Період публікації:

від

до

Категорія:

Підписано угоду про участь України у програмі наукових досліджень Євратом

Опубліковано: Четвер, 30 Червня 2016 

min
max

27 червня у Брюсселі було підписано угоду між Урядом України та Європейським співтовариством з атомної енергії про наукову і технологічну співпрацю та асоційовану участь України у Програмі наукових досліджень та навчання Євратом (2014-2018). Від України угоду підписав Міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Підписання стало можливим завдяки попередній підготовчій роботі та домовленості між Міністром освіти і науки України Лілією Гриневич та Європейським комісаром з питань досліджень, інновацій та науки Карлушем Моедашем щодо підписання угоди саме у червні (лінк http://mon.gov.ua/usi-novivni/novini/2016/06/17/evrokomisar-karlush-moedash-ta-ministr-liliya-grinevich).

«Для нас було дуже важливо, щоб угода була підписана у червні, оскільки вже восени закінчується термін подачі заявок на участь у проектах на 2017 рік. Саме тому ми з єврокомісаром Карлушем Моедашем домовилися, що підписання відбудеться в рамках міні-саміту Україна-ЄС. Переконана, що цей черговий важливий крок до зближення та інтеграції української та європейської науки матиме добрі результати», – прокоментувала підписання угоди Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Представники Європейського Союзу також висловили сподівання, що наукова і технологічна співпраця України з Європейським співтовариством з атомної енергії буде плідною.

«Україні з її великим науково-дослідним та інноваційним потенціалом пропонується перспективне партнерство з Європою. Відтепер Україна матиме доступ до повного спектру діяльності програми Євратом і я сподіваюся, що вона максимально використає ці можливості і проводитиме дослідження для благополучного майбутнього», – заявив після підписання угоди Європейський комісар з питань досліджень, інновацій та науки Карлуш Моедаш.

Незважаючи на те, що угоду має ще ратифікувати український парламент, українські науково-дослідні інституції уже отримали можливість брати участь у програмі Євратом і в проектах, фінансованих в рамках бюджету 2016 та 2017 років.

Довідково:

Набуття Україною статусу асоційованого члена «Євратом» відкриває шляхи для участі українських наукових установ у перспективних проектах сфери ядерної енергетики, що сприятиме імплементації державою стандартів ядерної безпеки Європейського Союзу. Запити стосовно доцільності та перспективності участі у дослідницьких та тренувальних програмах «Євратому» отримали позитивні відповіді ряду українських наукових, освітніх та виробничих структур, серед яких провідні вищі навчальні заклади, профільні інститути НАН України, ДП «НАЕК «Енергоатом». Ці установи раніше були допущені до участі в 12 проектах дослідницьких програм «Євратому» у винятковому порядку та отримали загалом близько 1,1 мільйона євро. Ці організації висловили свою однозначну підтримку виведенню даного співробітництва на системний рівень через асоційоване членство України.

Немає коментарів

Схожі статті:

Українська наука стає ближчою до Європейських високих технологій Українська наука стає ближчою до Європейських високих технологій Опубліковано: П`ятниця, 23 вересня 2016 22 вересня 2016 року Верховна Рада України ратифікувала Угоду між Урядом України та Європейським співтовариством з атомної енергії про наукову і технологічну співпрацю та асоційовану участь України у Програмі наукових досліджень та навчання Євратом (2014-2018). Парламент прийняв Закон України «Про ратифікацію...

Переглядів: 1825 Коментарів: 0

Вища освіта

Триває конкурс українсько-литовських науково-дослідних проектів на 2018-2019 роки Триває конкурс українсько-литовських науково-дослідних проектів на 2018-2019 роки Опубліковано: П`ятниця, 17 березня 2017 Упродовж 1 березня – 3 травня 2017 року Міністерство освіти і науки України, Міністерство освіти і науки Литовської Республіки та Науково-дослідна рада Литви проводять конкурс спільних українсько-литовських науково-дослідних проектів на період 2018-2019 років. Конкурс є відкритим для будь-яких лабораторій...

Переглядів: 719 Коментарів: 0

Конкурси, олімпіади
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook