Період публікації:

від

до

Категорія:

Літня гуманітарна школа-табір «ФранкоCAMP» для обдарованої учнівської молоді

Опубліковано: Четвер, 07 вересня 2017 

min
max

З 8 до 17 серпня в селі Нагуєвичі відбулася літня гуманітарна профільна школа-табір «ФранкоCAMP» для обдарованих учнів області.

Назвати себе «франкокемпівцями» мали змогу учні-призери Всеукраїнських предметних олімпіад з історії, правознавства, української мови і літератури, конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт серед учнів МАН, мовних конкурсів імені П. Яцика, Т. Шевченка, а також історики-манівці, які проводили етнографічну експедицію на чолі з кандидатом філологічних наук, заступником декана історичного факультету ЛНУ імені Івана Франка Романом Богдановичем Тарнавським.

Натхненням і справжнім символом цьогорічного табору слугував Іван Франко, на батьківщину якого вирушили гуманітарії. Село Нагуєвичі наскрізь просякнуте духом письменника – франкокемпівці відвідали відреставровану садибу, де він народився і зростав, його музей, Франкові стежки і навіть той самий дуб, під яким письменник написав оповідання «Олівець».

«ФранкоCAMP» – десять днів щільної концентрації навчання і розваг. Підйом о сьомій ранку, а після нього – жодної хвилини байдикування. Куратори підготували для підлітків цікаві лекції з філології та історії. Згодом на основі здобутих знань під час лекцій, екскурсій та від розповідей жителів села, історики підготували наукові проекти про нагуєвицькі звичаї та обряди, а  філологи – про життя Івана Франка.

Після навчання за партами на дітей чекали інтелектуальні ігри, психологічні тренінги, конкурс талантів та навіть справжній квест, де учні протягом години виконували різноманітні завдання. Вечорами – дискотеки і пісні під гітару, в останні дні – навіть під миготіння ватри. Одна з найпам’ятніших ігор – "Таємний друг", коли кожен у таборі мав анонімного приятеля, від якого отримував подарунки. Таким презентом могло бути будь-що: від смаколиків до найкреативніших втілень фантазії дарувальника (цього року в Нагуєвичах відчутно поменшало квітів).

А між навчанням і розвагами учні запрягали вірного коня-автобуса, вивчали найвеселіші пісні і подорожували. Скуштували автентичної солі прямісінько з солеварні в Дрогобичі, відвідали дельфінарій в Трускавці. Найбільше учням полюбилась екскурсія у Тустань – величні скелі на місці зруйнованої фортеці. Здалека можна було побачити, як перевдягнуті в тридцяти кілограмові обладунки «франчата» стріляли з лука і кочували з одного дерев’яного замку до іншого.

Ми запитали Назара Кравця, учасника Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт і просто дуже цікаву людину. Він вже вдруге брав участь у літній профільній школі, а цього разу навіть сам був в ролі викладача, провівши для товаришів тренінг з ораторської майстерності.

– Назаре, яка пригода під час мандрів тебе вразила найбільше?

– Особливо запам’ятався візит до музею в селі Кульчиці. Коли я зайшов до приміщення музею, то одразу поринув у прекрасну атмосферу України ХІХ ст. Мене покликали, і коли я озирнувся, то побачив, як сидить ціла братія на лавці старовинно оздобленої кімнати і кожен по черзі розповідає, як одного нашого хлопця все стигли оженити. Історики і філологи, використовуючи набуті знання, з акторською майстерністю відтворили обряди колоритного українського весілля. Я навіть тост в честь молодят сказав!

– Що для тебе школа-табір?

– Табір – це місце, яке поєднало найцікавіших і найосвіченіших людей з усієї області, які прагнуть змін, прагнуть спілкування з однодумцями. І тут вони його знаходять. Це наука, відпочинок, подорожі, приправлені командним духом. Важко знайти рівноцінний аналог школи-табору і я дуже дякую за це Малій академії.

         Останній день супроводжувався слізьми, обіймами і вже сумними «автобусними» піснями. Після закінчення школи багато франкокемпівців зізнавалися, що їм складно було повернутися до звичайного ритму життя.

 

Елен МАНУКЯН, учениця 11 класу ССЗШ №52,

Максим ЧУХЛІБ, учень 11класу СЗШ №18.

слухачі  секції журналістики  КЗЛОР "Львівська обласна Мала академія наук учнівської молоді"

 

Немає коментарів

Схожі статті:

Триває набір у літній природничий табір Триває набір у літній природничий табір Опубліковано: Вівторок, 05 Червня 2018 Не знаєш, чим зайнятися влітку? Втомився від одноманітності буднів і прагнеш яскравих вражень та цікавих знайомств? Тоді тобі до нас! Пропонуємо поринути у світ активного відпочинку та ефективного навчання в літньому навчально-пізнавальному таборі. На тебе чекає різноманітна програма, до якої входять:...

Переглядів: 930 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування

Школярів Львівщини запрошують до участі у Всеукраїнському інтерактивному конкурсі «MAH-Юніор Дослідник» Школярів Львівщини запрошують до участі у Всеукраїнському інтерактивному конкурсі «MAH-Юніор Дослідник» Опубліковано: Середа, 11 березня 2020 Вихованців закладів позашкільної освіти, учнів 7-10 класів закладів загальної середньої освіти запрошують до участі у Всеукраїнському інтерактивному конкурсі «МАН-Юніор Дослідник». Організатором конкурсу виступає Національний центр «Мала академія наук України». Змагання відбуватимуться у номінаціях...

Переглядів: 1287 Коментарів: 0

Конкурси, олімпіади
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook