Період публікації:

від

до

Категорія:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки

Опубліковано: П`ятниця, 01 вересня 2017 

min
max

У нашій країні щороку 1 вересня відзначається День знань. Свою назву свято отримало завдяки тому, що є першим днем осені, коли починається новий навчальний рік у всіх українських школах, а також середніх і вищих навчальних закладах.

День знань – це свято для всіх учнів, студентів, їхніх батьків, вчителів і викладачів, а також усіх тих людей, які хоч якось пов'язані з обслуговуванням школярів і студентів.

Але традиційно найбільше йому радіють ті, хто в цей день вперше йде до школи. Можна сказати, що з 1 вересня для першокласників і першокурсників починається зовсім нове життя. Цей день є для них дуже хвилюючим і незабутнім.

У всіх населених пунктах нашої країни 1 вересня можна бачити велику кількість першокласників, крокуючих з букетом квітів у школу. Там для них проводяться урочисті лінійки, присвячені початку навчального року, а також уроки світу, стали вже традиційними. Для першокласників дзвенить їх перший шкільний дзвінок. Для них малюють шкільні стінгазети, звучать пісні про школу. В учнів інших класів теж є привід для радості, адже вони знову зустрічаються з улюбленими вчителями та шкільними товаришами.

Звичайно, в різних школах свято «День знань» відзначається по-своєму. А в останні роки деякі школи стали відзначати 1 вересня з великим розмахом: влаштовуються вечірки на природі або в кафе. В середніх спеціальних та вищих навчальних закладах урочисті лінійки зазвичай не проводяться. Для першокурсників проходять урочисті збори, але учні старших курсів вже навчаються.

Варто нагадати кілька історичних фактів, що стосуються цього дня. Спочатку цей день відзначали всі народи як свято жнив. У нашій країні ще за часів Петра Першого в цей день було прийнято святкувати Новий Рік. Але потім Новий Рік було вирішено перенести на 1 січня, за зразком європейських країн.

Зараз 1 вересня є державним святом під назвою «День знань». Не варто плутати цей день з днем вчителя, в даний час вони є окремими святами.

Потрібно нагадати, що офіційно День знань почали відзначати в СРСР з 1984 року.

Перші особи держави 1 вересня традиційно вітають вчителів та учнів з Днем знань. Різні навчальні заклади відвідуються представниками адміністрації районів і міст.

Можна сказати, що в Україні немає людини, яка не згадувала би з радістю день першого дзвінка, першу вчительку, шкільних друзів.

Це свято не тільки педагогів і учнів, він також покликане підкреслити важливість освіти.

Навчальний рік у сучасних українських школах починається 1 вересня і триває до кінця травня. Він поділяється на чверті, між ними передбачені канікули. В кінці кожної чверті і в кінці кожного року учні отримують підсумкові оцінки по всіх предметах.

В нашій країні навчання в 10 і 11 класі не є обов'язковим. Після закінчення 11-го класу учневі видається Атестат про повну загальну освіту. Після цього він може поступати в середній або вищий навчальний заклад. Після 9 класу можна поступити тільки в середній спеціальний навчальний заклад.

Майже всі школи сьогодні працюють 5 днів на тиждень, вихідним є субота і неділя. Щодня проводиться по 4-6 уроків, тривалість кожного уроку становить 45 хвилин. Між уроками є перерви по 10-20 хвилин.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Четвер, 01 вересня 2016 1.09 – День знань День знань — свято, проголошене 1 вересня 1984 року Верховною Радою СРСР. В незалежній Україні це свято й далі відзначається та збігається з початком навчального року. Першокласники у цей день відзначають «Свято Першого дзвоника». Свято першого дзвоника у День знань На шкільному...

Переглядів: 6216 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4674 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook