Період публікації:

від

до

Категорія:

«Вчителеві-предметнику»: анотовані інформаційні огляди періодики Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки

Опубліковано: Понеділок, 03 лютого 2020 

min
max

Учителеві-предметнику

(тижнева оглядова інформація навчальної літератури 27 січня- 2 лютого 2020 р.)

«З питань методики викладання навчальних предметів у загальноосвітній школі»

                                Зарубіжна література

Даниленко, Т. М. О. Уайльд "Портрет Доріана Ґрея" [Текст] : 10-й клас / Т. М. Даниленко // Зарубіжна література в школі. - 2019. - N 23/24. - С. 31-35.

Вміщено конспект уроку зарубіжної літератури для 10-го класу. Мета уроку: з’ясувати особливості символічного значення портрета, його зв'язок із душею головного героя; розвивати образне і логічне мислення, уміння робити ідейно-художній аналіз літературного твору; виховувати любов до прекрасного, прагнення постійно самовдосконалюватись. Типологічно представлений захід є комбінованим уроком з елементами евристичної бесіди.

Паращич, В. В. Духовне випробування людини [Текст] : 7-й клас / В. В. Паращич // Зарубіжна література в школі. - 2019. - N 23/24. - С. 36-56.

Вміщено розробки низки уроків, об’єднаних назвою циклу. Чотири навчальні заходи (уроки 1-4) присвячено Джеймсу Олдріджу та його твору «Останній дюйм», три уроки пов’язані з творчістю Р. Кіплінґа, зокрема «Баладою про Схід і Захід» (урок 5), та віршем «Якщо…» (уроки 6, 7), ще 2 уроки (8-9) стосуються вивчення «Пригод Олівера Твіста» Ч. Діккенса. Урок 10 є контрольною роботою за творчістю Дж. Олдріджа та Р. Кіплінга.

Харченко, В. М. Панорама життя середньовічної Англії в романі В. Скотта "Айвенго" [Текст] : 7-й клас / В. М. Харченко // Зарубіжна література в школі. - 2019. - N 23/24. - С. 23-25.

Навчальний захід покликаний звернути увагу школярів на панорамність зображення англійської дійсності в романі В. Скотта «Айвенго»; закріпити вивчене про історичний роман; розвивати вміння учнів узагальнювати матеріал, аргументувати відповіді; розвивати вміння використовувати комп’ютерні технології; прищеплювати прагнення осмислити історичний досвід. Упродовж уроку застосовуються такі методи і форми роботи як фронтальне опитування, шифрувально-асоціативний диктант, робота з епіграфом, словникова робота, евристична бесіда, інтерактивні прийоми «Ґронування», «Усне словесне малювання», «Незавершене речення».

                                               Фізичне виховання

Єрмолова В. М. Всеукраїнський фінал культурно-спортивного заходу серед школярів «Олімпійське лелеченя - 2020» [Текст] / В. М. Єрмолова // Фіз. виховання в рід. шк. - 2019. - № 6. - С. 26-28.

Найкращі команди закладів середньої освіти з усіх регіонів України зібралися в мальовничій Пущі-Водиці поблизу Києва, у МЦД «Артек», щоб вибороти звання переможця проекту «Олімпійське лелеченя». Цього року до програми комплексних змагань увійшли випробування: «Презентація команди», «Олімпійська вікторина», спортивна естафета та гра волейбол. Головний приз - кубок чемпіонів дістався команді «Бубківці» школи № 1 м. Нова Одеса, що на Миколаївщині.

Качан О. А. Можливості використання та перспективи впровадження системи віртуальної реальності й інтерактивного віртуального 3D-середовища у фізичному вихованні та спорті [Текст] / О. А. Качан // Фіз. виховання в рід. шк. - 2019. - № 6. - С.20-25.

Віртуальна реальність(VR) торкнулася багатьох сфер життя людини, включаючи освіту, маркетинг, ігрову індустрію і, звичайно, спорт. Тренування у віртуальній реальності ведуть не тільки до поліпшення практичних функцій, а й до реорганізації структур головного мозку. VR сьогодні не може змінити традиційних реабілітаційних методик і підходів, проте вона вже є дієвим механізмм значного поліпшення якості та доступності реабілітації й забезпечує високі результати в процесі відновлення.

Ребрина А. А. Навчальна програма з фізичної культури для закладів загальної середньої освіти [Текст]: 5-9 класи. Варіативний модуль «Вправи з гирями». 3 роки навчання / А. А. Ребрина, Г. А. Коломоєць, А. А. Ребрина // Фіз. виховання в рід. шк. - 2019. - № 6. - С. 7-8.

Вивчення модуля «вправи з гирями» рекомендується починати у 9 класі. Модуль «Вправи з гирями» спрямований на розвиток та підтримку на оптимальному рівні рухових якостей учнів. Даний варіативний модуль складається з таких розділів: зміст навчального матеріалу; очікувані результати навчально-пізнавальної діяльності учнів; орієнтовні навчальні нормативи; перелік обладнання та інвентарю. Після вивчення модуля у     кожному навчальному році учні складають випробування.

Історія

Бабарико В. В. Гетьман К. Розумовського, його діяльність. Остаточна ліквідація гетьманства [Текст]: історія України: 8 кл. / В. В. Бабарико // Історія та правознавство: наук.-метод. журн. - 2019. - № 34/36. - С. 54 - 58.

Пропонується методична розробка уроку історії України (8 клас). Його матеріали мають на меті сформувати уявлення про період гетьманства  К. Розумовського та самого гетьмана як особистість; визначити наслідки остаточної ліквідації гетьманства; ознайомити учнів із діяльністю та особистістю П. Рум’янцева в Лівобережній Україні; навчитися висловлювати власну думку про різні історичні події та давати оцінку історичним постатям; продовжувати розвивати навички й уміння працювати з історичними джерелами, аналізувати їх; виховувати патріотичні почуття до історії свого народу. За типом уроку - це урок засвоєння нових знань.

Баланюк Т. Ю. Україна в геополітичних планах країн Антанти та Троїстого союзу [Текст]: історія України: 10 кл. / Т. Ю. Баланюк // Історія та правознавство: наук.-метод. журн. - 2019. - № 34/36. - С. 40 - 48. - Бібліогр.: 4 назви.

Матеріали уроку, розробку якого пропонує ця стаття, мають таку мету: розкрити причини першої світової війни; визначити цілі держав-супротивниць щодо українських земель та українського населення; характеризувати  ставлення українських партій до війни;  розвивати вміння працювати з різними джерелами інформації; вчити дітей простежувати причинно-наслідкові зв’язки; удосконалювати вміння працювати з істричною картою; розвивати критичне мислення учнів; виховувати інтерес до історичного минулого українського народу. Тип уроку: урок засвоєння нових знань і вмінь з використанням інтерактивних технологій навчання та технології розвитку критичного мислення учнів.

Жванко Любов, Гладка Світлана. Полонія на терені Полтавської губернії (1802-1914) [Текст] / Л. Жванко, С. Глабка // Історія в рідній шк. - 2019. - № 12. - С. 2 - 7. - Бібліогр.: 16 назв.

Стаття присвячена сторінкам спільної історії України та Польщі. Однією з таких позитивних сторінок можна назвати  історію Полонії, тобто спільноту поляків поза межами своєї батьківщини, які, крім іншого, знайшли притулок на території Полтавської губернії впродовж 1802-1814 рр. Подані матеріали розкривають такі питання теми: причини  появи та кількість поляків на  терені Полтавської губернії; кількість осіб римо-католицького віросповідання у найбільших центрах скупчення в Полтавській губернії у 1870-1897 рр.; соціально-професійний склад та прояви етнічної свідомості Полонії.

Нужа Ю. М. Чорнобильська катастрофа та її наслідки [Текст]: історія України: практик. заняття: 7 кл. / Ю. М. Нужа // Історія та правознавство: наук.-метод. журн. - 2019. - № 34/36. - С. 62 - 68.

Подається методична розробка практичного заняття (історії України (7 клас). Цінністю роботи є її дослідницький характер. Учні мають навчитися: надавати аргументовану оцінку знайденим відомостям про наслідки ядерної техногенної катастрофи на ЧАЕС; презентувати  зібрані матеріали про жителів-учасників ліквідації наслідків катастрофи села Олександрівка Валківського району; презентувати  зібрані відомості про ініціаторів встановлення меморіальної дошки учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС в селі Олександрівка; оформити спогади  ліквідаторів у збірку, поновити фонд шкільного музею та донести цю інформацію до учнів школи. Тип уроку: урок формування та вдосконалення предметних умінь.

Географія

Завгородня Т. І., Завгородній В. П. Новорічна красуня, або Знайома незнайомка [Текст]: усний пізнавально-дендрологічний журнал / Т. І. Завгородня, В. П. Завгородній // Географія: наук.-метод. журн. - 2019. - № 23/24. - С. 61 - 64. - Бібліогр.: 4 назви.

Стаття присвячена позакласній роботі з географії. Його мета - учити учнів оцінювати стан найближчого природного оточення; формувати інтерес до навколишнього середовища; учити моральних норм у стосунках із довкіллям; мотивувати до відповідального ставлення до природи; сприяти прагненню глибокого її пізнання; виховувати інтерес та повагу до природи та майбутньої професії. Для проведення заходу рекомендується таке обладнання: назви сторінок журналу, фото колаж «Наша новорічна гостя», відеофільми про ялинку.

Ковчин Н. А. Основи управління виробничим колективом [Текст]: навч. програма курсу за вибором для гімназій та ліцеїв / Н. А. Ковчин // Географія та економіка в рідній шк - 2019. - № 12. - С. 13 - 19.

Професійні та життєві можливості особистості учня, його здатності до самореалізації збільшує та розширює економічна освіта шляхом формування правової та економічної культури, систематизації загальних та формування спеціальних економічних, психологічних знань, а також моделювання та створення сприятливих умов для становлення та формування в учнів мотивації, орієнтації на конкретний вид професійної діяльності у майбутньому. Мета курсу за вибором «Основи  управління виробничим колективом» є формування теоретичної, практичної і психологічної готовності учнів до керівної діяльності на підприємствах різного типу.

Коцюрба С. В. Уроки на тему «Первинний сектор господарства. Сільське господарство, його значення в сучасному світі. Аграрні суспільства. Сільськогосподарські пояси світу. Сільське господарство України. Зональна спеціалізація сільського господарства України [Текст]: 9 кл. / С. В. Коцюрба // Географія та економіка в рідній шк - 2019. - № 12. - С. 20 - 35.

Автор розробок - призер обласного конкурсу «Творча скарбничка - 2019» у номінації «Формування предметних компетентностей в курсі географії 9 класу». Первинний сектор господарства вивчається у першому семестрі. Вивчення цієї теми дає можливість зрозуміти, як змінювалася звйнятість людей в історичному перерізі. Учні мають усвідомити значення і рівень розвитку гплузей первинного сектору в УКраїні та світі. Першв п'ять уроків теми присвячені розвитку сільського господарства в Україні та світі.

Разова Л. Г., Радіонова Л. І. Японська чайна церемонія [Текст] / Л. Г. Разова, Л. І. Радіонова // Географія: наук.-метод. журн. - 2019. - № 23/24. - С. 41 - 48.

Пропонується розробка інтегрованого пізнавального виховного заходу. Його мета: сформувати у старшокласників знання про Японію, її економічні досягнення; вивчити культуру народу, її самобутність і поетичність; провести інтеграцію з історією, літературою, художньою культурою; сформувати вміння учнів аналізувати, зіставляти, репрезентувати опрацьоване, узагальнювати і робити висновки;  виховувати любов до культури різних народів, толерантність і повагу до загальнолюдських цінностей.

Матеріали підготовлено відділом науково-бібліографічної та інформаційної роботи

 

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4393 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4346 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook