Період публікації:

від

до

Категорія:

У Львівській політехніці триває виставка дослідника, що сфотографував 900 пам’ятників Шевченкові

 

min
max

Монументальна Шевченкіана у світлинах «оселилася» у головному корпусі Національного університету «Львівська політехніка». У вестибюлі, на сходах – фото пам'ятників Тарасу Шевченку з усіх регіонів України та багатьох країн світу, які зробив 32-річний лучанин Руслан Теліпський.

Ця унікальна презентація стала важливою складовою Міжнародного конгресу української діаспори «Світове українство як чинник утвердження держави Україна у міжнародній спільності «...Землякам моїм в Україні і не в Україні...», що триває в університеті, повідомила прес-служба Національного університету «Львівська політехніка».

Руслан за фахом ані історик, ані філолог, ані мистецтвознавець. Він закінчив факультет міжнародних відносин Луцького державного університету. Відтворення фотообразу Великого Кобзаря у творах монументального мистецтва стало справою його життя. Автор виставки особисто сфотографував понад 900 пам'ятників Тарасу Григоровичу в Україні та 20 країнах світу на трьох континентах. Усі вільні кошти витрачає на подорожі до цих монументів, частенько користується автостопом.

Як стверджує фотомайстер, нині немає достовірної інформації про кількість пам'ятників Шевченку у світі. Називають різні цифри — від 1300 до 2 тисяч. За його інформацією, за межами України зараз є 130 пам'ятників у 38 країнах світу. За масштабністю монументального увіковічнення в інших країнах світу Шевченко входить у чільну десятку серед таких світових постатей як Олександр Пушкін, Папа Римський Іван Павло другий, Христофор Колумб, Жанна д'Арк, Симон Болівар.

Шевченко продовжує свою ходу світом. Адже все більше і більше народів відкривають для себе Україну і її геніального поета. 550 монументів Тарасові постали у трьох галицьких областях – Львівській, Тернопільській та Івано-Франківській. Це половина усіх пам'ятників поетові, які є в Україні. Навіть на Полтавщині нараховується 100 пам'ятників Леніну і лише 30 Шевченку.

Пан Руслан зауважив тенденцію — все більше і більше скульпторів зображають Шевченка не у зрілому, а у молодому і навіть дитячому віці. Мандрівний дослідник-шевченкознавець мріє відвідати усі місця, пов'язані з увічненням Кобзаря, створити електронний каталог, видати ілюстровану книгу-довідник та написати наукову працю, присвячену цій темі.

Немає коментарів

Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook