Період публікації:

від

до

Категорія:

Творчість для людей літнього віку

Опубліковано: Середа, 16 жовтня 2019 

min
max

10 жовтня у Центрі вітражного мистецтва на базі ДНЗ «Львівське ВПХУ» відбувся майстер-клас «Розпис по склі вітражними  фарбами» для людей літнього віку.

Творчий захід приурочений до Міжнародного дня людей похилого віку (англ. International Day of Older Persons) – проголошений 50 сесією Генеральної Асамблеї ООН, відзначається в усьому світі 1 жовтня. Надважливою, на думку ООН, є потреба активного використання творчого потенціалу людей старшого віку. Україна, як повноправний член ООН, підтримала ініціативу міжнародного співтовариства і з 1991 року щорічно відзначає цей день. Рішення про щорічне відзначення в Україні Міжнародного дня громадян похилого віку та створення належних умов соціального захисту пенсіонерів, людей з інвалідністю, одиноких непрацездатних громадян затверджено урядовою постановою від 26 вересня 1997 року № 1066 «Про щорічне відзначення Міжнародного дня громадян похилого віку». Відповідно до Указу Президента України від 24 вересня 2004 року № 1135/2004 1 жовтня Україна відзначає і День ветерана.

Згідно виконання наказу Міністерства освіти і науки України від 22.12.2018 р. № 1437 «Про затвердження плану заходів з реалізації Стратегії державної політики з питань здорового та активного довголіття населення на період до 2022 року» та листа Департаменту професійної освіти від 09.01.2019 р. № 23.2-7 «Щодо виконання плану заходів», в межах цих компетенцій ми передбачили проведення заходу в рамках гранту Українським культурним фондом при реалізації проекту збереження і розвитку культурної спадщини українського вітражу.

Розпис скляних поверхонь дозволяє створювати унікальні вироби. Широкий вибір матеріалів і трафаретів дає можливість робити це як професійним, так і початківцям художникам – сьогодні такими були люди літнього віку. Перед початком роботи ми розібратися, які фарби по склу існують і як їх правильно застосовувати. Соціальний робітник Лук'янова Олена Миколаївна представила кожного учасника, їх було задіяно 15 осіб. Ігор Голуб провів вступну інформативну бесіду з учасниками майстер-класу, а наставник допрофесійної підготовки Галина Гринишин уже самостійно підтримувала творчу роботу з кожним учасником.

Вітражні фарби являють собою декоративний матеріал, стійкий до стирання, що не боїться води і сонячних променів. Вони дозволяють декорувати дзеркальні поверхні, скляні вази, посуд тощо. Перед тим, як використовувати набір вітражних фарб, необхідно нанести контур, який дозволить запобігти розповзання фарбувального складу. Контуром треба акуратно обвести кожну деталь, уникаючи розривів. Потім слід зачекати його повного висихання. Вітражні фарби наносяться крапельним способом, а потім розподіляються пензлем від центру до периферії рівномірним товстим шаром. Після висихання фарби для виготовлення вітражів стають прозорими.

Загалом робота з людьми літнього віку була дуже насичена емоційними барвами, адже це були «жваві панянки», які хотіли дізнатися якомога більше про вітражне мистецтво. Окрім координатора Центру вітражного мистецтва та наставника, у творчій команді також працював майстер в/н Максим Смольський та фото-відео оператор Юрій Кравчук (випускник ДНЗ «Львівське ВПХУ»).

Немає коментарів

Схожі статті:

Майстер-клас «Вітражна мозаїка» для популяризації вітражного мистецтва серед учнівської молоді Майстер-клас «Вітражна мозаїка» для популяризації вітражного мистецтва серед учнівської молоді Опубліковано: Вівторок, 10 вересня 2019 За історичною довідкою, мозаїки з невеликих пластинок кольорового скла були створені ще в Стародавньому Римі у храмах перших християн (І ст. н. е.), також відомо, що під час розкопок міст Помпеї і Геркуланума, які поховані від виверженням вулкану Везувію у 79 р. н. е., знайдені кольорові фрагменти вітражів. Перші...

Переглядів: 960 Коментарів: 0

Профтехосвіта

Відбудеться теоретично-практична конференція «Культурна спадщина вітражного мистецтва Західної України» Відбудеться теоретично-практична конференція «Культурна спадщина вітражного мистецтва Західної України» Опубліковано: П`ятниця, 06 вересня 2019 26-27 вересня відбудеться теоретично-практична конференція «Культурна спадщина вітражного мистецтва Західної України». Захід пройде у рамках фінансового гранту Українським культурним фондом – проекту «Створення центру вітражного мистецтва на базі ДНЗ «Львівське ВПХУ» для збереження та розвитку культурної...

Переглядів: 793 Коментарів: 0

Профтехосвіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook