Період публікації:

від

до

Категорія:

Міжнародний День Рідної мови

Опубліковано: Вівторок, 21 лютого 2017 

min
max

У Львівському обласному Будинку вчителя відкрита тематична виставка, присвячена Міжнародному дню рідної мови, який за пропозицією ЮНЕСКО проголошено 21 лютого 2000року, як пам'ять про драматичні події 1952 року, коли під час протесту-демонстрації у азійській країні Бангладеш (Дакка) були вбиті студенти-бенгальці, які протестували проти проголошення мови урду єдиною державною мовою. Цією інформацією і розпочинається експозиція виставки. В Україні Міжнародний день рідної мови відзначається від 2002 року.

         Наступний експонат виставки -  дослідження В. Федорченка, редактора відділу журналу «Дивослово» - «Зникомість мов: українські перспективи крізь призму світового досвіду». Автор наводить цікавий цифровий матеріал, згідно з яким, за уточненими даними, нині на нашій планеті є 6703 живі мови. Але зникнення мов з лінгвістичного атласу пришвидшується. Щодо української мови автор є оптимістом, бо «…історія нашої мови…була історією постійної боротьби…Однак, мабуть, саме цей стан…вигартував її, сформував її крицевість і дивовижну здатність до самовідродження, забезпечив відрадний факт: наша мова – в перспективі й з перспективою, їй жити й жити!».

         Наступний експонат виставки стаття-діалог відомого мовознавця і політика Ірини Фаріон з О.Баганом, представником науково-ідеологічного центру ім.Д.Донцова. «Найбільший потенціал кожної мови – її носії» - так називається цей діалог, опублікований в журналі «Дивослово».

         В есеї «Рідна мова – Божа благодать» В.Федорченка, спираючись на події, описані в Старому Заповіті Святого Письма, а далі і на Новий Заповіт, робить висновок про прийняття рідної мови, як Божого закону і Божої благодаті.

         Наступний експонат – коротке дослідження Ю.Мосенкіса, доктора філологічних наук «Трипільська культура і українська мова». Автор на основі наукового аналізу вважає, що українська мова утворена від праслов’янської, містить риси попередньої мови української території – мови трипільської культури.

         Останній експонат виставки – дослідження Л.Москаленка, кандидата філологічних наук, старшого наукового співробітника        Інституту української мови НАН України «Українці і українська мова на Кубані».

Виставка триватиме до 27 лютого 2016 року.

Немає коментарів

Схожі статті:

Відкриття тематичної виставки, присвяченої річниці від дня народження Сергія Єфремова Відкриття тематичної виставки, присвяченої річниці від дня народження Сергія Єфремова Опубліковано: Понеділок, 22 жовтня 2018 У Львівському обласному Будинку вчителя відкрита тематична виставка, присвячена річниці від дня народження Сергія Єфремова, видатного українського громадсько-політичного і державного діяча, літературного критика, історика української літератури, від 1919 року академіка, а від 1922року віце-президента...

Переглядів: 472 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування

Відкриття тематичної виставки,  присвяченої 27-ій річниці Незалежності України Відкриття тематичної виставки, присвяченої 27-ій річниці Незалежності України Опубліковано: Четвер, 23 серпня 2018 У Львівському обласному Будинку вчителя відкрито тематичну виставку, присвячену 27-ій річниці Незалежності України. На стенді виставки – портрети і короткі біографії та характеристики політичної діяльності голови Центральної ради УНР Михайла Грушевського, першого Президента Незалежної України Леоніда...

Переглядів: 786 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook