Період публікації:

від

до

Категорія:

Інформаційна сторінка - вчителям зарубіжної літератури

Опубліковано: Вівторок, 13 Червня 2017 

min
max

Із матеріалів щомісячного науково-методичного журнала «Всесвітня література в школах України, № 2 (428) / 2017.

Огляд публікації «Технологія продуктивного навчання як засіб розвитку творчих здібностей учнів (автор – О. Бухарєва)

У поданих дослідницьких матеріалах висвітлено властивості технології (продуктивна технологія або продуктивне навчання), за посередництвом якої активізується діяльність школярів, підвищується рівень їхніх навчальних результатів, актуалізується творчий потенціал, прищеплюється інтерес до предмета. Вказана методика  виступає як засіб формування (на заняттях із зарубіжної літератури), за твердженням автора, - «творчої, вдумливої особистості шляхом партнерської співпраці вчителя і учня…»

Продуктивне навчання вважається однією з ефективних освітніх технологій, охоплюючи (у публікації наводяться рефлексії таких дослідників як І. Бьом та Й. Шнейдер) 5 (п’ять) навчальних аспектів:

  1. 1. діяльний;
  2. 2. соціальний;
  3. 3. особистісний;
  4. 4. спеціальний (аспект знання);
  5. 5. культурний.

Згідно з опублікованими у статті висновками міжнародного експерта з питань освіти І. П. Підласого, перевагою продуктивного навчання виступає те, що ця технологія є:

  • керованою
  • ощадливою
  • науковою
  • посильною (для будь-якого педагога)
  • масовою
  • оптимальною
  • звичною
  • реальною
  • доступною, зрозумілою. 

Окремо подається (за версією І. П. Підласого) така структура уроку (у межах реалізації моделі продуктивної освіти), що складається з семи обов’язкових сегментів (два – інструктаж, п’ять – різноманітні практики):

  • А) пропедевтична практика
  • Б) орієнтація
  • В) презентація
  • Г) практика на прикладах
  • Д) керована практика
  • Є) незалежна практика
  • Е) домашня практика.

Ознайомлення із поданими навчально-дидактичними матеріалами і їхнє опрацювання в межах подальшої реалізації у навчальній практиці, допоможе педагогам створювати і помітно покращувати умови для особистісного розвитку і творчої самореалізації шкільної молоді, сприяючи водночас вихованню людини демократичного світогляду, людини, що поважає і цінує свою Батьківщину.    

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4552 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4486 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook