Період публікації:

від

до

Категорія:

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького запрошує на мистецьку програму

Опубліковано: Вівторок, 06 Червня 2017 

min
max

В рамках низки науково-освітніх проектів Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького пропонує у червні 2017 року відвідати наступні заходи:

  • з 13.12.14 – у музейному комплексі НМЛ на вул. М. Драгоманова, 42 діє оновлена постійна експозиція «Українське мистецтво ХХ ст.» (відкрита у рамках заходів з нагоди 150-ї річниці від дня народження Засновника НМЛ митрополита Андрея Шептицького). Експозиція представляє розвиток українського мистецтва ХХ ст. у широкому спектрі художніх процесів – від чільних представників епохи модерну (О. Новаківського, І. Труша, О. Мурашка, О. Кульчицької, В. Кричевського, М. Сосенка, П. Холодного) до пошуків українського авангарду (О. Архипенко, М. Андрієнко-Нечитайло, С. Гординський та ін.). Розділ мистецтва 1950-1970-х рр. презентують кращі роботи представників різних мистецьких шкіл і напрямків, що розвивались всупереч офіційній доктрині соцреалізму в мистецтві (Й. Бокшай, Ф. Манайло, Т. Яблонська, О. Кравченко, Р. та М. Сельські, З. Флінта, Л. Медвідь та ін.). Четвертий розділ експозиції сформували роботи представників українського мистецтва доби постмодерну 1980-1990-х рр.(В. Патик, І. Шумський, Р. Петрук, М. Демцю, Б. Буряк, В. Москалюк, П. Сипняк, В. Одрехівський та ін.). Окремий сегмент експозиції творять роботи українських митців діаспори.
  • 10.05.17 – 10.06.17Павло Маков. Живопис (головна будівля НМЛ, пр. Свободи, 20). Експозиція виставки представить творчість відомого харківського художника, члена Королівського товариства живописців та графіків Великої Британії, члена-кореспондента Академії мистецтв України Павла Макова (1958 р.н.). Художник здобував мистецький фах, навчаючись у Кримському художньому училищі ім. М.С. Самокиша у Сімферополі (1974-1979), Петербурзькій академії мистецтв (1977-1978) та Харківському художньо-промисловому інституті (1979-1984). Працював майстром-друкарем, займався викладанням. Активно працював творчо й брав участь у численних виставках. Дипломант і переможець низки міжнародних конкурсів. Твори Макова виставлені в Музеї Вікторії та Альберта (Лондон), Метрополітен-музеї (Нью-Йорк), Національній художній галереї (Київ), Центрі сучасного мистецтва (Осака), Державній Третьяковській галереї (Москва), Музеї сучасного мистецтва (Ібіца) та інших зібраннях. Роботи Павла Макова було також виставлено на аукціоні Сотбі (2009). Експозиція виставки в НМЛ познайомить львів’ян  та гостей міста із мистецькими пошуками художника останніх років. Під час виставки у музеї відбуватимуться майстер-класи із малярства на склі. Також заплановано творчу зустріч із художником.
  • 23.05.17 – 15.06.17Микола Опанащук «Графіка». Скерованість творчих зусиль Миколи Опанащука – відомого мистця, дизайнера і педагога – умотивована поетапністю задач, які він реалізував на кожному щаблі професійного становлення. Від гуртка образотворчого мистецтва, який у Житомирі вів І. Нібульський, та текстильного відділення професійно-технічного училища в Решетилівці, де рисунок і живопис викладав І. Тригуб (учень В. Кричевського ще по Українській державній академії мистецтв), дев’ятнадцятилітній Опанащук приїздить до Львова. Тоді в державному інституті прикладного та декоративного мистецтва зберігалася сприятлива атмосфера для розширення мистецького світогляду, зважаючи на склад педагогів – Р. Сельського, В. Манастирського, Д. Довбошинського та ін. Кожен уособлював власний досвід формальних шукань, відповідно трансформувавши його в методику викладання спеціальних мистецьких предметів. Микола Опанащук, навчаючись на відділі художнього скла, зумів використати шанс – пройти різні професійні вишколи, випробувати відмінні підходи до розуміння базових питань професіоналізму (композиція, концепція кольору, стилістика), досить рано ангажуючись формальними експериментами в пошуках авторської мови. Це дало йому належну свободу в оперуванні різними засобами художньої виразності, що стало вирішальним для подальшої еволюції образного мислення та цілого ряду творчих відкриттів...
  • 17.05.17 – 10.06.17Виставка «Неологізми від Володимира Немири» – виставка малярства відомого художника, члена Національної Спілки художників України Володимира Немири. На ній представлено 47 творів малярства та графіки (у техніці кольорової монотипії), над якими художник працював упродовж 2015-2017 рр. Роботи демонструють пошуки нового мистецького вислову та сучасних художніх засобів у межах притаманного митцеві постмодерного абстрактного мислення. Виставка Володимира Немири – це завжди відкриття нових граней творчої особистості, новаційний пошук, що пожвавлює мистецьке життя сучасними ідеями (ХММ О. Кульчицької).
  • 30.05.17 – 10.06.17Презентація ікони «Богородиця Одигітрія» (1696) з Унівської обителі після реставрації та розшарування малярських шарів оригіналу та запису ХІХ ст. До НМЛ ікона надійшла після закриття Свято-Успенської Унівської лаври у 1950 році. Пам’ятка перебувала під записом ХІХ ст. У 2011-2012 роках було здійснено розшарування та комплексну реставрацію твору (виконавці – художники-реставратори вищої категорії Ірина Мельник та Андрій Почеква). Пізніший запис було знято й перенесено на нову основу. Завдяки цьому одержали надзвичайно близьку до оригіналу копію ікони, яку передали до Унівської лаври. Ікону 1696 року представлено у постійній експозиції музею.
  • 16.0617 – 21.07.17Олексій Коваль. «Історія – Україна – світ». Емалі. Олексій Коваль уже близько двох десятиліть працює у сфері монументального мистецтва. Створив близько 100 творів в Україні та за кордоном – фрески, мозаїки, розписи, ескізи вітражів. Навчався техніці гарячої емалі у Києві і в приватних майстернях Китаю, Індії, країн Європи. Використовує у своїх роботах мідь, бронзу, срібло, коштовні камені. Авторська техніка Олексія Коваля унікальна: він поєднує техніку гарячої емалі з фотографічними елементами. Виставка в НМЛ розгорне доробок художника 2010-х рр.
  • 25.06.17 – 30.07.17Виставка творів ВАЛІ (Валентини Роєнко-Смітсон) (Каліфорнія, США) «RECYCLED» («Повторний цикл»), що відбуватиметься у рамках фестивалю «ALFA JAZZ FEST» – 2017. Цю мистецьку ретроспективу сформували близько 40 робіт відомої американської художниці українського походження. До експозиції увійшли також твори останніх років: «Права-Ява-Нава», «Клітинна пам'ять» і «БАБА». Виставка презентує вершину мистецьких візій і творчих інспірацій художниці. «Як алхімік, що перетворює базові матеріали у золото, я трансформую мої кармічні, глибинні емоції і почуття у мистецтво», - стверджує Валентина. Кожен із п’яти залів музейного простору присвячено певному розділу із життя мисткині. Експозиція винятковим чином поєднала інноваційне, захоплююче розмаїття матеріалів і технік, володіння якими демонструє ВАЛЯ у своїх останніх роботах, із ранніми, народженими на рівні більш підсвідомого, інтуїтивного творчого процесу. Валентина Роєнко-Смітсон народилась на Волині (Україна). Навчалась у Львівському державному інституті прикладного і декоративного мистецтва (тепер – Львівська національна академія мистецтв). Упродовж понад двадцяти років працювала дизайнером у сфері текстильного виробництва. Від 1996 року обійняла посаду професора Київського національного університету  культури і мистецтв (КНУКМ). 2000 року виїхала до США. 2006 року відкрила власну студію у Каліфорнії. Відтоді стала активною учасницею виставкового процесу й експонувала свої твори у провідних мистецьких осередках США.

Окрім того, в рамках низки науково-освітніх проектів НМЛ, а саме: «Школа і музей – працюємо разом», «Церковно-календарний рік в НМЛ (на прикладі пам’яток українського мистецтва з фондів НМЛ)», «Канікули в НМЛ: нове життя давніх традицій» – систематично проводитимуться тематичні заняття в експозиції музею, майстер-класи, читатимуться лекції за широким спектром тематики (за замовленням).

Немає коментарів

Схожі статті:

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького запрошує на мистецьку програму Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького запрошує на мистецьку програму Опубліковано: Четвер, 19 грудня 2019 В рамках низки науково-освітніх проєктів Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького пропонує відвідати наступні заходи: 13 грудня – 23 лютого – «Корнило Устиянович: художник українського відродження в Галичині» (до 180-річчя від дня народження). В рамках науково-освітніх програм...

Переглядів: 958 Коментарів: 0

Виховання

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького запрошує на мистецьку програму Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького запрошує на мистецьку програму Опубліковано: П`ятниця, 06 грудня 2019 В рамках низки науково-освітніх проєктів Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького пропонує відвідати наступні заходи: 8 листопада – 8 грудня – виставка Романа Романишина. Перехрестя. 13 грудня – 20 лютого – «Корнило Устиянович: художник українського відродження в Галичині» (до 180-річчя...

Переглядів: 1102 Коментарів: 0

Виховання
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook