Період публікації:

від

до

Категорія:

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького запрошує на мистецьку програму

Опубліковано: Вівторок, 26 липня 2016 

min
max

В рамках низки науково-освітніх проектів Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького пропонує відвідати у липні наступні заходи:

  • з 13.12.14 – у музейному комплексі НМЛ на вул. М. Драгоманова, 42 діє оновлена постійна експозиція «Українське мистецтво ХХ ст.» (відкрита у рамках заходів з нагоди 150-ї річниці від дня народження Засновника НМЛ митрополита Андрея Шептицького). Експозиція представляє розвиток українського мистецтва ХХ ст. у широкому спектрі художніх процесів – від чільних представників епохи модерну (О. Новаківського, І. Труша, О. Мурашка, О. Кульчицької, В. Кричевського, М. Сосенка, П. Холодного) до пошуків українського авангарду (О. Архипенко, М. Андрієнко-Нечитайло, С. Гординський та ін.). Розділ мистецтва 1950-1970-х рр. презентують кращі роботи представників різних мистецьких шкіл і напрямків, що розвивались всупереч офіційній доктрині соцреалізму в мистецтві (Й. Бокшай, Ф. Манайло, Т. Яблонська, О. Кравченко, Р. та М. Сельські, З. Флінта, Л. Медвідь та ін.). Четвертий розділ експозиції сформували роботи представників українського мистецтва доби постмодерну 1980-1990-х рр.(В. Патик, І. Шумський, Р. Петрук, М. Демцю, Б. Буряк, В. Москалюк, П. Сипняк, В. Одрехівський та ін.). Окремий сегмент експозиції творять роботи українських митців діаспори.
  • 30.07.15 – 31.08.16 – виставка «На пошану Основнику» до 150-річчя від дня народження Фундатора музею, визначного церковного та культурно-громадського діяча – митрополита Андрея Шептицького. Виставку розгорнено в історичній колисці НМЛ – музейному комплексі на вул. М. Драгоманова, 42. Цей проект органічно увіллєвся у програму загальноміських ювілейних заходів, що відбуваються з нагоди проголошення 2015 року – Роком митрополита Андрея та Климентія Шептицьких. Виставку формують три розділи, що об’єднають історико-документальний, меморіальний та мистецький матеріал, пов'язаний із життям та діяльністю А. Шептицького як Основника музею та його довголітнього мецената. Окрему частину експозиції складуть твори живопису, графіки та скульптури, що насвітлять постаті стипендіатів А. Шептицького –- видатних українських митців, які формували обличчя української художньої культури Галичини початку – середини ХХ ст. – О. Новаківського, М. Бойчука, М. Сосенка, О. Сорохтея, М. Осінчука, М. Паращука, Ю. Буцманюка, І. Северина, М. Мороза, Д. Горняткевича, В. Дядинюка та багатьох інших.
  • 20.07.16 – 18.08.16 – Валерій Мартинчик «Живопис» (Лондон, Великобританія). Митець народився в 1948 році і вивчав мистецтво в колишньому СРСР. У 1972 році закінчив Державну академію образотворчих мистецтв в Мінську (Білорусь). Після лібералізації політичного і культурного життя в колишньому СРСР став засновником і куратором першої групи підпільних художників Білорусі «Forma». З 1990 року живе і працює в Лондоні. Виступив експонентом десятків виставок у різних куточків світу та понад 20 персональних виставок в Англії, Франції, Бельгії, Іспанії та ін. Лауреат премії «Акварель 21 століття» (Bankside Gallery, London 2005). У Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького вперше представить ретроспективу творчості.
  • 04.08.16 – 08.09.16 – виставка «Монотипії Л. Левицького 1950-х – початку 1970-х рр. до 110-річчя від дня народження художника (зі збірки НМЛ ім. Андрея Шептицького). Природа цієї графічної техніки, що межує із живописом, відкрила відомому львівському графіку нові можливості для мистецьких експериментувань. Творчі знахідки та композиційні ходи, які подала авторові монотипія, він згодом використовував у своїй праці в інших графічних техніках. У підсумку Л. Левицький заявив про себе як один із найкращих майстрів у цій мистецькій формі. Виставка познайомить шанувальників мистецтва із доробком художника у монотипії впродовж 1950-х – початку 1970-х рр. В основу концепції покладено сюжетно-тематичний принцип й буде представлено низку жіночих портретів, композиції жанрового характеру під умовною назвою «Людина в дії», портрети-шаржі, композиції жанрового характеру під умовною назвою «Людина в міському середовищі», міський пейзаж; абстрактно-експресіоністичні роботи; геометризовані антропоморфні композиції.
  • 22.08.16 – 15.09.16 – виставка художньої світлини Василя Пилип’юка. Експонент виставки – відомий український фотохудожник, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (1993), заслужений діяч мистецтв України (1998), член Міжнародної федерації фотомистецтва (FIAP) (2007), заступник президента Світового об'єднання фотографів українців (С.О.Ф.У. США), професор Львівської національної академії мистецтв, президент видавничого підприємства «Світло й Тінь», член Національної спілки журналістів України. В. Пилип’юк уже не вперше представляє свій доробок у залах НМЛ ім. А. Шептицького. Цьогорічний проект знайомить із новими творами митця, які є відгуком на політичні, культурні, духовні реалії сьогодення.

Окрім того, в рамках низки науково-освітніх проектів НМЛ, а саме: «Школа і музей – працюємо разом», «Церковно-календарний рік в НМЛ (на прикладі пам’яток українського мистецтва з фондів НМЛ)», «Канікули в НМЛ: нове життя давніх традицій» – систематично проводитимуться тематичні заняття в експозиції музею, майстер-класи, читатимуться лекції за широким спектром тематики (за замовленням).

Немає коментарів

Схожі статті:

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького запрошує на мистецьку програму Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького запрошує на мистецьку програму Опубліковано: Четвер, 19 грудня 2019 В рамках низки науково-освітніх проєктів Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького пропонує відвідати наступні заходи: 13 грудня – 23 лютого – «Корнило Устиянович: художник українського відродження в Галичині» (до 180-річчя від дня народження). В рамках науково-освітніх програм...

Переглядів: 956 Коментарів: 0

Виховання

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького запрошує на мистецьку програму Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького запрошує на мистецьку програму Опубліковано: П`ятниця, 06 грудня 2019 В рамках низки науково-освітніх проєктів Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького пропонує відвідати наступні заходи: 8 листопада – 8 грудня – виставка Романа Романишина. Перехрестя. 13 грудня – 20 лютого – «Корнило Устиянович: художник українського відродження в Галичині» (до 180-річчя...

Переглядів: 1101 Коментарів: 0

Виховання
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook