Період публікації:

від

до

Категорія:

Європейські експерти працюватимуть над законом «Про професійну освіту»

Опубліковано: Середа, 08 Червня 2016 

min
max

Експерти Європейського фонду освіти (ЄФО) нададуть МОН рекомендації щодо фінансування та управління в сфері професійної освіти, на підставі досвіду країн Європейського союзу.

Про це в ході засідання робочої групи щодо обговорення проекту Закону України «Про професійну освіту» зазначила Марі Дорлін, фахівець з питань управління та фінансування у галузі професійної освіти і навчання ЄФО.

«Фінансування – це завжди складне питання, його логіка має ґрунтуватися на тих реаліях, що зараз існують, та результатах, які ви хочете досягти. Однак, очевидно, що фінансування професійної освіти не можна покладати повністю на регіони, адже в таких питаннях, як формування кадрів, держава теж має власний інтерес», – додав старший фахівець з систем кваліфікацій ЄФО Ар’єн Дей.

Також він зазначив, що дуже важливо на законодавчому рівні забезпечити гнучкість формування змісту професійної освіти, зберігши при цьому високі стандарти навчання. Не менш важливо, на думку експерта, забезпечити вплив на зміст освіти для всіх зацікавлених сторін, в тому числі роботодавців, адже кадри готуються саме для них.

«Професійна освіта – це цілісний підхід до розвитку особистості, що повинен забезпечити громадянам можливість вдосконалювати свої навички впродовж усього життя», – зазначила керівник проектів Європейського фонду освіти в Україні Маргарета Ніколовька.

МОН та ЄФО планують провести ще низку зустрічей, в рамках яких експерти зможуть надати додаткові пропозиції до проекту закону «Про професійну освіту».

Нагадаємо, що модернізація професійно-технічної освіти – один з пріоритетних напрямків роботи для МОН у 2016 році. Так, у пропозиціях до нового проекту закону «Про професійну освіту» було закладено ідею фінансування професійно-технічної освіти з декількох джерел. Зокрема, субвенція на здобуття загальної середньої освіти, державне замовлення на гостродефіцитні спеціальності національного значення, а також регіональне замовлення (для потреб регіонального ринку праці) і галузеве замовлення (від міністерств, відомств або бізнесу).

Пріоритетом Європейського фонду освіти є розвиток професійної освіти в різних країнах світу. У 2010 році ЄФО започаткував Туринський процес для модернізації, прогнозування тенденцій та обміну досвідом у галузі професійної освіти, що є аналогом Болонського процесу у сфері вищої освіти. Сьогодні учасниками Туринського процесу є 27 країн, зокрема й Україна.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

Заклади профосвіти мають дистанційно провести атестацію випускників – лист МОН Заклади профосвіти мають дистанційно провести атестацію випускників – лист МОН Опубліковано: Середа, 08 квітня 2020 Якщо державна кваліфікаційна атестація випускників профтехів припадає на період карантину, заклад має організувати її у дистанційній формі. Таке роз’яснення надає Міністерство освіти і науки у листі щодо завершення навчального року в профтехах, який був розісланий 8 квітня 2020 року. «Зараз ми маємо...

Переглядів: 5277 Коментарів: 0

Профтехосвіта

На Львівщині провели широкомасштабне дослідження якості професійної освіти На Львівщині провели широкомасштабне дослідження якості професійної освіти Опубліковано: Четвер, 23 січня 2020 Сьогодні, 23 січня, в області відбувається розширене засідання Регіональної ради професійної освіти при голові Львівської обласної державної адміністрації. Участь у ній взяв перший заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Василь Лозинський. «Сьогодні ми з вами будемо бачити...

Переглядів: 958 Коментарів: 0

Профтехосвіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook