художнє професійне училище №3, м. Івано-Франківськ

3. Професійний ліцей, смт Нижанковичі

4. Білоцерківський професійний ліцей

Результати конкурсу спонукають до роздумів щодо якості підготовки майбутніх фахівців і шляхів її поліпшення. Ідея проведення конкурсу – це лише частина результату. Самостійно організувати захід надто складно. Тому, ми вдячні нашим спонсорам, які завжди нам допомагають у проведенні конкурсу, в організації дозвілля, нагородженні переможців.

Грамоти Львівського обласного об’єднання організацій роботодавців отримали:

1. Вовк Володимир Володимирович, директор ПП «Рональ»

2. Ющишин Руслан Ярославович, директор ПП «Ющишин» 

3. Кузьмич Володимир Федорович, директор ПП «Владар»

4. Орач Андрій Степанович, директор ТзОВ «Брама»

5. П’яніков Василь Георгійович, директор ПАТ «Явір»

6. Стефанів Юрій Богданович, директор фабрики «ЮрВіт»

7. Гугусь Віталій Федорович, директор фабрики «ЮрВіт»

8. Спільник Назар Володимирович, директор ТзОВ «Сяйво»

9. Синишин Галина Ярославівна, директор компанії виробника м’яких меблів (с. Лозина)

10. Ірод Іван Іванович, директор ТзОВ «Дизайн-майстер»

11. Павлусь Марек, генеральний директор ТзОВ «Снєжка»

Подяки за вагомий внесок у розвиток науково-технічної творчості молоді системи професійно-технічної та вищої освіти шляхом партнерства в організації конкурсу фахової майстерності з професії «Різьбяр по дереву та бересту» ім. Й.П. Станька прийняли:

1. Вовк Андрій Ігорович, директор кластера «Деревообробна індустрія»

2. Свистак Михайло Михайлович, директор Cтрадчівського навчально-виробничого лісокомбінату

3. Павлюк Любов Іванівна, керівник компанії «STRYI», виробника професійного інструменту для різьби по дереву

Особливістю цьогорічного конкурсу стала виставка виробів із кожного року проведення змагань: тарілки, свічник, футляр, плакетки тощо.

Починаючи з 2010 року переможцями конкурсів були: 

2010 - Личак Юрій ХПТУ №14

2011 - Шурко Остап ХПТУ №14

2012 - Шавала Дмитро ХПТУ №14

2013 - Свистак Олег ХПТУ №14

2014 - Малинич Антон ХПТУ №14

2015 - Ілюк В м. Косів училище прикладного декоративного мистецтва ЛНАМ 

2016 - Юрків Віталій м. Косів училище прикладного декоративного мистецтва ЛНАМ 

2017 - Пилипів Руслан ВПУ будівництва і архітектури м. Луцьк

2018 - Ільків Богдан ХПТУ ім. Й.П. Станька

Приємно було зустрітися із кількома із них. Своїми творчими здобутками поділилися Шурко Остап, Малинич Антон, Ільків Богдан.

Впродовж місяця в стінах ХПТУ ім. Й.П.Станька діяла виставка випускниць нашого училища 2013 року з професії «живописець. Художник розмалювання по дереву» - Анни Вовк, Юлії Пахолок та Христини Грабінської. На закриття конкурсу завітала Христисна Грабінська і привітала гостей і учасників свята жвавою піснею у спільному виконанні із керівником вокального гуртка училища Володимир Титуса

Організатори конкурсу постаралися, аби ці дні запам’яталися цікавими екскурсіями, майстер-класами, спілкуванням однодумців тощо.

В рамках співпраці учні та їх супроводжуючі відвідали Ведмежий притулок Домажир, відпочинковий осередок «Верещиця» Яворівського національного природного парку, 184 Навчальний центр Національної Академії сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного, побачили майстер-класи з рогозоплетіння, виготовлення розписаних яворівських забавок та кованих «підков на щастя».

Сподіваємось, що кожному із нас: організаторам, учасникам та гостям конкурсу в пам’яті залишаться лише приємні спогади. Бажаємо переможцям – не зупинятися на досягнутому, учасникам - не опускати рук і пробувати свої сили знову і знову, адже це черговий крок до свого професійного зростання. Меценатам - підтримувати творчу і талановиту молодь, бо за ними майбутнє.

Свято закінчилося. Майстри-наставники розмірковують над підвищенням підготовки до змагань, організатори продумують особливості наступного конкурсу, а учні – відпочивають після складних випробувань.

Все від Бога – і успіхи і випробування!

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

 Семінар – практикум «Робота в  навчально-практичних центрах на засадах компетентнісного підходу  серед майстрів виробничого навчання та викладачів з орієнтацією на ефективну професійну діяльність» Семінар – практикум «Робота в навчально-практичних центрах на засадах компетентнісного підходу серед майстрів виробничого навчання та викладачів з орієнтацією на ефективну професійну діяльність» Опубліковано: Четвер, 05 березня 2020 04 березня 2020 року у ДНЗ «Львівське вище професійне училище дизайну та будівництва» на базі навчально-практичного центру «TRIORA» та «POLIMIN – HUB» відбувся семінар – практикум  «Робота в  навчально-практичних центрах на засадах компетентнісного підходу  серед майстрів виробничого навчання та викладачів...

Переглядів: 1432 Коментарів: 0

Профтехосвіта

Захист випускних кваліфікаційних робіт за професією «Манікюрник, візажист, візажист-стиліст» у Стрийському ВХПУ Захист випускних кваліфікаційних робіт за професією «Манікюрник, візажист, візажист-стиліст» у Стрийському ВХПУ Опубліковано: Четвер, 05 березня 2020 28 лютого у Стрийському вищому художньому професійному училищі відбувся захист випускних кваліфікаційних робіт учнів за професією «Манікюрник, візажист, візажист-стиліст». Під керівництвом майстра в/н Оксани Грещук дівчата створили чудові образи, в яких вміло застосували свої професійні навички і творчий...

Переглядів: 1399 Коментарів: 0

Профтехосвіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook