Період публікації:

від

до

Категорія:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки

Опубліковано: П`ятниця, 11 серпня 2017 

min
max

11.08 – 67 років від дня народження Стіва Возняка (1950).

Піонер комп'ютерних технологій, конструктор (разом з Стівеном Джобсом) одного з перших персональних комп'ютерів у світі (США), співзасновник фірми Apple.

Стів вважається одним із батьків революції персональних комп'ютерів, якій значно сприяли його винаходи в 1970-х роках. Він заснував Apple Computer (нині Apple inc.) разом зі Стівом Джобсом у 1976 році. У середині 1970-х він створив комп'ютери Apple I та Apple II. Apple II здобув неймовірно велику популярність і згодом став найрозповсюджуванішим персональним комп'ютером 1970-х і початку 1980-х років.

У Стівена було кілька псевдонімів, а саме: «The Woz», «Wizard of Woz» і «iWoz» (каламбур; гра слів з iBook'ом та іншими продуктами фірми Apple). «WoZ» (скорочення від «Wheels of Zeus») — це ще й ім'я компанії, яку заснував Стівен. Також він створив початковий прототип класичної гри Breakout для Atari, за 4 дні.

Життєпис

Стів народився 11 серпня 1950 року в місті Сан-Хосе (Каліфорнія, США) в сім'ї інженера і домогосподарки.

Після закінчення школи Возняк вступив до Каліфорнійського університету — Берклі, але вже на другому курсі взяв академічну відпустку. У 1986 році він закінчив цей університет зі ступенем бакалавра комп'ютерних технологій і електротехніки. У 1975 році почав працювати в компанії Hewlett-Packard, де проектував калькулятори. У той час у розпорядженні компанії перебував один-єдиний комп'ютер власного виробництва, який використовували близько 80 інженерів. Разом з друзями — Стівом Джобсом і Джоном Дрейпером займалися збором «Blue Box»'ів — засобів для фрікінгу.

Заснування Apple

На початку 1975 року на ринку з'явився перший персональний комп'ютер Altair 8800. Тоді Стівен не міг дозволити собі витратити 400 доларів на цей комп'ютер, тому він вирішив зібрати свій власний, використовуючи готовий мікропроцесор від компанії Motorola і декілька модулів пам'яті.

У тому ж 1975 шкільний приятель Возняка Стів Джобс запропонував йому створити модель комп'ютера, орієнтованого на запити любителів та ентузіастів комп'ютерної справи. У гаражі, який належав батькам Джобса, вони створили комп'ютерну плату, прототип комп'ютера Apple I. Місцевий торговець електронним обладнанням замовив їм 25 таких пристроїв, після чого Возняк залишив колишню роботу, щоб стати віце-президентом нового підприємства.

1 квітня 1976 Джобс і Возняк заснували компанію Apple Computer, Inc. (нині — Apple Inc.), яка була зареєстрована в 1977 році. Своєю назвою дітище Возняка і Джобса зобов'язане творчості групи The Beatles. В оформленні обкладинок всіх пізніх альбомів групи використовувалося зображення яблука (англ. apple).

Першою продукцією новоутвореної компанії став комп'ютер Apple I ціною в 666,66 доларів, що відрізнявся простотою і компактністю. Всього було продано 600 таких машин. Apple II, що з'явився незабаром, став ще компактнішим і зручнішим у використанні. Успіх компанії виявився феноменальним, і в 1980 році вона стала акціонерним товариством.

Наступними кроками фірми стало виробництво принтерів і програмного забезпечення. Возняк написав більшу частину програмного забезпечення, яке працювало на Apple. Його авторству належить просунута мова програмування Calvin, набір віртуальних інструкцій 16-бітного процесора, відомих як SWEET16, і комп'ютерна гра Breakeout, яка спонукала додати звук.

У 1980 році Apple II вийшов у публічний продаж і зробив Джобса і Возняка мільйонерами. До 1992 року щорічний прибуток фірми досяг 7 млрд доларів.

У зв'язку з тим, що Возняк потрапив в авіакатастрофу на початку 1981 року, йому довелося на якийсь час залишити фірму, але вже в 1983 році він повернувся туди і пропрацював у компанії до 1985 року.

Відхід від Apple

У 1985 році Возняк залишив посаду віце-президента Apple.

Після припинення активної роботи в Apple він заснував низку високотехнологічних компаній. Зокрема, створив компанію з розробки систем віддаленого доступу для використання в побутових комп'ютерах. Фірма, що називалася CL-9, проіснувала до кінця 1989 року.

Громадська діяльність

У 1985 році президент Рональд Рейган вручив йому національну медаль технологій. У 1997 році він був призначений членом Музею комп'ютерної історії в Сан-Хосе. У вересні 2000 року Возняк увійшов до Національного залу слави винахідників. Стів Возняк так оцінив свій внесок у розвиток комп'ютерних технологій «Це була революція, мирна революція. І я щасливий, що був її частиною».

У вересні 2007 року він опублікував автобіографічну книгу iWoz.

9 березня 2009 на телеканалі ABC відбулася прем'єра чергового шоу «Dancing with the Stars» («Танці з зірками»), в якому взяв участь Стів Возняк. Його партнеркою стала Каріна Смірнофф (Karina Smirnoff), професійна танцівниця родом з Харкова.

Також він озвучив персонажа — пародію на нього ж самого — у першій і дванадцятій серіях мультиплікаційного серіалу «Code Monkeys» про ігрових девелоперів.

Є членом команди з поло Силіконової Долини. Улюблена гра Возняка — тетріс.

В даний час він проживає в місті Лос-Гатос (Каліфорнія, США) разом зі своєю дружиною Дженет Хілл (Janet Hill).

 

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4674 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4594 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook