Період публікації:

від

до

Категорія:

Відкрито книжкову виставку, присвячену Андрею Шептицькому

Опубліковано: Вівторок, 23 липня 2019 

min
max

До дня народження Андрея Шептицького (29.07.1865), графа, єпископа Української греко-католицької церкви у приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжково-журнальну виставку: «Мойсей українського народу» (експонується з 22 липня до 19 серпня в фойє бібліотеки (2 поверх )).

Довідка

29 липня 1865 народився видатний український церковний діяч, знаменитий митрополит Андрей Шептицький (світське ім’я – граф Роман Марія Олександр Шептицький; 1865-1944), настоятель Української греко-католицької церкви в 1900-1944 роках, Митрополит Галицький, охоронець Київського митрополичого престолу.

Представник галицького польсько-українського графського роду Шептицьких. Шляхетний рід отримав прізвище «Шептицький» від родового маєтку — села Шептиці (Шептич). 

Життя Митрополита Андрея – це постійна напружена боротьба і навіть в важкі хвилини відчаю: коли чув докори своїх, нехай навіть й далеких, родичів; коли до крайності обмежував видатки на власні потреби (скромний одяг, їжа, громадський транспорт), видаючи при цьому значні суми на сиротинці, будинки матері; коли розумів, що його використовують і допомогти всім – годі.

Чи не найголовнішою життєвою метою Андрея Шептицького було об’єднання Українських Церков. Могутня й геніальна ідея екуменізму не полишала душу Митрополита впродовж усього життя. Він справедливо вважав, що злука обох Церков є вкрай важливою не тільки для України, але й для всього Християнського Сходу. Адже не лише злуку Української Православної та Греко-Католицької Церков мав на увазі Митрополит, а злуку всієї Східної Церкви із Західною. Це об’єднання він хотів провести благородним змаганням у досягненні якнайвищого рівня моральних, культурних і національних сил поки що роз’єднаних братів.

Андрей Шептицький – відважний політик, який не тільки провів галицьке українство через дві світові війни і жорна окупації, але й залишив актуальне бачення української держави, ставши духовним будівничим української нації. Недарма Іван Франко назвав його українським Мойсеєм. Піклування про долю України було для митрополита Андрея справою всього його життя. 

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4394 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4347 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook