Період публікації:

від

до

Категорія:

Музей історії с. Мшана

Опубліковано: Четвер, 31 березня 2016 

min
max

Працюючи вчителем народознавства, Сенів Стефанія Миколаївна,  на своїх  уроках використовувала речі народного побуту кінця ХІХ-початку ХХ століття: рушники, хустки, шалянівки-спідниці, вишиванки, горщики; приладдя для випічки хліба(кацюбу, лопату; макітру з макогоном). З часом матеріалу назбиралося досить багато. Щоб впорядкувати речі народного вжитку,  попросила директора школи Бобеляка Ф.Ф. виділити приміщення для їх зберігання. Отримала одну кімнатку. А згодом  було виділено площу  для музею. У 1996 р. гості з Польщі, відвідавши його, висловились так: «Музеум в школє то єст цось!». За 20 років роботи ми маємо багато історичних документів, цікавих та рідкісних експонатів, які хвилюють кожного, хто любить і цінить село та його історію.

Музей поповнюється речами, які приносять самі жителі села.

Пацівник Історичного музею м. Львова Піцишин Марія(уродженка с. Мшана) разом з групою науковців інституту археології академії України провела розкопки біля нашого населеного пункту. Деякі предмети-знахідки зберігаються  у музеї. Вчені підтвердили, що на цьому місці було стародавнє поселення в ІV – V ст. н. е. Про це згадав і  Василь Лаба в статті «Сторінки історії с. Мшана» ( 7 грудня 1991 р.).

При директорові школи Надії Миколаївні  Кіш було відкрито музей.

У двох  кімнатах –світлицях знаходяться меблі, предмети побуту  кінця  XIX -   початок ХХ ст. У  третій -  зібрано світлини, які розповідають про історію села та відомих  односельчан.

У музеї проводяться уроки історії,народознавства, рідної літератури, а також зустрічі, конференції та екскурсії. У 2015 році свої роботи  з металу виставив односельчанин Сабадаш Василь. Цьогоріч була організована  виставка картин живопису художниці з Криму  Тімофєєвої Софії. Майстриня провела майстер-клас для школярів. Учні із захопленням розфарбовували камінці та мушлі. Були виставки вишиванок, кераміки та інших речей побуту селян.

Музей знайомить відвідувачів із відомими людьми села, їх працею, досягненнями. Організовано  виставку про отця-каноніка Миколу Хмільовського.

Завдяки науково-дослідницькій роботі краєзнавчого гуртка та працівника музею односельчани ознайомилися з життям та працею Миколи Хмільовського, як пароха села та політичного діяча.   Здійснено кілька  екскурсій з учнями старших класів у музей на Лонцького.

Про станичну УПА Марію Омелян дізналися діти на вечорі, який було проведено 20 березня 2016 р. На ньому була присутня її дочка Надія. Усіх вразила виставка світлин  під назвою «Терниста стежина життя М. Омелян».

Часто проводяться вечори пам’яті,  присвячені видатним  діячам України - Є. Коновальцю, А. Мельнику, С. Федаку, які були у с. Мшана .

Робота музею є плідною. Усі заходи є ретельно сплановані, насичені історичними фактами. Музей відіграє велику роль у національно-патріотичному вихованні молоді.

Немає коментарів

Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook