Період публікації:

від

до

Категорія:

Інформаційна сторінка - педагогам-дошкільникам, батькам

Опубліковано: Вівторок, 20 Червня 2017 

min
max

Пропонуємо ознайомитись з оглядом статті Олени Кононко д-р психол. наук, професора… «Культивуємо спілкування без тиску» (Кононко Олена. Культивуємо спілкування без тиску [Текст] / О. Кононко // Дошкільне виховання. – 2017. - № 5. – С. 2 – 6.)

Сучасний світ сповнений жорстокості, конфліктів, проявів агресії й насильства. Як захистити від цього найдорожче - наших малят? Як плекати у них доброту, високі моральні цінності та відповідні риси характеру, прагнення до позитивної взаємодії, коли ми й самі часом вдаємося до тиску в спілкуванні з дітьми, рідними, колегами? Над цими запитаннями  розмірковує визнаний фахівець у цій статті.

Тиск вважається нецивілізованим, іноді навіть небезпечним методом впливу, його використання свідчить про брак майстерності, мудрості, витриманості педагога (батьків), які прагнуть нав’язати свій сценарій.

«Спілкування під тиском» - проблема не так взаємодії партнерів, як особистісного зростання дитини - показник розбіжності між її бажанням та намірами і баченням їх дорослим. Варто наголосити: ці бажання і наміри соціально значущі, мають для дошкільника особистісний, життєво важливий сенс. Авторка виокремлює позитивні й негативні аспекти тиску.

Можливі позитивні аспекти прояву тиску

- Підтвердження дорослим свого авторитету. - Визнання дошкільником права дорослого оцінювати дії та вчинки. - Усвідомлення дитиною послідовності поведінки, відповідальності між словами і діями дорослого. - Усвідомлення дитиною неприпустимості порушення домовленостей. - Розвиток критичного мислення, рефлексії дошкільника. - Формування вміння обґрунтовувати та відстоювати власну позицію, протистояти маніпуляціям. - Активізація дорослим самоконтролю та саморегуляції поведінки свого підопічного. - Спонукання дошкільника до проявів самодисципліни. - Формування в нього здатності гідно поводитись у ситуації зовнішнього тиску.

Основні негативні наслідки спілкування під тиском

-  Накопичення в емоційній пам’яті дитини негативних вражень. - Втрата довіри до дорослого. - Виникнення почуття страху в присутності цього дорослого. - «Втеча» дитини, збільшення дистанції, скорочення кількості тактильних контактів з дорослим, прагнення уникати спілкування з ним. - Перенесення недовіри на інших дорослих та однолітків. - Втрата дитиною здатності конструктивно реагувати на нормальні звернення дорослого через сформованість звички реагувати лише на силові методи впливу. - Порушення психічного стану (депресія, прояви нервозності). - Агресивність, войовничість поведінки, негативізм, спротив, бажання робити навпаки. - Порушення сну, енурез, заїкання, плаксивість. - Замкнутість, самотність, втрата інтересу до активного життя. - Хвороблива чутливість до слів, дій, учинків різних людей.

Авторка доходить висновку, що педагогам і батькам  варто вчитися спілкуватися з дитиною без тиску. Зокрема, перед вихователями стоять такі завдання:

- розвиток педагогічної рефлексії, здатності змінювати свій стиль спілкування з різними вихованцями, бачити здобутки та недоліки;

- оптимізація спілкування з дітьми, осучаснення змісту, методів і форм налагодження гармонійних взаємин без тиску на них і водночас забезпечення дисциплінованої , організованої поведінки дітей.

Сторінку підготувала Оксана Северин.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4552 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4486 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook