Період публікації:

від

до

Категорія:

При МОН працюватиме робоча група з проблем доступності освіти для дітей з дислексією

Опубліковано: Четвер, 18 травня 2017 

min
max

При МОН буде створена ініціативна робоча група, що опікуватиметься проблемами доступності освіти для дітей з дислексією. Таке рішення ухвалено під час наради за участі представників МОН, МОЗ, Уповноваженого Президента з прав дитини, громадськості та активного батьківства, що відбулася 17 травня у МОН.

Під час засідання було розглянуто низку важливих питань, зокрема спеціальні умови та особливості методик навчання дітей з дислексією, впровадження аудіопідручників, а також розроблення МОЗ медико-технологічної стандартизації постановки діагнозу дислексії.

Представник лабораторії логопедії Інституту спеціальної педагогіки НАПН України Валентина Ільяна презентувала навчально-методичні посібники для роботи з дітьми з дислексією, дисграфією, дисорфографією, а також підручники з читання та української мови для навчання таких дітей.

«Сьогодні вже створені перші читанки та підручники для дітей з дислексією. Побудова книги відрізняється від звичайної – кожен текст підручника має посилання до попереднього. Таким чином дитині легше засвоювати нову інформацію. Нам дуже важливо створити належні умови для розвитку дітей з особливими освітніми потребами», - відзначила Валентина Ільяна.

Важливим аспектом формування якісного освітнього простору для дітей з особливим потребами є розповсюдження методичних матеріалів для педагогів та логопедів.

«Наше завдання – не тільки розробляти програми, але й займатись просвітницькою діяльністю та поширенням інформації серед населення про цей проект. Це і є головною передумовою до успіху в інклюзивній освіті», - відзначив Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба.

Сергій Шум, завідувач відділу судово-психіатричної профілактики та амбулаторних судово-психіатричних експертиз Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України, проінформував учасників зустрічі про особливості дітей з дислексією та зауважив, що наразі у Міністерстві охорони здоров’я триває обговорення Концепції Загальнодержавної програми охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2025 року.

Присутні на нараді представники МОЗ України визнали необхідність розроблення статистичної звітності, яка б дозволила фіксувати кількість дітей з дислексією. Також вони зауважили про необхідність звернутися до Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика щодо розроблення навчальних програм для неврологів та психіатрів.

За результатами наради начальник відділу освіти дітей з особливими потребами МОН Тетяна Симоненко підбила підсумки і відзначила ефективність зустрічі, а також висловила сподівання на подальшу співпрацю щодо забезпечення права на освіту для дітей з дислексією та необхідності підвищення кваліфікації педагогів тощо.

Немає коментарів

Схожі статті:

Свято зустрічі з прекрасним для дітей з особливими потребами (фото) Свято зустрічі з прекрасним для дітей з особливими потребами (фото) Опубліковано: Вівторок, 31 жовтня 2017 Нещодавно педагогічні працівники КЗ ЛОР «Львівський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» для  вихованців навчально-реабілітаційного центру «Джерело», на базі якого працюють гуртки ЛОЦЕНТУМ  «Юні друзі природи» (керівники гуртків Л.Бойко, Т.Чапак), влаштували справжнє свято...

Переглядів: 509 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування

Інтернати для дітей з особливими потребами не будуть скасовані, поки інклюзія не стане якісною та доступною Інтернати для дітей з особливими потребами не будуть скасовані, поки інклюзія не стане якісною та доступною Опубліковано: П`ятниця, 12 травня 2017 Інтернати є дуже різні – для дітей з особливими потребами, для обдарованих та для малозабезпечених дітей – і до змін у кожному з цих типів закладів потрібно підходити по-різному. На цьому наголосила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час прес-конференції у межах робочої поїздки на Львівщину. «Інтернати...

Переглядів: 878 Коментарів: 0

Соціальний захист дітей
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook