Період публікації:

від

до

Категорія:

Львів'ян запрошують на щорічну Шевченківську виставку

Опубліковано: Середа, 09 березня 2016 

min
max

У середу, 9 березня, у Національному музеї ім. Андрея Шептицького з нагоди 202-ліття від дня народження Тараса Шевченка розпочнеться виставка шевченкіани. Цьогоріч експозиція продовжить традицію щорічних Шевченківських виставок, що тривають у музеї з 1914 року.

Про це повідомила директор департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської облдержадміністрації Христина Береговська.

"На виставці представлять чотири оригінальні твори Тараса Шевченка із колекції музею, пам’ятки пов’язані з особою Великого Кобзаря, а також вибрані твори із довоєнної музейної шевченкіани, - зазначила Христина Береговська. - Центральне ж місце експозиції займуть графічні роботи художника, виконані у різні періоди творчості, зокрема унікальний рисунок "Се мій батько", а також "Автопортрет", офорти "Притча про виноградаря" й "Вірсавія".

За словами директора департаменту, до раритетних Шевченкових пам’яток у музейній збірці належать і посмертна маска поета та його ручка з пером і автопортрет поета. Цінним надбанням музею й експонатом виставки є також твір Броніслава Залєського (1853), що у дзеркальному зображенні повторює автопортрет Т. Шевченка (1851) з часу геологічної експедиції у горах Кара-Тау.

Представлена на виставці буде і довоєнна образотворча шевченкіана українських художників, які уславили образ Великого Кобзаря у своїй творчості.

Зазначимо, що започаткували музейну мистецьку шевченкіану більшість із заекспонованих робіт. Це, насамперед, "Портрет Тараса Шевченка" невідомого художника (1860-ті), "Портрет дівчини" (1860-ті), алегорична композиція Михайла Тишкевича "Мрії" (1890), "Портрет Т. Шевченка" Гаврила Маляра, "Портрет Т. Шевченка" Ярослава Тишинського та ін.

Немає коментарів

Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook