Період публікації:

від

до

Категорія:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки

Опубліковано: Вівторок, 24 жовтня 2017 

min
max

24.10 – 213 років від дня народження Вільгельма Едуарда Вебера (1804-1891).

Німецький фізик, член-кореспондент Берлінської академії наук.

Вільгельм Едуард Вебер народився 24 жовтня 1804 року в Віттенберзі. Закінчивши університет в Галле, залишився там викладати. В подальшому став професором і працював в університетах в Галле, Геттінгені і Лейпцігу.

Основні роботи Вебера присвячені електромагнетизму. Спільно з Карлом Гауссом побудував в 1833 році перший в Німеччині електромагнітний телеграф. Розробив теорію електродинамічних явищ і встановив закон взаємодії рухомих зарядів, висунув ідею надлегкої частинки. У 1846 році виявив і вказав на зв'язок сили струму із щільністю електричних зарядів і швидкістю їх упорядкованого переміщення.

Спільно з Р. Кольраушем в 1856 році Вебер визначив швидкість світла, виходячи з відношення заряду конденсатора в електростатичних і магнітних одиницях. Він є автором теорії елементарних магнітів — магнітних диполів (1854) і гіпотези про переривчастості електричного заряду (1848). Побудував першу електронну модель атома, давши його планетарну структуру (1871).

Роботи Вебера відносяться також до акустики, теплоти, молекулярної фізики, земному магнетизму. Спільно з братом Е. Вебером виконав експериментальне дослідження хвиль на воді і повітрі. Спостерігав інтерференцію звуку (1826) і висунув ідею звукозапису (1830). Винайшов ряд фізичних приладів, зокрема електродінамометр (1848).

Головна справа Вебера, яке склало йому ім'я в історії науки — встановлення абсолютної системи електричних вимірювань. У своїх дослідах над абсолютними вимірами електричних величин Вебер вперше визначив швидкість поширення електромагнітної індукції в повітрі.

Прийнята в 1881 році на Міжнародному електричному конгресі в Парижі система абсолютних практичних одиниць вимірювань електричних величин являє собою розвиток того, що було введено в науку Вебером.

Вільгельм Едуард Вебер помер 23 червня 1891 року в Геттінгені (Німеччина).

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4567 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4504 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook