Період публікації:

від

до

Категорія:

Індивідуальна форма навчання: сімейна освіта та педпатронаж

Опубліковано: Вівторок, 03 вересня 2019 

min
max

Уже з вересня батьки школярів зможуть скористатися всіма видами індивідуальної форми навчання – сімейною (домашньою) освітою, екстернатом або педагогічним патронажем. Вони передбачають гнучкіший спосіб навчання та дозволяють створити індивідуальну освітню траєкторію під потреби кожної окремої дитини.

Зміни до Положення про індивідуальну форма № 8, яке регулюватиме кожну з цих форм, були затверджені наказом МОН та набрали чинності 20 серпня 2019 року.

«Раніше дитині дозволяли навчатися на індивідуальній формі лише за наявності поважних причин і з дозволу місцевого управління освіти. Тепер же зарахування або переведення учня на будь-яку індивідуальну форму не вимагає додаткового погодження. Але я хочу наголосити, що перш ніж учень перейде на індивідуальну форму навчання, він першочергово має бути зарахований до певного закладу, який буде відслідковувати його навчальний прогрес. Тільки після зарахування до закладу освіти, батьки мають написати заяву і спільно з вчителем обрати форму навчання. Знання учня мають відповідати Державному стандарту, підсумковий контроль робитимуть 4 рази на рік», - зазначила директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА.

Здобуття освіти за сімейною (домашньою) формою стане можливим для осіб, батьки або інші законні представники яких виявили бажання організовувати освітній процес самостійно. Разом із тим, відповідальність за здобуття дітьми освіти на рівні не нижче державних стандартів нестимуть їх батьки або інші законні представники.

У разі незадовільних результатів Педрада може:

  • рекомендувати батькам перевести дитину на інституційну форму (для учнів 1-4 класів);
  • перевести учня на інституційну форму (для учнів 5-11 (12) класів).

Водночас, батьки зможуть отримати консультації та допомогу вчителів, аби скласти індивідуальний навчальний план дитини, підручники та рекомендації щодо подальшого навчання.

Педагогічний патронаж може бути організований для: здобувачів початкової та базової середньої освіти, які проживають у селах і селищах, коли кількість учнів у класі закладу освіти становить менше 5 осіб; осіб з особливими освітніми потребами або здобувачів освіти, які за станом здоров’я не можуть відвідувати заклад освіти; осіб, які взяті під варту або засуджених до позбавлення волі на певний період; дітей-біженців, дітей іноземців та дітей без громадянства.

Здобуття освіти за формою педагогічного патронажу передбачає:

  • організацію освітнього процесу в умовах, найбільш сприятливих для дитини, у тому числі вдома або в закладі охорони здоров’я;
  • можливість періодичного включення учня до класного колективу з метою соціалізації та взаємодію педагогічних працівників із закладами охорони здоров’я, закладами соціального захисту дітей, інклюзивно-ресурсними центрами.

Немає коментарів

Схожі статті:

Батьки отримають більше можливостей для навчання дітей вдома – набуло чинності відповідне Положення Батьки отримають більше можливостей для навчання дітей вдома – набуло чинності відповідне Положення Опубліковано: Четвер, 22 серпня 2019 Уже з вересня батьки школярів зможуть скористатися всіма видами індивідуальної форми навчання – сімейною (домашньою) освітою, екстернатом або педагогічним патронажем. Вони передбачають гнучкіший спосіб навчання та дозволяють створити індивідуальну освітню траєкторію під потреби кожної окремої дитини....

Переглядів: 640 Коментарів: 0

Середня, дошкільна та позашкільна освіта

МОН пропонує для громадського обговорення проект наказу «Про внесення змін до Положення про індивідуальну форму навчання в загальноосвітніх навчальних закладах» МОН пропонує для громадського обговорення проект наказу «Про внесення змін до Положення про індивідуальну форму навчання в загальноосвітніх навчальних закладах» Опубліковано: Четвер, 29 листопада 2018 Міністерство освіти і науки України пропонує для громадського обговорення проект наказу «Про внесення змін до Положення про індивідуальну форму навчання в загальноосвітніх навчальних закладах». Проект наказу розроблено з метою встановлення єдиних підходів до врегулювання порядку здобуття загальної...

Переглядів: 502 Коментарів: 0

Соціальний захист дітей
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook