Період публікації:

від

до

Категорія:

Викладачі та студенти Львівського кооперативного коледжу економіки і права вшанували пам’ять Михайла Грушевського (фото)

Опубліковано: Понеділок, 03 жовтня 2016 

min
max

Відповідно до Указу Президента України від 9 лютого 2015 року№ 63, у вересні 2016 року проводяться «Дні Михайла Сергійовича Грушевського в Україні» з нагоди 150-річчя від дня народження українського історика, науковця, публіциста, літератора, визначного державного і громадського діяча, одного з лідерів українського національного руху, голови Центральної ради, члена Історичного товариства імені Нестора-Літописця, дійсного члена Чеської АН, почесного члена Київського товариства старожитностей і мистецтв, члена-кореспондента ВУАН та АН СРСР, багаторічного голову Наукового Товариства ім. Шевченка у Львові, завідувача кафедри історії Львівського університету, автора понад 2 000 наукових праць.

Депутати Львівської облради прийняли відповідні рішення на сесії щодо проголошення 2016 року на Львівщині Роком Михайла Грушевського. Саме з іменем Михайла Грушевського, його спадщиною пов'язані ідеї відродження української науки, громадської думки, відродження історичної свідомості і національної гідності народу.

Викладачі історії Львівського кооперативного коледжу економіки і права Наталя Мозола та Мирослава Ільчишин разом із студентами спеціальностей «Фінанси, банківська справа та страхування», «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», «Облік і оподаткування», «Оціночна діяльність» та «Інженерія програмного забезпечення» вшанували та поклали квіти біля пам'ятника Михайлу Грушевському та взяли участь в урочистостях з нагоди святкування 150-річчя від дня народження велетня української національної культури, які відбулися у Львові 29 вересня біля пам’ятника на проспекті Тараса Шевченка.

У святкуванні також взяли участь: керівництво області та міста Львова, відомі діячі мистецтва, представники громадськості, заслужена академічна хорова капела України «Трембіта», а також відбувся молебень, який правив Владика Димитрій.

Безумовно, кожен подібний ювілей – це знаменна подія. Але, як зазначав сам геній, «є події, що по короткім часі мають виключно історичне, сказати б, антикварне значення; є знов такі, що служать вихідною точкою для дальших поколінь на довгий час, створюють для них цілком нові обставини життя, виносять на верх змагання й ідеї, що стають бойовим прапором для віків, святощами для одних і страхом для других». Саме такого змісту набувають сьогодні роковини, адже з багаторічного небуття повертаються не тільки його ім'я й творчість, а й безцінний історичний досвід, зневажати який ми просто не маємо права, адже Михайло Сергійович належить до тих особистостей, які сповна пізнали велич і насолоду тріумфу і гіркоту поразки, але до кінця залишилися вірними ідеї, усього свого життя – самоствердженню свого народу. Пам'ять про нього – вічна, а його наукові праці – невичерпне джерело мудрості, з якого молодь повинна щоденно черпати та навчатись.

Продовження урочистостей відбулося в стінах коледжу, де студенти мали змогу підготували презентації та науково-пошукові роботи, присвячені життю і творчості ювіляра, адже діяльність і творчість державотворця створюють цілу епоху в інтелектуальному, науковому, національно-культурному і державному розвитку нової України. У переломний період в житті української нації, в період відновлення державного життя України відчувається потреба призадуматися і наново оцінити творчу спадщину і діяльність будівничого нації – Михайла Сергійовича Грушевського.

У такій страшній боротьбі треба бути свобідним і незв'язаним! Се перша умова і велика необхідність – вимога самостійності, котрої тому мусять до останнього боронити всі, кому дорогі інтереси України і її трудового народу.

(М.С. Грушевський)

Всі вчаться своєї рідної мови,

а наша біда така,

що треба вчитися її більше,

ніж кому іншому.

(М.С. Грушевський)

Матеріал підготував Михайло Голубка, прес-секретар з роботи зі ЗМІ та зв᾽язків із громадськістю ЛККЕіП

Немає коментарів

Схожі статті:

Студенти Львівського кооперативного коледжу економіки і права відвідали Державний меморіальний музей Михайла Грушевського (фото) Студенти Львівського кооперативного коледжу економіки і права відвідали Державний меморіальний музей Михайла Грушевського (фото) Опубліковано: Середа, 09 листопада 2016 Нещодавно Галина Гасюк, викладач циклової комісії мовних дисциплін (голова комісії – Юлія Семенова) Львівського кооперативного коледжу економіки і права, разом зі студентами спеціальностей «Готельно-ресторанна справа», «Харчові технології», «Готельне обслуговування» відвідали Державний меморіальний музей...

Переглядів: 1383 Коментарів: 0

Профтехосвіта

У навчальних закладах Львівщини вшановуватимуть постать Михайла Грушевського У навчальних закладах Львівщини вшановуватимуть постать Михайла Грушевського Опубліковано: Четвер, 07 квітня 2016 Упродовж 2016 року у навчальних закладах Львівщини відбудуться виховні та тематичні заходи, приурочені до 150-річчя від дня народження Михайла Грушевського. Про це повідомила директор департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації Олександра Небожук. «Різноманітними науково-виховними...

Переглядів: 8714 Коментарів: 0

Проекти, програми, акції
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook