Період публікації:

від

до

Категорія:

Досліджуємо, експериментуємо – пізнаємо світ

Опубліковано: Понеділок, 24 квітня 2017 

min
max

«Дитина за своєю природою –

допитливий  дослідник, відкривач світу"

Василь Сухомлинський

 

Доступна для дітей дошкільного віку пошуково-дослідницька діяльність під керівництвом дорослого створює широкі можливості для виховання пізнавального інтересу до довкілля та розуміння його значення. Довкілля – поле пізнавальної діяльності, зона актуального розвитку. Тому особливо важливо, щоб дитина прагнула та навчалася активно досліджувати навколишній світ в усій його складності та новизні. Це прагнення до активного пізнання необхідно розвивати з дитинства. Взаємодія дітей з природним довкіллям є основою для пізнавального, мовленнєвого,  когнітивного, соціального та емоційного розвитку дітей дошкільного віку.

Головним принципом ознайомлення дітей з довкіллям є безпосереднє дослідження об’єктів та явищ. Пошуково-дослідницька діяльність червоною стрічкою проходить через всю пізнавальну діяльність дітей. Важливо, щоб діти засвоювали знання не пасивно, а активно.

Традиційно в Дрогобицькому дошкільному навчальному закладі №11 «Світлячок» впродовж березня-квітня організовується пошуково-дослідницька діяльність «Город на підвіконні». Під керівництвом педагога діти навчаються досліджувати проблему щодо умов вирощування рослин. Застосовуючи власний досвід діти вчаться висувати гіпотези, пропонують шляхи розв’язання проблеми, здійснюють досліди та експерименти, встановлюють причинно-наслідкові зв’язки, вчаться доводити свою думку, обґрунтовувати ту чи іншу гіпотезу.

«Город на підвіконні» стає провідним у поглибленні знань про взаємозв’язок живої і неживої природи. Через активну пізнавальну діяльність діти засвоюють головні умови вирощування рослин: наявність тепла, вологи, сонячного світла та, що найважливіше, дбайливий догляд. Саме цей вид діяльності дає можливість дітям зрозуміти, що людина – об’єкт природи. Від впливу людини на природу залежить майбутнє планети Земля.

В цей період діти  «на городі» вирощують зелену цибульку і споживають її як один з вітамінів, який допомагає долати віруси. Здійснивши роботу «селекціонера» відбирають найкраще зерно пшениці і пророщують її. Висаджують також квасольку, горох, кабачки, огірки, попередньо провівши досліди із насінням (висівають сухе насіння, пророщують у вологій тканині, не поливають або занадто заливають водою і переконуються, що відсутність вологи чи надлишок води шкодять). Також на «городі» вирощується  розсада чорнобривців, айстр, петунії, які в подальшому прикрасять квітник.

Дошкільне дитинство  – період відкриттів таємниць навколишнього світу. Завдання дорослих, які займаються вихованням дошкільника, допомогти дитині зрозуміти світ природи та сформувати ціннісне ставлення до неї. Педагоги дошкільного закладу №11 «Світлячок» та батьки вихованців спільно допомагають сформувати життєву позицію «Я в світі природи».

Разумна Л.М.

вихователь-методист ДНЗ №11

Немає коментарів

Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook