Період публікації:

від

до

Категорія:

Школярі староскварявської школи створили власну «писанкову країну»

Опубліковано: Понеділок, 18 квітня 2016 

min
max

У філії Львівського музею історії релігії «Старосткварявський іконостас XVI-XVII ст.», що на Жовківщині, відбувся перший майстер-клас із малювання «Писанки на склі». У заході взяли участь учні 5-6 класів та вчителі місцевої староскварявської школи. Про це повідомляють у департаменті з питань культури, національностей та релігій Львівської облдержадміністрації.

Майстри представили дітям нову техніку – малювання писанок на склі, адже організатори вирішили відійти від класичного розфарбовування писанки воском. Маленькі учасники майстер-класу створили власну «писанкову країну», яка буде експонуватись у сакральному музеї «Старосткварявський іконостас XVI-XVII ст.» до одного з найбільших християнських свят – Великодня.

Організаторами заходу виступили Львівський музей історії релігії та місцевий парох української греко-католицької церкви – отець Макар. Майстри та організатори також планують провести ряд майстер-класів, зокрема із малювання писанки воском, бісероплетіння, вишивки, виготовлення ляльок-мотанок, соломоплетіння та ін.

Довідково:

11 жовтня 2015 року відбулися святкові заходи з нагоди повернення відреставрованого іконостасу з Львівського музею історії релігії до рідного старовинного храму Св. Архистратига Михаїла у с. Стара Скварява, що неподалік м. Жовкви. Іконостас відреставрований фахівцями Львівського музею історії релігії. Він належить до найвидатніших пам’яток українського сакрального мистецтва. В іконостасі зберігся єдиний зразок повного комплексу ікон молільного та празникового рядів середини ХVІ ст. перемишльської школи іконопису та намісний і цокольний ряд, які створив у другій половині ХVІІ ст. славетний український художник Іван Руткович.

За мистецькою цінністю іконостас прирівнюється до таких шедеврів, як іконостаси зі скиту Манявський, церкви св. Параскеви П’ятниці у Львові чи із Рогатинської церкви св. Духа і належить до національного культурного надбання.

Власне іконостас разом із дерев’яною церквою, датованою 1508 роком, відтепер йменують музеєм. Відкритий музей став філією Львівського музею історії релігії.

Немає коментарів

Схожі статті:

У Львівському кооперативному коледжі провели конкурс писанок У Львівському кооперативному коледжі провели конкурс писанок Опубліковано: П`ятниця, 10 травня 2019 Великдень – одне з найбільших найсвітліших християнських свят, кожна домівка готується до святкування найвеличнішого свята Воскресіння Христового. Господині упорядковують хатні справи, господарі приводять до ладу подвір’я. До свята готуються заздалегідь – печуть паски, роблять крашанки й писанки. Доброю...

Переглядів: 483 Коментарів: 0

Вища освіта

Тиждень народознавства «Наша рідна Україна – наше щастя і наш скарб» у НРЦ «Левеня» Тиждень народознавства «Наша рідна Україна – наше щастя і наш скарб» у НРЦ «Левеня» Опубліковано: Субота, 20 квітня 2019 З 15 по 19 квітня 2019 року в Комунальному закладі Львівської обласної ради «Навчально-реабілітаційний центр «Левеня» проходив тиждень народознавства «Наша рідна Україна – наше щастя і наш скарб». З метою розширення знань учнів про звичаї і традиції українців, народні промисли, формування національної...

Переглядів: 927 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook