Період публікації:

від

до

Категорія:

«Вітраж» – підсумкова виставка Центру вітражного мистецтва

Опубліковано: Понеділок, 04 листопада 2019 

min
max

Всепроникаюче божественне світло, яке проходить крізь кольорові вікна, які мають назву – вітраж, було і залишається однією з найяскравіших досягнень творчої діяльності людини.

25 жовтня розпочалася мистецька подія міста – підсумкова виставка «Вітраж» у Львівському палаці мистецтв (вул. Коперника, 17). ДНЗ «Львівське вище професійне художнє училище» отримало грант від Українського культурного фонду на втілення проєкту – створення Центру вітражного мистецтва на базі навчального закладу. Наш проєкт триває уже третій місяць, у його рамках ми проводили безліч майстер-класів, екскурсійних турів та ознайомлення з матеріальною базою художнього училища, теоретично-практичну конференцію, гурткову роботу учнів допрофесійної підготовки, і як підсумок – виставка по вітражному мистецтву. В арт-просторі Палацу мистецтв експонувалися творчі роботи учнів допрофесійної підготовки та роботи студентів і випускників художнього навчального закладу. Загалом виставка тривала три дні – з 25 по 27 жовтня.

Урочисте відкриття провели Ольга Луковська – заступник директора з науково-мистецької діяльності Львівського палацу мистецтв та Ігор Голуб – координатор Центру вітражного мистецтва. Координатор проєкту презентував Збірник публікацій теоретично-практичної конференції «Культурна спадщина вітражного мистецтва Західної України» (яка відбулася 26-27 вересня 2019 р.), який став підсумком першої конференції, цілковито присвяченій питанням образно-художніх та техніко-технологічних вартостей вітражної культури.

Привітали організаторів і відвідувачів також запрошені гості: кандидат мистецтвознавства, завідувач аспірантури і докторантури Львівської національної академії мистецтв Ірина Степанівна Гах, професор, проректор з наукової роботи Львівської національної академії мистецтв Роман Миронович Яців, директор Львівського навчально-наукового центру професійної освіти НПУ ім. М.П. Драгоманова Михайло Павлович Копельчак та доктор педагогічних наук, професор, академік-секретар Відділення професійної освіти і освіти дорослих, Президія НАПН України Нелля Григорівна Ничкало.

Серед запрошених гостей були представники департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради, департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації, представники профспілки Львівщини, викладачі профтехосвіти та вищих навчальних закладів, роботодавці, художники-митці, а також учасники допрофесійної підготовки разом із батьками та рідними, мешканці та гості міста.

Вітражі сьогодення – це художньо-фахове продовження традицій, закладених більш як сто років потому, вдосконалення образно-художніх чинників, практикування сучасних технологій, а головне – велика любов і пошана до крихкої та делікатної склокультури, яка зайняла важливе місце в історії національного образотворчого мистецтва.

Серед творчих робіт учасники допрофесійної підготовки представили власні вироби у різних вітражних техніках: розпис по склі вітражними фарбами, холодна обробка скла, вітраж на мідній фользі, кольорова мозаїка, клеєний вітраж, імітація вітражу тощо. Крім експонованих виробів, також відбулася «модна» презентація виробів скляної та вітражної біжутерії, яку продемонстрували дівчата-учениці художнього закладу у форматі дефіле. Яскраве фешн-шоу під сучасну музику стало несподіваною родзинкою виставкового свята для відвідувачів.

Головне завдання проекту – популяризувати вітражне мистецтво серед львів’ян та гостей міста. «Про вітражне мистецтво сьогодні говорять дійсно дуже мало, і воно не є популярним, особливо серед молоді, але воно є надзвичайно красивим. Можна годинами стояти і розглядати ці вітражі, ці унікальні твори зі скла, які прикрасять будь-яку оселю чи будівлю. Нам приємно бути частинкою цього монументального мистецького жанру на шляху до популяризації. Збережімо український вітраж разом!», - прокоментував генеральний директор Львівського палацу мистецтв Юрій Візняк.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

Незабаром: «Вітражне Різдво» у Львові Незабаром: «Вітражне Різдво» у Львові Опубліковано: Четвер, 05 грудня 2019 8 листопада почався завершальний етап грантового проекту Центру вітражного мистецтва на базі ДНЗ «Львівське ВПХУ», реалізованого за підтримки Українського культурного фонду. Команда провела фахове обговорення культурно-мистецького проекту, який тривав три місяці, та експерти представили внутрішній моніторинг...

Переглядів: 742 Коментарів: 0

Профтехосвіта

Брифінг та результати внутрішнього моніторингу Центру вітражного мистецтва, реалізованого за підтримки Українського культурного фонду Брифінг та результати внутрішнього моніторингу Центру вітражного мистецтва, реалізованого за підтримки Українського культурного фонду Опубліковано: Вівторок, 12 листопада 2019 У Центрі вітражного мистецтва на базі ДНЗ «Львівське ВПХУ» нещодавно відбувся брифінг, в обговоренні якого були задіяні учасники проєкту: Ігор Голуб (координатор), Христина Семанів (креативний менеджер), Михайло Копельчак і Тетяна Дмитрівна (експерти моніторингу проекту), Оксана Дуфанець та Олена Погребняк...

Переглядів: 633 Коментарів: 0

Профтехосвіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook