Період публікації:

від

до

Категорія:

Фінансові повноваження українських ВНЗ необхідно розширяти, – Інна Совсун

Опубліковано: Четвер, 31 березня 2016 

min
max

30 березня у Міністерстві освіти і науки України відбувся круглий стіл «Роль грантхолдера в реалізації міжнародних проектів у контексті університетської автономії».

У заході взяли участь перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун, керівник сектору освіти, науки та інформаційного суспільства Представництва Європейського Союзу в Україні Віра Рибак, національні експерти з реформування вищої освіти, представники Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, Міністерства фінансів України, Державної казначейської служби, Державної фіскальної служби, а також вищих навчальних закладів.

Круглий стіл був організований МОН спільно з Національним Еразмус+ офісом в Україні за підтримки Виконавчого агентства з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури (EACEA, місто Брюссель, Королівство Бельгія) та Представництва ЄС в Україні.

Під час засідання Інна Совсун презентувала проект реформування системи фінансування вищої освіти. Перший заступник Міністра зазначила, що Закон України «Про вищу освіту», який набув чинності 6 вересня 2014 року, був сфокусований на виправлення існуючих вад у системі вищої освіти. Перший заступник Міністра наголосила на необхідності продовження цієї роботи МОН: «Наразі потрібно здійснити реформи у питанні фінансування вищих навчальних закладів державою, зокрема, реформувати держане замовлення».

Як повідомила Інна Совсун, модель державного замовлення є застарілою і потребує перегляду. «Студенти повинні отримувати якісну освіту незалежно від того, чи підуть вони у майбутньому працювати у державну установу, або у приватну організацію», – зауважила перший заступник Міністра. Інна Совсун зазначила, що зараз університети готують фахівців з огляду на потреби суспільства в цілому, а не лише держави як роботодавця.

У контексті запланованої реформи державного замовлення нова модель фінансування ВНЗ передбачатиме блочне фінансування університетів. Кожен ВНЗ матиме гарантоване фінансування до 80 % у порівнянні з минулим роком, та 20 % – на основі результатів діяльності. Така модель стимулюватиме університети до підвищення якості освітніх послуг, які вони надають.

Перший заступник Міністра зазначила, що вітчизняні ВНЗ потребують розширення їх фінансових повноважень, зокрема, права на встановлення рівня оплати праці, визначення необхідної кількості співробітників.

Також під час круглого столу відбулась дискусія, під час якої було обговорено питання щодо фінансової автономії ВНЗ задля запровадження міжнародних проектів. Метою дискусії було вдосконалення існуючої нормативно-правової бази щодо фінансової складової реалізації міжнародних проектів ЄС відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Детальніше – аудіо запис круглого столу «Роль грантхолдера в реалізації міжнародних проектів у контексті університетської автономії».

Немає коментарів

Схожі статті:

Інна Совсун: У 2016 році набір студентів до вищих навчальних закладів буде здійснюватись за новим єдиним переліком галузей та спеціальностей Інна Совсун: У 2016 році набір студентів до вищих навчальних закладів буде здійснюватись за новим єдиним переліком галузей та спеціальностей Опубліковано: Середа, 18 травня 2016 17 травня про особливості вступної кампанії 2016 року розповіла перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун під час брифінгу в Кабінеті Міністрів України. Інна Совсун повідомила, що у цьому році вступна кампанія стартує 11 липня і триватиме до 28 липня. У 2016 році востаннє буде здійснюватися...

Переглядів: 4193 Коментарів: 0

Випускникам шкіл

Інна Совсун: Нова модель фінансування вищої освіти повинна бути прозорою й ефективною у використанні бюджетних коштів Інна Совсун: Нова модель фінансування вищої освіти повинна бути прозорою й ефективною у використанні бюджетних коштів Опубліковано: Вівторок, 15 березня 2016 14 березня в Київській школі економіки відбулося обговорення реформування системи фінансування вищої освіти в Україні, на якому перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун презентувала проект нового механізму фінансування вищої освіти. Інна Совсун зазначила, що сьогодні питання фінансування...

Переглядів: 11066 Коментарів: 0

Вища освіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook