Період публікації:

від

до

Категорія:

Лілія Гриневич: Кабмін затвердить новий стандарт початкової освіти найближчим часом

Опубліковано: Четвер, 26 жовтня 2017 

min
max

Новий Державний стандарт початкової загальної освіти наразі узгоджується в Кабміні і найближчим часом має бути затверджений – з 1 вересня 2018 року за ним навчатимуться усі діти, що підуть у перший клас. Пілотування стандарту вже проходить у 100 школах. Про це розповіла Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час міжнародного семінару «Нова українська школа – нові підходи до навчання і викладання», що відбувся 24 жовтня 2017 року в Києві.

«Створення нового стандарту початкової освіти – це був складний крок, який передбачав переосмислення і застосування нових підходів. Ми мали вирватися з прокрустового ложа тільки виключно знань. І, гадаю, нам це вдалося. У майбутньому, можливо, ще будуть зауваження до стандарту, бо ми всі ростемо, змінюємося, але той документ, який є сьогодні, – він справді інноваційний і він надихає», - зазначила Міністр.

Водночас вона нагадала, що новий зміст освіти – це лише одна з частин Нової української школи. Не менш важливими є підготовка вчителів та нове освітнє середовище.

«Усі вчителі, які працюють в експерименті, добре розуміють, що робота за методиками діяльнісного і проблемно-пошукового навчання є значно напруженішою. І ці методики можна втілювати, лише коли маєш відповідні умови для такого навчання. Тож ми маємо дуже масштабне завдання – поширити новий досвід з 1 вересня наступного навчального року для 22 тис. вчителів, які братимуть 1 клас, і на 22 тис. класних кімнат, де вчитимуться діти», - відзначила Лілія Гриневич.

Заступник Міністра Павло Хобзей додав, що зараз учасники пілотування НУШ отримують нові матеріали для навчання щотижня на кожен наступний тиждень, і в цьому є певна незручність, зокрема, щодо планування роботи. Однак МОН уже завершує роботу над навчальними програмами за галузями початкової школи – найближчими днями їх мають розмістити для громадського обговорення.

Павло Хобзей також анонсував появу на початку 2018 року дистанційного курсу, який стане одним з етапів перепідготовки вчителів до запуску Нової української школи у 2018-2019 навчальному році. Його матеріалами також зможуть користуватися вчителі, що нині пілотують стандарт.

Міжнародний семінар «Нова українська школа – нові підходи до навчання і викладання» проводився для керівників, заступників директорів та вчителів 100 шкіл, що зараз пілотують НУШ, а також координаторів проектів для цих шкіл. Упродовж дня вони ділилися власним досвідом, зокрема, щодо апробування нових методик навчання. За підсумками семінару відбудеться перший етап моніторингу впровадження проекту нового стандарту.

Джерело: офіційний сайт МОН

Немає коментарів

Схожі статті:

Оцінювання для першачків НУШ: 5-ступеневий алгоритм роботи вчителя, замість абстрактних оцінок – концентрація на конкретних результатах та врахування вікових особливостей дітей Оцінювання для першачків НУШ: 5-ступеневий алгоритм роботи вчителя, замість абстрактних оцінок – концентрація на конкретних результатах та врахування вікових особливостей дітей Опубліковано: Середа, 12 вересня 2018 Оцінювання в першому класі має бути формувальним – без жодних абстрактних та караючих номерних оцінок, таємним, адже тільки вчитель, школяр та його батьки мають знати про результати навчання, а також підтримувати постійний зворотній зв’язок для інформування про прогрес дитини. Про це розповіла Міністр...

Переглядів: 714 Коментарів: 0

Середня, дошкільна та позашкільна освіта

Майже 9 млн гривень – на «Нову українську школу» Майже 9 млн гривень – на «Нову українську школу» Опубліковано: Середа, 11 липня 2018   Сьогодні, 10 липня, на реалізацію нового Державного стандарту початкової освіти «Нова українська школа» виділили 8,8 мільйонів гривень. Загалом, з початку року уже профінансовано 47,2 млн гривень. Слід зазначити, що у поточному році для Львівщини з державного бюджету для забезпечення якісної,...

Переглядів: 1003 Коментарів: 0

Середня, дошкільна та позашкільна освіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook