Період публікації:

від

до

Категорія:

Я – з краю отця І. Могильницького…

Опубліковано: П`ятниця, 29 квітня 2016 

min
max

У дні, коли «дихає Всесвіт весною» і «…в порпурово-рожевім світлі розчинився примарний спокій…» з особливою активністю проводяться життєдайні акції «Посади дерево і збережи його», «Місячник озеленення та благоустрою», «День довкілля». З повною відповідальністю і розумінням відносяться до цих заходів у НВК ім. о. І. Могильницького с. Міженець Старосамбірського району Львівської області.

Кущі фурзиції поряд з хвоєю і калиною, насаджені минулорічною весною, вже запалили жовтим цвітом вогники пам’яті біля символічної Могили всім полеглим за волю і долю України. Цікаво, що  символічна Могила, поряд із школою, яку насипали у 90-х міженчани, виявилась в тому місці, де, як ми довідались з архівних матеріалів, знайдених п. А. Штримплом (Львів), були захоронення полеглих у роки Першої світової війни.

Тому насадження біля символічної могили у с. Міженець у формі журавлиного ключа, тужливою піснею бережуть пам’ять нашого мальовничого  історично-цікавого, але, нажаль, занедбаного краю.

У лютому 2016р. НВК о. І. Могильницького сесією Міженецької сільської ради переіменовано в НВК ім. о. І. Могильницького. І саме цей 2016 р. приніс нам, об’єднаній територіальній громаді, чимало пам’ятних дат, пов’язаних з іменем відомого вченого-філолога, культурно-освітнього і церковного діяча, рік, який сесією районної ради визнано роком Могильницького у Старосамбірському районі.

24 червня 2016 року минає 185 років з дня смерті Предтечі Руської Трійці. Варто до дня пам’яті  провести ще не одну акцію в межах району, області, щоб крайнє село під кордоном, село Дроздовичі, з якого добре видно Перемишль і села Польщі, набрало ваги історичної пам’ятки і сюди, куди повертається велич Могильницького, прямували дороги туристичних маршрутів для тих, хто цінить історію і пам’ять рідного народу.

Цьогорічна акція відбулась 22 квітня 2016р. біля символічної Могили у с. Дроздовичі, на пагорбі біля церкви Різдва Пресвятої Богородиці, де душпастирював о. І. Могильницький понад 20 років. Саме на цьому місці у 1806 році – 210 років тому – було збудовано ним і відкрито школу, де сам священик навчав юних дроздівчан і писав підручники, книги для навчання добре розуміючи, що навчання, освіта, школа – чисте цілюще джерело для розвитку і виховання особистості.

А славний Перемишль (Польща) готується до відзначення 200-ліття з часу створення І. Могильницьким «Товариства галицьких греко-католицьких священиків», яке високо цінив І.Франко, метою якого було «…поширення письмами просвіти і культури серед вірних».

… Хоч всі прогнози обіцяли цього дня дощову погоду – отець Могильницький та Отець Небесний подарували нам по-особливому сонячний і теплий день.

Акція розпочалась із благословення отців: пароха с. Дроздовичі о. Ігоря та о. Антона с. Міженця. Директор НВК ім. о. І. Могильницького с. Міженець І. Лапицька розповіла присутнім про значення акції, її роль у історичному відновленні пам’яті. Цікаво і те, що поряд із Символічною могилою біля церкви в с. Дроздовичі, як і в с. Міженці, с. Зоротовичі земля хоронить сотні-тисячі воїнів Першої світової війни.

Лапицька І.М. запросила до слова дуже добре відомого на теренах, шанованого колишнього керівника місцевого господарства О.Д. Андрушка, який власним прикладом навчав господарювати і як має виглядати село та господарство. А нині Орест Дмитрович закликав молоде покоління творити добро, прикладаючи старання у навчанні, спираючись на добрий приклад для наслідування.

Голова Міженецької сільської ради, до якої з недавніх пір належить і с. Дроздовичі (об’єднана територіальна громада), В.М. Брицький  наголосив, що для повернення величі Могильницького в край, де він служив народу і Україні, потрібно активізувати зусилля не лише в нашій місцевості, але й у районі, області, Україні, зокрема, величезну увагу цьому повинно приділити духовенство.

Учасниками акції були депутати районної ради В.М. Брошко, І.Я. Кінаш, начальник відділу соціально-гуманітарного розвитку Міженецької сільської ради Р.М. Батючок, учні та вчителі ЗСШ 1 ст. с. Дроздовичі та НВК ім. о. І. Могильницького с. Міженець, працівники культури с. Дроздовичі, представники громадськості.

Учні НВК ім. о. І. Могильницького с. Міженець запевнили присутніх:

Нове життя ми даємо сьогодні

Фурзиції, калині, кленам, ялівцю,

Вкорінюємо їх в землю Дроздович,

Як світлу пам’ять Могильницькому отцю…

А слова гімну НВК ім. о. І. Могильницького:

«…Хай дух витає тут отця,

Що так прагнув українства.

Мову любити всіх навчав,

Творив школи для навчання, –»

закликали всіх до активної роботи.

І заряснів пагорб бажаючими посадити своє деревце.

І засіявся пагорб саджанцями – во ім’я пам’яті, во ім’я відродження природи, во ім’я повернення до скарбів минулого, щоб славне: «Я – з краю Франка…», «Я – з краю Шевченка…» ще виразніше можна було вимовляти і нам всім, хто із Старосамбірщини, Львівщини – «Я з краю Могильницького!.. Я – з краю освіти, науки, рідної мови, духовності, яка брала початок з давніх-давен саме тут, на наших теренах, в особі о. І. Могильницького».

І. Лапицька

Немає коментарів

Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook