Період публікації:

від

до

Категорія:

Інформаційна сторінка Вчителям української мови

Опубліковано: Середа, 11 жовтня 2017 

min
max

Із матеріалів щомісячного науково-методичного та літературно-мистецького журналу «Українська мова і література в школах України, № 6 (С. 8-11) / 2017.

Огляд публікації «Дослідницькі завдання з мови як ефективний засіб формування компетентного мовця: на матеріалі вивчення розділу «Пряма й непряма мова» в 9 класі (автор – Сергій Омельчук).

У науковій статті проректора з наукової роботи, професора кафедри слов’янських мов та методик їх викладання Херсонського державного університету, доктора педагогічних наук Сергія Омельчука, - на текстуально-змістовій основі вивчення розділу «Пряма й непряма мова» в 9 класі, подано розробку дослідницьких завдань, що враховують нинішні реалії, та потреби й виклики, які ставить перед юнацтвом сучасний світ та середовище, що його оточує. Вказані завдання, що подані за принципом життєвої доцільності й функційності, відповідно до інтересів і можливостей учнів 9-х класів, - орієнтовані в першу чергу в площину практичного застосування знань не лише у звичних або стандартних для школярів обставинах, а й у нетипових. Варто навести кілька прикладів таких дослідницьких завдань:

Дослідження-спостереження на основі тексту: це завдання передбачає: прочитання тексту, визначення його стильової належності, акцентування на реченнях з прямою мовою, накреслення схеми та ін. (до цього й інших завдань додаються відповідні тексти й коментарі).

Дослідження-відновлення на основі тексту: рекомендовано уважно прочитати текст мовчки, підібрати заголовок, відповісти на питання «Чи є повчальним зміст прочитаного?» та «Яка основна думка тексту?», знайти речення із прямою мовою, записати текст, відновлюючи розділові знаки, та звірити свою роботу з текстом-оригіналом.

Дослідження-реконструювання: замінити речення з непрямою мовою на речення з прямою так, щоб слова автора стояли на початку, у середині й у кінці речення.

Дослідження-трансформація: рекомендовано пояснити зміст одного з висловів (його автор - Павло Загребельний), згодом перебудувати речення так, щоб слова автора стояли перед прямою мовою і в середині неї; накреслити схеми записаних речень, а також пояснити вживання розділових знаків. 

Серед артикульованих завдань доцільно згадти й про такі: дослідження-моделювання, дослідження-творче конструювання, інтонаційний практикум на основі тексту, дослідження - порівняння. Варто додати, що використання загалом цього методико-дидактичного матеріалу, а саме - комплексу запропонованих дослідницьких завдань, спроможне урізноманітнити і якісно покращити навчальний процес в контексті викладання і вивчення української мови, зокрема в межах роботи над розділом «Пряма й непряма мова» (9 клас).  

 

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4645 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4568 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook