Період публікації:

від

до

Категорія:

Відкрито книжкові виставки, присвячені Христині Алчевській

Опубліковано: Понеділок, 04 квітня 2016 

min
max

До  175-ти річчя від дня народження Х. Алчевської (4 квітня,1841), українського просвітителя-педагога у приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжкові виставки: "Просвітителька народу"(експонується з 28 березня до 18 квітня в приміщенні абонементу) та “Подвижниця народної освіти” (експонується з 28 березня до 18 квітня в приміщенні читального залу).

Довідка

Христина Данилівна Алчевська, у дівоцтві Журавльова, народилася 16 квітня 1841 р. в м. Борзна Чернігівської губернії у дворянській родині.

В часи революційної ситуації 60-х рр. ХІХ ст. під псевдонімом “Українка” листувалася з російським революціонером – демократом О.Герценом. Христина Данилівна у 1862 році заснувала приватну безплатну недільну школу для жінок. У цьому навчальному закладі в різний час здобули освіту майже 17 тис. жінок.

До Алчевської приїздили педагоги з України, Кавказу, Росії вчитися, як зорганізувати школи такого типу й вести в них заняття. У її салоні часто збиралися визначні діячі науки й мистецтва. Серед них – літератори Г. Хоткевич, Олександр Олесь, Михайло Обачний (М. Косач), П. Куліш, Т. Рильський, М.Вороний

У 1879 році Христина Данилівна влаштувала на власні кошти подібну до Харківської недільну школу в селі Олексіївці на Катеринославщині, в якій вчителював і письменник Борис Грінченко.

Вся діяльність Христини Данилівни була прикладом служіння своєму народові, його мові. Незважаючи на заборону, вона відстоювала українську мову, народну пісню, пропагувала твори Т.Г. Шевченка. В садибі Алчевських у Харкові (тепер будинок Центру громадських зв’язків) у 1899 році з ініціативи Христини Данилівни було встановлено перший у світі пам’ятник Кобзареві (скульптор академік В. Беклемішев). Крім того, Друге Харківське повітове училище, попечителем якого була Алчевська, з її ініціативи стало першим навчальним закладом Росії, якому було присвоєно ім’я Т.Г.Шевченка. Вона зустрічалася й листувалася з І.Франком, М.Павликом, Л.Толстим, Ф.Достоєвським, І.Тургенєвим, А.Чеховим, В.Короленком, Г.Успенським.

Христина Данилівна Алчевська виростила та виховала славнозвісних дітей, які залишили помітний слід в історії вітчизняної науки та культури: Дмитро став кандидатом природничих наук, добре грав на віолончелі й малював, Іван – знаменитий оперний співак, Микола – педагог і громадський діяч, Григорій – композитор, Христя – поетеса і педагог.

Померла Христина Данилівна 15 серпня 1920 р. у Харкові.

 

Немає коментарів

Схожі статті:

Відкрито книжкову виставку, присвячену Христині Алчевській Відкрито книжкову виставку, присвячену Христині Алчевській Опубліковано: Середа, 29 березня 2017 До 175-ти річчя від дня народження Христини Данилівни Алчевської (4 квітня, 1841), українського просвітителя-педагога у приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжкову виставку: «Просвітитель-педагог» (експонується з 27 березня до 16 квітня в приміщенні читального...

Переглядів: 515 Коментарів: 0

Виховання

12 серпня - Міжнародний день молоді 12 серпня - Міжнародний день молоді Опубліковано: Середа, 08 серпня 2018 12 серпня - Міжнародний день молоді У приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжково-журнальну виставку:  «Молодь – майбутнє держави» (експонується з 06 серпня до 23 серпня в фойє бібліотеки (2 поверх)). Довідка Міжнародний день молоді, який відзначається...

Переглядів: 1111 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook