Період публікації:

від

до

Категорія:

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького запрошує на мистецьку програму

Опубліковано: Вівторок, 22 березня 2016 

min
max

В рамках низки науково-освітніх проектів Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького у квітні 2016 року пропонує відвідати наступні заходи:

  • з 13.12.14 – у музейному комплексі НМЛ на вул. М. Драгоманова, 42 діє оновлена постійна експозиція «Українське мистецтво XX ст.» (відкрита у рамках заходів з нагоди 150-ї річниці від дня народження Засновника НМЛ митрополита Андрея Шептицького). Експозиція представляє розвиток українського мистецтва XX ст. у широкому спектрі художніх процесів – від чільних представників епохи модерну (О. Новаківського, І. Труша, О. Мурашка, О. Кульчицької, В. Кричевського, М. Сосенка, П. Холодного) до пошуків українського авангарду (О. Архипенко, М. Андрієнко-Нечитайло, С. Гординський та ін.). Розділ мистецтва 1950-1970-х рр. презентують кращі роботи представників різних мистецьких шкіл і напрямків, що розвивались всупереч офіційній доктрині соцреалізму в мистецтві (Й. Бокшай, Ф. Манайло, Т. Яблонська, О. Кравченко, Р. та М. Сельські, З. Флінта, Л. Медвідь та ін.). Четвертий розділ експозиції сформували роботи представників українського мистецтва доби постмодерну 1980-1990-х рр.(В. Патик, І. Шумський, Р. Петрук, М. Демцю, Б. Буряк, В. Москалюк, П. Сипняк, В. Одрехівський та ін.). Окремий сегмент експозиції творять роботи українських митців діаспори.
  • 30.07.15 – 31.12.16 – виставка «На пошану Основнику» до 150-річчя від дня народження Фундатора музею, визначного церковного та культурно-громадського діяча – митрополита Андрея Шептицького. Виставку буде розгорнено в історичній колисці НМЛ – музейному комплексі на вул. М. Драгоманова, 42. Цей проект органічно увіллється у програму загальноміських ювілейних заходів, що відбуватимуться з нагоди проголошення 2015 року Роком митрополита Анлрея та Климентія Шептицьких. Виставку сформують три розділи, що об’єднають історико-документальний, меморіальний та мистецький матеріал, пов'язаний із життям та діяльністю А. Шептицького як основника музею та його довголітнього мецената. Окрему частину експозиції складуть твори живопису, графіки та скульптури, що насвітлять постаті стипендіатів А. Шептицького – видатних українських митців, які формували обличчя української художньої культури Галичини початку – середини XX ст. – О. Новаківського, М. Бойчука, М. Сосенка, О. Сорохтея, М. Осінчука, М. Паращука, Ю. Буцманюка, І. Северина, М. Мороза, Д. Горняткевича, В. Дядинюка та багатьох інших.
  • 09.03.16 – 31.05.16 – «Образотворча Шевченкіана» (з фондів НМЛ) до 202-їрічниці з дня народження Тараса Шевченка. До експозиції виставки увійдуть чотири оригінальні твори Т. Шевченка, що є окрасою фондового зібрання НМЛ. Їх доповнить мистецька шевченкіана у живописі та графіці II пол. XIX ст. – І пол. XX ст. Серед заекспонованих творів будуть представлені: М. Устияновича «Шевченко на засланні», М. Каленика-Тешкевича «Воскресіння України», А. Манастирського ілюстрації до поеми «Катерина та тополя» та твори із графічної шевченкіани О. Кульчицької.
  • 11.03.16 – 10.04.16 – виставка живопису Івана Марчука. Народний художник України (2002), Лауреат Шевченківської премії (1997) Іван Марчук належить до когорти видатних українських живописців сучасності. В творчому доробку майстра понад сто персональних виставок в Україні та за її межами. Упродовж 1989-2001 рр. художник перебував у еміграції в США. У 2001 р. повернувся у незалежну Україну, активно влився в мистецьке життя. Його творчість позначена розмаїттям стилів і малярських манер. Митець винайшов власний спосіб нанесення мазка на полотно: найтоншими цівками кольору, що ніби створюють мереживо відтінків і світіння барви. Експозиція представить доробок художника у жанрах пейзажу, побутової композиції та портрет.
  • 06.03.15 – 10.04.16 – виставка живопису та графіки Ольги Плешкан (1898-1985). До експозиції виставки увійдуть твори із фондових зібрань НМЛ та приватних колекцій, що насвітлять ретроспективу творчості видатної української художниці, учениці Мистецької школи О. Новаківського, музейника та громадської діячки (у виставкових залах ХММ О. Кульчицької).
  • 07.04.16 – 20.05.16 – виставка пам'яті І. Свєпціцького (до 140-річчя від дня народження першого директора музею). Виставка представляє меморіальний, історико-документальний та мистецький розділи, у яких розглядаються сторінки життєпису та подвижницької музеологічної праці видатного галицького музейника, культурно-громадського діяча, ученого, першого директора й організатора зібрань Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького І. Свєпціцького (1876-1956). Окремий розділ складуть матеріали до історії взаємин НМЛ із провідними українськими митцями першої третини XX ст.
  • 07.04.16 – 08.04.16 – наукові читання на тему: «Іларіон Свєнціцький: музейна спадщина й сучасність». Основні тематичні напрямки Наукових читань: «Іларіон Свєнціцький – кустос і організатор музейних збірок»; «Іларіон Свєнціцький та музейне співтовариство першої половини XX ст.».
  • 13.04.16 – 30.04.16 – Ігор Шумський. Живопис (до 60-річчя від дня народження). Виставка представить творчу ретроспективу відомого львівського художника, яскравого репрезентанта львівської школи живопису кінця XX – початку XXI ст., члена НСХУ (1992), доцента ЛНАМ. Вже понад три десятиліття художник трудиться у царині станкового та монументального живопису, свій доробок представляє на міжнародних та республіканських виставках. Основні твори: «Два слова німого жесту» (1994), «Без назви» (1995), «Тіні забутих предметів» (1995), «П’єса для механічного піаніно» (2000). Виставка насвітлить ці та інші знакові роботи художника.

Окрім того, в рамках низки науково-освітніх проектів НМЛ, а саме: «Школа і музей – працюємо разом», «Церковно-календарний рік в НМЛ (на прикладі пам’яток українського мистецтва з фондів НМЛ)», «Канікули в НМЛ: нове життя давніх традицій» – систематично проводитимуться тематичні заняття в експозиції музею, майстер-класи, читатимуться лекції за широким спектром тематики (за замовленням).

Немає коментарів

Схожі статті:

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького запрошує на мистецьку програму Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького запрошує на мистецьку програму Опубліковано: Четвер, 19 грудня 2019 В рамках низки науково-освітніх проєктів Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького пропонує відвідати наступні заходи: 13 грудня – 23 лютого – «Корнило Устиянович: художник українського відродження в Галичині» (до 180-річчя від дня народження). В рамках науково-освітніх програм...

Переглядів: 958 Коментарів: 0

Виховання

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького запрошує на мистецьку програму Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького запрошує на мистецьку програму Опубліковано: П`ятниця, 06 грудня 2019 В рамках низки науково-освітніх проєктів Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького пропонує відвідати наступні заходи: 8 листопада – 8 грудня – виставка Романа Романишина. Перехрестя. 13 грудня – 20 лютого – «Корнило Устиянович: художник українського відродження в Галичині» (до 180-річчя...

Переглядів: 1102 Коментарів: 0

Виховання
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook