Період публікації:

від

до

Категорія:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки

Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 

min
max

05.04432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679).

Англійський філософ.

Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував з 8 років. Після Томас навчався в приватному закладі. Його директор зауважив обдарованість хлопчика і давав йому додаткові уроки вечорами. Гоббс вбирав знання як губка. Уже в 14 років він зробив латинський віршований переклад давньогрецької трагедії «Медея».

За сприяння директора приватної школи і матеріальної допомоги свого дядька в 1603 році Томас вступає до коледжу Оксфордського університету. Тут він 5 років вивчав аристотелевську фізику і логіку, удосконалював свої пізнання в латинської і грецької мови. Годинами в книжкових і майстерень крамницях Гоббс вивчав атласи та карти.

Він отримує в 1608 році посаду наставника і компаньйона барона Кавендіша, після графа Девонширского. Його прийняли в сім’ю аристократів на правах особистого секретаря і домашнього вчителя. Разом зі своїм вихованцем філософ в 1610 році відправляється в закордонну трирічну подорож – відвідує Францію, Італію. У 1620 році він познайомився з філософом Беконом, з яким став тісно спілкуватися.

Гоббс в 1628 році зробив переклад Фукідіда на англійську мову. Коли помер його покровитель, граф Девонширский, він переходить на службу до шотландського дворянина. З ним філософ також відправився в подорож до Франції, 18 місяців жив в Парижі.

У 1631 році повертається в Англію, так як надійшла пропозиція виховувати сина свого померлого патрона. У 1634 – 1636 роках Томас Гоббс зробив третю подорож з вихованцем на континент.

У 1640 році він створив перший начерк філософської системи – «Основи права». Але на батьківщині вона не була прийнята, і йому довелося емігрувати до Франції на 11 років. Тут він видав ще «Основи філософії» і «Про громадянина». Остання книга була включена в «Індекс заборонених книг».

У 1646 році він отримав пропозицію стати вчителем математики для принца Уельського, спадкоємця англійського престолу. У серпні 1647 року захворів і 3 місяці провів у ліжку. Одужавши, мислитель продовжив роботу над своєю фундаментальною працею «Левіафан», що складається з 4 частин.

У своїй роботі Левіафан Томас Гоббс привів три основні причини, через які люди воюють один з одним. По-перше, через конкуренцію з матеріальних благ, по-друге через слабку довіру до когось, і, нарешті, через славу.

Помер Томас Гоббс 4 грудня 1679 року.

 

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4528 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Вівторок, 31 березня 2020 31.03 – 335 років від дня народження Йоганна Себастьяна Баха (1685-1750).  Німецький композитор, органіст і скрипаль, представник стилю бароко, один із творців світової музичної класики, вважається одним із найвидатніших композиторів світу. Народився 31 березня 1685 в місті Айзенах, де прожив до...

Переглядів: 3554 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook