Період публікації:

від

до

Категорія:

Відкрито книжкову виставку, присвячену Степану Сірополку

Опубліковано: Неділя, 20 серпня 2017 

min
max

До 145-ти річчя від дня народження Сірополка Степана Онисимовича (15 серпня - 1872), просвітнього діяча, бібліотекознавця у приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжкову виставку: «Провідник духовності в Україні» (експонується з 07 серпня до 28 серпня в приміщенні абонементу).

Довідка

Гідне місце в ряді українських просвітителів минулого ХХ століття належить Степану Сірополку, який був педагогом і істориком, практиком і дослідником, літературознавцем і громадським діячем.

Важливою суспільнозначимою справою С. Сірополко вважав безперервну передачу культурних надбань наступним поколінням. Просвітительство та жадобу людей до знань він поціновував особливо. З гордістю і любов’ю С. Сірополко згадував, що першу бібліотеку в Київській Русі заснував Ярослав, а найулюбленішою у наших предків книжкою після Євангелія був Псалтир, і освічені люди того часу знали його напам’ять, до нього зверталися у хвилини роздумів і журби.

Книга, бібліотека, писемництво асоціювались у його уяві із здатністю українства до творчості, прогресу, національного розвою, до наступності та культурної спадко­ємності поколінь. Підтвердженням тому є його найактивніша участь у міжнародних книжкових виставках, з’їздах, які присвячувалися шкільництву та бібліотекознавству. С. Сірополко був свідомий того, що в складних бездержавних умовах недостатньо нести світло знань до народу лише науковою працею. Тому він так одержимо займався публіцистичною, громадсько-просвітницькою, виховною роботою. І це є законо­мірністю, адже провідною ідеєю життя і творчості видатного українського просвітителя була українська національна ідея.

Учитель, самоосвіта й самовиховання, книга, бібліотека, музеї, театри, хори, вистави, екскурсії, гуртки, виховання історією — все це знаходилося в основі головних засад культурно-просвітницької діяльності С. Сірополка.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4544 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4482 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook