Період публікації:

від

до

Категорія:

Запрошує Музей освіти Городоччини

Опубліковано: П`ятниця, 28 квітня 2017 

min
max

У музеї освіти Городоччини представлені такі експозиції:

  1. Освіта Городоччини в часи Австро-Угорської імперії (до 1918 р.).
  2. Освіта Городоччини в часи Польщі (1919-1939 роки).
  3. Освіта Городоччини в роки німецької окупації (1941-1944 рр.)
  4. Освіта в радянський період (1939-1991 рр.)
  5. Освіта в Незалежній Україні

У кімнатах Музею освіти Городоччини оселили речі, які з любов’ю вишукували директори шкіл, учителі, учні. Зібрані експонати – це жива пам’ять про тих, хто працював на ниві шкільництва, а сьогодні посміхається лише із світлин. Це відображення добрих справ творчої освітянської родини. В імпровізованому коридорі – герб освіти Городоччини, світлини із зображенням старих і нових будівель шкіл. Тут же стенд «Історична географія шкіл Городоцького району».

Завітавши в простору кімнату музею, відразу помічаєш великий дзвін, який у минулому скликав дітлахів на урок. Цей унікальний експонат дістався від Дубаневицької школи.

Неабиякий інтерес викликає й стара парта з відкидними дощечками із Березецької школи. Поряд сторічна книга обліку учнів, класний журнал за 1943 рік із Новосільської школи. Привертає увагу «Читанка» Барвінського від 1932 року, «Рахунки для шкіл народових» за 1920 рік, які спрезентувала музеєві завідувачка дошкільного закладу м. Городка «Барвінок» Л. Сосенко. А унікальну «Читанку для вселюдних шкіл» 1927 року видання передала музею бабуся із села Поріччя. Серед експонатів перепустка вчителя, яка видана в час «німецької окупації», віднайдена директором Чуловицької ЗОШ, зошит з каліграфії з 1957 року, привезений з Монастирецької ЗОШ.

Унікальними по-своєму і конспекти учнів 30-х років, книги наказів, похвальні листи.

На окремій полиці – годинник, фотоапарат, чорнильниця, друкарська машинка… Усе те, чим користувалися тодішні педагоги. Зворушливим є експонат першого букварика незалежної України «Материнка».

В експозиції портрет заступника директора неповної середньої школи села Мшана, який був заарештований 1940 року, звинувачувався як активний учасник ОУН. Вироком Львівського обласного суду засуджений до страти (сьогодні реабілітований).

Знайшлося місце в музеї і для відомих випускників загальноосвітніх шкіл. Серед них – випускник Добрянської школи – сьогодні настоятель храму Благовіщення Пресвятої Богородиці при Патріаршому соборі Воскресіння Христового о. Йосиф Мілян, випускниця ЗОШ №2 м. Городка Марія Галій – сьогодні викладач вокалу у Львівській національній музичній академії імені Миколи Лисенка…

Цікаву інформацію можна знайти в нарисах «З історії школи», які написані учнями й педагогами шкіл.

Зворушують світлини із життя доброго і мудрого вчителя, директора Городоцької школи №3 Івана Сапеляка, який довгі роки був членом ОУН, виконував обов’язки референта УПА з пропаганди. Милують око намальовані ним картини. Мати картину від Івана Сапеляка в Городку означало бути виділеним серед інших.

Десятки портретів і прізвищ на стендах «Живе минуле в нас і поруч з нами…», «Городоччина пам’ятає вашу жертовну працю». За кожним – людське життя , окрема доля.

Поряд світлини тих, хто керував районним відділом освіти – імена, короткі біографічні дані.

Немає коментарів

Схожі статті:

Тиждень математики у П'яновицькій СЗШ І-ІІІ ступенів Бісковицької ОТГ Тиждень математики у П'яновицькій СЗШ І-ІІІ ступенів Бісковицької ОТГ Опубліковано: Вівторок, 19 грудня 2017 В рамках тижня математики  вчителем Іриною Кравчишин було проведено відкритий урок у 6-му класі на тему: «Коло. Довжина кола» Під час уроку були використані інтерактивні методи навчання . Учні здобували нові знання , проводили математичні дослідження залежності довжини кола від діаметра. Були використані...

Переглядів: 841 Коментарів: 0

Відділи освіти

"Азбука однокласника" для учнів 5 класу П'яновицької СЗШ  "Азбука однокласника" для учнів 5 класу П'яновицької СЗШ Опубліковано: Вівторок, 19 грудня 2017 В рамках проведення Всеукраїнського тижня права у П'яновицькій СЗШ І-ІІІ ступенів пройшла виховна година  у 5 класі на тему «Азбука однокласника: права і обов'язки» . Класний керівник Ольга Федів намагалась підвести учнів до розуміння того, що необхідно не лише знати свої права, але й сумлінно виконувати...

Переглядів: 718 Коментарів: 0

Відділи освіти
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook