Період публікації:

від

до

Категорія:

Заходи присвячені 250-річчю від Дня народження І. Котляревського у Золочівському НВК

Опубліковано: Понеділок, 16 вересня 2019 

min
max

Іван Котляревський – гордість України. Без нього ми не мали б Тараса Шевченка, а без Шевченка чи ми б існували на світі як нація! Йому судилося стати визначним українським письменником, який вперше в Україні через свої твори заговорив з українцями рідною мовою, започаткувавши нову добу в українській літературі.

Цьогоріч вся Україна відзначає 250-річчя від Дня народження українського письменника, поета, драматурга та засновника нової української літератури — Івана Петровича Котляревського. Тому із нагоди ювілею у Золочівському НВК "Школа радості"-ДНЗ" Н.В.Яворівська  провела радіо урок для учнів 5-9 класів. І для всіх учнів та вчителів, провела виставку дитячих малюнків та виставку книг І.П.Котляревського.

Пригадали найцікавіші факти із життя драматурга  та найвідоміший твір письменника - бурлескно-травестійну поему «Енеїда», написану на сюжет однойменної  класичної поеми римського поета Вергілія. «Енеїда» — перша масштабна пам’ятка українського письменства, що була укладена розмовною українською мовою.

Славила зачинателя нової української  літератури та літературної мови Олена Пчілка, яка порівнювала свого земляка із першою весняною квіткою, що змарнілу землю звеселяє, з найпершою ластівкою, що весну нам принесла, з першою зорею, яка у добу безпросвітну у небі стиха засіяла.

Фізично І. Котляревського немає серед нас. Та є його твори.

Тарас Шевченко в поезії “На вічну пам'ять Котляревському” називає його українським соловейком, сизим орлом, співцем України, котрий:

Всю славу козацьку за словом єдиним
Переніс в убогу хату сироти.

І він пророкує Котляревському вічну славу:
Будеш, батьку, панувати,
Поки живуть люди,
Поки сонце з неба сяє,
Тебе не забудуть.

С.Т.Заброцька
педагог-організатор

 

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

"Книга -джерело знань" "Книга -джерело знань" Опубліковано: Середа, 26 лютого 2020 На завершення навчального тижня у НУШ присвяченого ознайомленню першачків із книгами та їх читання було проведено вікторину "Що ми знаємо про читання?" класним керівником Галятовською Н.Б. та бібліотечний урок "Книга - джерело знань" шкільним бібліотекарем Ломагою О.С.  Учні уважно слухали, а також...

Переглядів: 678 Коментарів: 0

Відділи освіти

НЕБЕСНА СОТНЯ – АНГЕЛИ, ЯКІ ТРИМАЮТЬ УКРАЇНСЬКЕ НЕБО НЕБЕСНА СОТНЯ – АНГЕЛИ, ЯКІ ТРИМАЮТЬ УКРАЇНСЬКЕ НЕБО Опубліковано: П`ятниця, 21 лютого 2020 20 лютого 2020 року відбулися схОдини для учнів  3-4, 5-7 класів Золочівського НВК, присвячені пам’яті людей, які розкрили нам очі, які змусили подивитися на життя зовсім по-іншому, і які своїм прикладом показали, як треба сьогодні відстоювати незалежність, любити Україну та свій народ. Ніхто не в...

Переглядів: 669 Коментарів: 0

Відділи освіти
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook