Період публікації:

від

до

Категорія:

На Львівщині презентували альтернативний спосіб визначення ступеня функціонально-резервних можливостей школярів

Опубліковано: П`ятниця, 04 серпня 2017 

min
max

Сьогодні у м. Турка на Львівщині стартували традиційні “Бойківські фестини”. У цьогорічній програмі фестивалю – туристичні походи, концерти, турніри з шашок та шахів, міжнародні конференції, конкурси, спортивні змагання тощо.

Так, сьогодні в межах програми фестин було проведено круглий стіл “Фізична культура і спорт на Бойківщині”. На круглому столі відбувся розгляд назрілих у галузі фізичного виховання питань: недосконалі нормативи, складові навчальних програм. Вчителі фізичної культури нарікали на недостатнє медичне і фінансове забезпечення шкіл. Обговорювали проблеми відсутності у молодих людей престижу здоров’я й активних занять спортом; низької популярності професії шкільного вчителя фізичної культури в нашій країні.

У межах круглого столу виступила і професор Львівського державного університету фізичної культури, завідувач кафедри теорії і методики фізичної культури Іванна Боднар. Професор Іванна Боднар розповіла вчителям фізичної культури та тренерам про альтернативний спосіб визначення ступеня функціонально-резервних можливостей школярів розроблений науковцями університету.

Як зазначила професор, на практиці рівень оптимального для кожного учня навантаження під час уроків фізичної культури визначається вчителем суб’єктивно. Тоді як в умовах інтегративного фізичного виховання школярів різних медичних груп вчителю важливо мати точну інформацію про рівень функціональних можливостей кожного учня класу. Батькам школярів також корисною буде інформація про граничні показники фізичного розвитку і фізичної підготовленості, притаманні для практично здорових дітей, що відзначаються достатнім рівнем функціональних можливостей. Суттєве відхилення показників від границь норми дозволить передбачити імовірне погіршення здоров’я, з’ясувати «слабкі ланки» в функціональному стані і завчасно вжити заходів, наприклад розробити комплекс вправ та обрати шляхи зміцнення здоров’я.

Іванна Бондар вважає, що існуючі критерії і способи визначення функціональних резервів дітей шкільного віку не в повній мірі досконалі. Основним критерієм визначення функціональних резервів учня під час з’ясування рівня здоров’я дитини шкільного віку (медичної групи) сьогодні в Україні є результат виконання нею проби Руф’є. Проте проба неінформативна для осіб до 17 років, позаяк розрахована на дорослих і не враховує природно вищу частоту серцевих скорочень у стані спокою дітей 6-16 років. Її застосування призводить до помилкового зарахування здорової дитини до підготовчої і навіть спеціальної медичної групи  і безпідставного заниження ступеня допустимого для неї фізичного навантаження під час уроків фізичної культури.

Зазначимо, що Всесвітні бойківські фестини – міжнародний етнічний фестиваль бойків, який відбувається один раз на 5 років у Турківському районі Львівської області.

Львівське обласне відділення Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України

Немає коментарів

Схожі статті:

Малюки ДНЗ № 69 м. Львова розпочали серпень із фізичної культури Малюки ДНЗ № 69 м. Львова розпочали серпень із фізичної культури Опубліковано: Середа, 02 серпня 2017 Проблеми оздоровлення дошкільнят, зміцнення та збереження їхнього здоров’я ніколи не втрачають своєї актуальності, тому в літній період оздоровчо-профілактична робота в дитсадках Львівщини спрямовується спеціалістом Львівського обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства...

Переглядів: 857 Коментарів: 0

Фізичне та патріотичне виховання

На Львівщині вдруге відбудуться змагання на 20-ти містних човнах-драконах(відео) На Львівщині вдруге відбудуться змагання на 20-ти містних човнах-драконах(відео) Опубліковано: П`ятниця, 21 липня 2017 У суботу, 22 липня на озері Наварія вдруге відбудуться Всеукраїнські змагання з веслування на “Драконах” – 20 місних човнах. Змагання розпочнуться о 10.00 заїздами на 200 метрів (окремо у змішаному та відкритому класах). О 13.00 відбудеться урочисте відкриття змагань, після чого о 14.00 продовжаться...

Переглядів: 892 Коментарів: 0

Фізичне та патріотичне виховання
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook