Період публікації:

від

до

Категорія:

Відкрито книжкову виставку, присвячену Соломії Крушельницькій

Опубліковано: Середа, 20 вересня 2017 

min
max

До 145-ти річчя від дня народження Крушельницької Соломії Амвросіївни (1872), оперної співачки у приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжкову виставку:  «Українська співачка світового рівня» (експонується з 18 вересня до 02 жовтня в приміщенні абонементу).

Довідка

Образ Соломії Крушельницької став уособленням справжньої жіночої вроди, великого таланту й рідкісного голосу. Голосу, що вражав, полонив, бентежив… Який, одного разу почувши, уже неможливо було забути.

Соломія народилася 1872 року на Тернопільщині в сім’ї священика. Ще в дитинстві вона виявляла неабиякі музичні здібності. Дівчинка вчилася фати на фортепіано, співала в хорі. На позичені гроші батько відправив її навчатися до Львівської консерваторії, яку вона закінчила з відзнакою.

Соломія успішно дебютувала у Львівському оперному театрі. Італійська співачка Джемма Белінчіоні, яка гастролювала у Львові, помітила неабиякі вокальні здібності дівчини та запропонувала їй поїхати до Італії на прослуховування до фахівців. Уже через рік Крушельницька співала провідні партії на кращих оперних сценах Італії. Тріумф, якого вона досягла в цій країні, відкрив перед нею двері театрів багатьох країн світу.

Її запрошували найпрестижніші театри, і скрізь був тріумф.

Коли Крушельницькій було трохи за сорок, вона пішла зі сцени та присвятила себе тільки концертній діяльності, виконуючи старовинні, класичні, сучасні й народні пісні. В Італії Крушельницька прожила понад сорок років, а після смерті свого чоловіка повернулася на батьківщину.

На жаль, життя в тогочасному Львові виявилось для співачки скрутним. Радянська влада відібрала львівський будинок Крушельницької, виділивши їй тільки квартиру. Але Соломія Амвросіївна доволі швидко ввійшла в мистецьке життя міста. Вона стала професором Львівської консерваторії імені Миколи Лисенка, влаштовувала концерти у філармонії…

Востаннє співачка вийшла на сцену в 1949 році і вкотре підкорила публіку надзвичайним голосом і артистизмом. Це був майстер-клас славетної Соломії. Мало хто знав, що вона вже була хвора на рак горла.

Через два роки співачки не стало. Поховано Соломію Крушельницьку на Личаківському цвинтарі у Львові

 

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: П`ятниця, 23 вересня 2016 23.09 – 144 роки від дня народження Соломії Амвросіївни Крушельницької (1872–1952). Українська оперна співачка, педагог.  «Хоча б сто років вчився чоловік, все одно мав би чому вчитися» Це слова Соломії Амвросіївни Крушельницької, якій 23 вересня 2016 року виповнюється 144 роки від дня народження. Народилася...

Переглядів: 2596 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4526 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook