Період публікації:

від

до

Категорія:

У Львівському вищому професійному художньому училищі проведено захід «Stop Bullying»

Опубліковано: Вівторок, 03 березня 2020 

min
max

Львівське вище професійне художнє училище  активно долучилося до проведення інформаційно-просвітницької кампанії щодо протидії булінгу (цькуванню), його профілактики та подолання в учнівському середовищі, зокрема, саме під такою назвою в освітньому закладі проведено просвітницький захід. Адже для училища заходи щодо запобігання негативних явищ – це постійна систематична робота впродовж навчального року.

Метою заходу було ознайомлення учнів з поняттям «булінг», його видами, структурою та вмінням знаходити шляхи виходу зі складної ситуації, виховання почуття співчуття та переживання до підлітка, який зазнає насильства.

Але все по порядку. ДНЗ «Львівське ВПХУ» має свою програму позанавчальної роботи на 2019-2020 н.р., яка має комплексний характер, охоплює усі сфери життєдіяльності учнів та спрямована на створення умов для самореалізації та саморозвитку особистості, піднесення її загальнокультурного та творчого рівня. У навчальному закладі згідно з програмою позанавчальної діяльності заступником директора з НВР Обнявкою Н.М., спільно з предметною методичною комісією класних керівників і вихователів та учнівським самоврядуванням, організовано та проведено впродовж 2019-2020 н.р. низку заходів, які є складовою частиною інформаційно-просвітницького проекту щодо протидії насильству та його запобіганню.

Зокрема, ці питання нещодавно були розглянуті на засіданні предметної методичної комісії класних керівників і вихователів навчального закладу. Окрім того, присутні розглянули питання:

 щодо соціально-психологічної адаптації учнів нового набору (емоційний стан, внутрішній світ учнів), зокрема учнів з особливими освітніми потребами, що є елементом запобігання булінгу в учнівському колективі;
про інклюзивне навчання, що сприяє розвитку учнів з особливими освітніми потребами та залученню їх до проведення позанавчальних заходів; роботу з учнями групи ризику та її особливостями;
 про діалог і співпрацю з батьками, що є основою виховання учнів в навчальній групі;
 про важливість проведення виховних годин на історичну тематику та мотиваційні інструменти в роботі з молоддю.

Адже, беручи участь у численних виховних годинах, позанавчальних заходах та різноманітних проектах, які проводяться в училищі, підлітки здобувають позитивний досвід проведення вільного часу, що є основним елементом ефективної системи профілактики негативних тенденцій серед учнівської юні. 

Відтак, в навчальних групах були проведені бесіди під гаслом «Насильству – Ні!», зокрема інформаційні години – диспути на теми: «Булінг», «Види булінгу», «Булінг та його причини, наслідки», «Домашнє насильство та як йому протидіяти», а учні художніх груп малювали плакати під гаслом «Стоп. Булінг», «Стоп. Наркотик» під керівництвом викладача спецдисциплін Сторожук Н.Б. (фото). Учні малюють, а Надія Богданівна, будучи поряд, делікатно, майже непомітно спілкується з учнями, акцентуючи увагу на потрібних моментах. Це називається – виховання. Це називається – турбота про учня. Це турбота про наступне покоління. Учнівська юнь це відчуває. Адже завдяки високому професіоналізму Надії Богданівни в роботі з учнівським колективом, своєрідному підходу до виконання учнями завдань, викладачеві вдається досягнути таких високих результатів, а молодь здобуває неоціненний досвід того, як з користю для себе проводити вільний час.    

Бесіди та виховні заходи в навчальних групах відбуваються на засадах педагогіки партнерства, що є одним із факторів профілактики насильства в учнівському колективі. Педагогічні працівники навчального закладу організовують та проводять виховні та позанавчальні заходи так, щоб вони впливали на мислення учнів та почуття, збагачували їх досвідом самостійних роздумів, і як наслідок, сприяли успішній соціалізації підлітків у суспільстві, що є одним із пріоритетних завдань ДНЗ «Львівське ВПХУ». Адже відомо, що складання учнями презентацій до виховних годин, малювання плакатів для участі у конкурсах, участь у майстер-класах розвиває образне мислення молоді і створює умови для творчої співпраці учнівської юні й вчителів та формує у підлітків, я абсолютно у цьому переконана, позитивний досвід проведення вільного часу. Адже для класного керівника головною є особистість учня на формування якої, він має вплив своєю діяльністю, своїм прикладом.

Нещодавно у Львівському вищому професійному художньому училищі проведено інформаційно-просвітницький захід щодо протидії булінгу, його профілактики та подолання  в закладах освіти. Зазначу, що захід проходив в рамках однойменного соціального проекту, який спрямований на те, щоб запобігти проявам усіх видів насильства в закладах освіти, в сім’ї, а також привернути увагу суспільства до цих проблем. Засновниками проекту є управління «Служба у справах дітей» Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради. Лекцію проведено за участю Харука Юрія Михайловича – провідного спеціаліста сектору профілактичної роботи управління «Служби у справах дітей» Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради.

Відкриваючи захід, з привітальним словом до присутніх звернулась заступник директора ДНЗ «Львівське вище професійне художнє училище» з НВР Обнявка Н.М., яка звернула увагу присутніх на проблеми насильства серед учнівської молоді, які на сьогоднішній день загострилися у суспільстві і можуть призвести до трагічних наслідків, причиною яких (цих наслідків) стали необдумані вчинки жертви. Надія Михайлівна акцентувала увагу на повноваженнях закладів освіти щодо протидії цим суспільно-негативним явищам та запропонувала алгоритм запобігання проявам усіх видів насильства в освітніх закладах і в сім’ї.

Впродовж лекції Юрій Михайлович розповідав присутнім про реалізацію та особливості інформаційно-просвітницької кампанії щодо протидії насильству та його запобіганню, зокрема, про значення поняття «булінг», види булінгу, акцентував увагу на особливостях психологічного та кібербулінгу, навів приклади цькування, жорстокості. Присутні переглянули відео презентацію. Харук Ю.М. розповів про учасників булінгу, його причини, механізми та наслідки такого негативного суспільного явища.

Учні ДНЗ «Львівське ВПХУ» мали нагоду ознайомитись з сучасними тенденціями у правовому забезпеченні запобігання та протидії цькуванню, жорстокості, зокрема Юрій Михайлович наголосив на тому, хто і як відповідатиме за насильство, цькування у навчальному закладі. Уважно слухали присутні розповідь провідного спеціаліста про профілактичні заходи, які скеровані на усунення провокативних факторів булінгу та створення умов, що не допустять негативу в будь-якому колективі та отримали необхідні знання, які допомагають протидіяти цим небезпечним проявам. Присутні з цікавістю переглянули запропоновані слайди «Рекомендації для профілактики булінгу» та «Правило 9 «не». Після перегляду цих слайдів між учнями відбулося жваве їх обговорення. Учні з цікавістю переглянули відео презентацію «Способи розпізнання булінгу та методи реагування» та слайди на дану тематику, автором яких є п. Юрій.  

Ця інформаційно-просвітницька кампанія скерована на привернення уваги і запобігання проявам булінгу в учнівському середовищі та створення ефективної системи профілактики негативних тенденцій серед підлітків шляхом формування позитивного досвіду проведення вільного часу. Проведений просвітницький захід посприяв підвищенню рівня знань та поінформованості присутніх на ньому педагогічних працівників і учнів щодо реалізації і захисту своїх прав у повсякденному житті та надання практичних рекомендацій, щодо захисту прав за найбільш актуальними напрямами.  

Адже протидія насильству через участь учнів у волонтерстві, майстер-класах, мистецьких проектах, позанавчальних заходах, спорті – це чудовий мотиваційний інструмент, механізм дії, який відволікає підлітка від негативу і дає йому мотивацію, як проводити вільний час. Педпрацівники училища всіляко підтримують та популяризують такі проєкти, які сприяють запобіганню насильства в учнівських колективах і в сім’ї.                                   

Адміністрація та педпрацівники Львівського вищого професійного художнього училища висловлюють вдячність керівництву управління «Служба у справах дітей» Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради, зокрема провідному спеціалісту Харуку Юрію Михайловичу за проведення інформаційно-просвітницького і профілактичного заходу та надання актуальної інформації для учнів училища (фото) та висловлюємо сподівання на подальшу співпрацю.

Матеріал підготувала голова предметної методичної комісії класних керівників вихователів ДНЗ «Львівське вище професійне художнє училище» Сокіл Л.С.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

 Семінар – практикум «Робота в  навчально-практичних центрах на засадах компетентнісного підходу  серед майстрів виробничого навчання та викладачів з орієнтацією на ефективну професійну діяльність» Семінар – практикум «Робота в навчально-практичних центрах на засадах компетентнісного підходу серед майстрів виробничого навчання та викладачів з орієнтацією на ефективну професійну діяльність» Опубліковано: Четвер, 05 березня 2020 04 березня 2020 року у ДНЗ «Львівське вище професійне училище дизайну та будівництва» на базі навчально-практичного центру «TRIORA» та «POLIMIN – HUB» відбувся семінар – практикум  «Робота в  навчально-практичних центрах на засадах компетентнісного підходу  серед майстрів виробничого навчання та викладачів...

Переглядів: 1435 Коментарів: 0

Профтехосвіта

Захист випускних кваліфікаційних робіт за професією «Манікюрник, візажист, візажист-стиліст» у Стрийському ВХПУ Захист випускних кваліфікаційних робіт за професією «Манікюрник, візажист, візажист-стиліст» у Стрийському ВХПУ Опубліковано: Четвер, 05 березня 2020 28 лютого у Стрийському вищому художньому професійному училищі відбувся захист випускних кваліфікаційних робіт учнів за професією «Манікюрник, візажист, візажист-стиліст». Під керівництвом майстра в/н Оксани Грещук дівчата створили чудові образи, в яких вміло застосували свої професійні навички і творчий...

Переглядів: 1406 Коментарів: 0

Профтехосвіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook