Період публікації:

від

до

Категорія:

Мандри по- нашому

Опубліковано: Четвер, 15 Червня 2017 

min
max

 «Золота́ підко́ва Льві́вщини» — популярний туристичний маршрут найбільш відомими замками Львівської області. Назву "Золота підкова" отримав через розташування замків дугою, що схожа на підкову. До маршруту, як правило, включають Олеський, Підгородецький, Золочівський, а іноді ще й Свірзький та Старосільський замки. Довжина маршруту — 238 км. Був створений з ініціативи Бориса Возницького для популяризації замкової спадщини Галичини.

Під час одноденного туру по «Золотій підкові» Львівщини вихованці гуртів « Усмішка» та « Веселка» табору Щирецької ЗОШ №2 І – ІІІ ступенів разом з вихователями Даць О.С., Сениш Л.Р. , Івасик З.В. та Пижика П.Б. відчули лицарський дух та атмосферу давньої України. Перед ними відчинили двері три найпрекрасніші замки – Золочівський, Підгорецький та Олеський. Тут на них чекали: містичні камені тамплієрів з нерозгаданими надписами, які допомагають здійснити бажання; одна з найкращих виставок дерев’яних скульптур, серед яких є роботи Пінзеля; романтичні та подекуди трагічні розповіді про життя мешканців замків; легенди про привидів із Олеського та Підгорецького замків; справжній замковий інтер’єр, відтворений за допомогою автентичних речей…і перші на теренах сучасної Європи туалети!

Найстарішим замком на Галичині є Олеський замок - видатна пам'ятка архітектури та історії XIV - XVIII ст. Перша згадка - 1327 р. Польські історики називають Олесько - колискою польських королів: тут народились Ян ІІІ Собеський і дитячі роки провів Міхал Корибут Вишневецький. Також в Олеському замку провів свої дитячі роки і гетьман українських козаків - Богдан Хмельницький, про що свідчить меморіальна дошка на камені у парку. З кінця 1975 р. замок стає музеєм-заповідником, філією Львівської галереї мистецтв. В експозиції замку: шпалерний зал (на стінах залу висять єдині в Україні шпалери другої половини XIV ст.), 2 картинних зали (на стінах висять портрети шляхтичів і власників замку), зал іконопису, "Віденський" зал (з найбільшою картиною України "Битва під Віднем", розміри якої 8х8 метрів); зал скульптури (барокові скульптури школи "українського Мікеланджело" Іоана Пінзеля), підземелля. В монастирі та костелі капуцинів XVIII ст., що стоїть поруч із замком - фондосховище Львівської галереї мистецтв.

Підгорецький замок. Збудований у 1640 р. по проекту французького військового інженера Боплана і італійського архітектора Андреа дель Аква. Підгорецький замок - один з найкращих у Європі зразків поєднання ренесансного палацу з бастіонними укріпленнями. Палац називали "польським Версалем", "галицьким Версалем". До замкового комплексу входять: палац, оточений бастіонними укріпленнями, валами, ровами; парк що знаходиться на 3 терасах і є пам'яткою садово-паркового мистецтва державного значення; костел XVIII ст.

Золочівський замок. Унікальний і єдиний в Україні повністю збережений замок по типу неоголландської фортифікаційної технології. Збудований був батьком короля Яна ІІІ львівським воєводою Якубом Собеським. В комплекс замку входить: равелін, бастіони, стіни, вали, Китайський палац (твори східного мистецтва, подарунки східних послів Україні), Великий Королівський палац (експозиція західноєвропейського мистецтва, частково збереглись каміни, портали і навіть система внутрішньої каналізації). На подвір'ї замку - великі камені з таємничими символами і зашифрованими готичними літерами (датують ХІV-XV ст.), привезені з лісу неподалік Золочева.

 

 

 

 

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

Мама! Найдорожче слово в світі Мама! Найдорожче слово в світі Опубліковано: Четвер, 30 травня 2019 День Матері в Україні відзначається в другу неділю травня. Це свято-свято вічності. Мама – найголовніша людина в житті. Скільки б гарних, добрих слів ми не говорили нашим мамам, зайвими вони не будуть ніколи. До Дня Матері у Підбірцівській ЗОШ I-III ступенів, вчитель фізичної культури Карабан Н.М. зі...

Переглядів: 873 Коментарів: 0

Відділи освіти

"Родина, родина від батька до сина…" "Родина, родина від батька до сина…" Опубліковано: Середа, 29 травня 2019 24 травня дружна класна родина 6-го гімназійного класу Наварійської ЗОШ І-ІІІ ст. - гімназії зібралася на святі "Родина, родина від батька до сина…". Увага і повага до сім'ї, до роду не приходить сама по собі. Її треба виховувати. Дитина змалку повинна усвідомлювати свою приналежність до родини, до рідного...

Переглядів: 774 Коментарів: 0

Відділи освіти
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook