Період публікації:

від

до

Категорія:

V Всеукраїнський експедиційно-польовий збір команд юних зоологів

Опубліковано: Середа, 14 Червня 2017 

min
max

Із 7 до 9 червня 2017 р. в Закарпатській області проходив V Всеукраїнський експедиційно-польовий збір команд юних зоологів, в якому також взяла участь команда із Львівської області: вихованці гуртка «Декоративне птахівництво» КЗ ЛОР «ЛОЦЕНТУМ» - учні 8 класу ОЗ Сасівський НВК Золочівського району Лупак Денис та Волянський Дмитро. Керівником команди був директор КЗ ЛОР «ЛОЦЕНТУМ» А.О. Кийко. До Ужгорода загалом приїхали представники 19 областей України .

Головною організуючою ланкою зборів юних зоологів став Закарпатський обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді.

Урочисте відкриття Збору відбулось в актовій залі біологічного факультету Ужгородського національного університету.

Змістовна насичена програма дозволяла учасникам зборів широко ознайомитись з місцевими природними об’єктами та їх мешканцями.

Маючи робочі зошити «Навчальна практика із зоології», спеціально підготовлені методистами Закарпатського обласного ЕНЦум та науково-педагогічними працівниками університету до масового заходу, учасники збору розпочали виконувати практичні завдання. Кандидатом біологічних наук, доцентом кафедри зоології біофаку УжНУ Дудинським Тиберієм Тиберійовичем проведено лабораторний експеримент з вивчення особливостей бджоли медоносної.

Презентації своїх фауністичних досліджень у природі та серед улюблених свійських тварин  юні зоологи представляли у актовій залі Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства. Представлення були різноманітні за характером подання і змістом матеріалу. Широта запропонованих візуально-описових матеріалів створила, у присутніх, творчу атмосферу обговорення результатів діяльності у питаннях підходу до вивчення зоологічних об’єктів.

Другий день збору став найбільш насиченим. Це був одноденний польовий практикум у різних куточках Закарпаття. Спочатку учасники зборів юних зоологів відвідали рибогосподарське підприємство ВАТ «Закарпатський рибокомбінат» в урочищі Шипіт Перечинського району. Біологія форелі досить широко описана у робочому зошиті «Навчальна практика із зоології». То ж учні мали можливість наперед отримати теоретичні відомості і підготуватись до практикуму.

Перебування юних зоологів на водоймах рибокомбінату співпало з проведенням відеозйомки рибного господарства обласним телебаченням для ТРК «Україна». Кореспондент взяла інтерв’ю у Геревича О.В., Кийка А.О. та вихованця ЛОЦЕНТУМ Волянського Д., а також в інших учасників експедиційно-польового збору.

Найбільше часу відводилося на практичні заняття з орнітології та ентомології на базі туристичного комплексу «Воєводино», учасники збору вивчали різноманітність і чисельність безхребетних тварин, вели спостереження за птахами в їх природному середовищі існування.

Останнього дня перебування юних зоологів на Закарпатті для учасників збору були організовані екскурсії по лабораторіях і кабінетах, в куточок живої природи, до зоолого-тваринницького відділу Закарпатського обласного ЕНЦУМ. Присутні могли одночасно познайомитись з конкурсними фотороботами учасників зборів.

Для учасників збору проведена пізнавальна екскурсія старою фортецею стародавнього замку XV століття, в  Закарпатський музей культури та побуту з автентичними старовинними будинками та церквою.

Урочисте закриття V Всеукраїнського експедиційно-польового збору команд юних зоологів відбулось в актовій залі біофаку УжНУ.

Дипломи Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді МОН України були вручені учасникам у п’яти номінаціях:

  • – за кращу презентацію (домашнє завдання);
  • – за якісне виконання лабораторного експерименту з вивчення особливостей бджоли медоносної;
  • – за кращий опис птахів урочища Воєводино, під час орнітологічного практикуму;
  • – за кращий опис безхребетних урочища Воєводино, під час ентомологічного практикуму;
  • – за кращі фотороботи, представлені на фотовиставці «Цей тваринний світ».

Львівська команда отримала І місце в номінації «Юний орнітолог» та два

ІІІ місця в номінаціях «Фотовиставка «Тваринний світ України» та конкурсі-презентації власних дослідницьких робіт.

Крім того, всім командам були вручені подарунки від приймаючої сторони: декоративні дерева та книжки про природу Закарпаття.

Підсумовуючи перебіг V Всеукраїнського експедиційно-польового збору команд юних зоологів слід зазначити значний позитив, який випромінювався у всіх подіях, які відбувались протягом трьох днів перебування на Закарпатті. Наступний збір юних зоологів прийматиме Харківський Палац дітей та юнацтва.

Немає коментарів

Схожі статті:

Юні екологи Львівщини учасники Всеукраїнського  експедиційно-польового збору команд юних екологів Юні екологи Львівщини учасники Всеукраїнського експедиційно-польового збору команд юних екологів Опубліковано: Вівторок, 13 Червня 2017 З 07 по 09 червня 2017 року на Тернопільщині пройшов ХІ Всеукраїнський польовий збір  команд юних екологів на тему «Моделювання екологічної ситуації в навколишньому середовищі та прогнозування її змін». На Всеукраїнський експедиційно-польовий збір  до Тернополя завітали команди юних екологів із 15 областей...

Переглядів: 620 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування

Метелик - німий шедевр природи Метелик - німий шедевр природи Опубліковано: Понеділок, 16 березня 2020 Відбувся обласний етап ХІІІ Міжнародного екологічного конкурсу. Цьогорічна тема конкурсу «Метелики – німий шедевр природи». Конкурс проходив у восьми номінаціях -«Якби не було метеликів, то поети їх вигадали би» - вірш або пісня; -«Одягнена метеликом» - ручні вироби: прикраси або аксесуари (кулон /сережки...

Переглядів: 2736 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook