Період публікації:

від

до

Категорія:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки

Опубліковано: Середа, 01 листопада 2017 

min
max

01.11 – День Листопадового Чину

1 листопада 2017 р. виповнюється 99 років Листопадового Чину у Львові.

В честь цієї події у 1993 р. було названо одну з вулиць Львова на згадку про запеклі бої за дирекцію залізниці та будівлю Галицького сейму.

У цей день вперше з 1349 р. Львів перейшов до українців. Сталося це протягом двох годин без жодної краплі крові та майже без жодного пострілу.

Дійство почалося о 4-ій годині ранку. Загін поручика Теодора Мартинця роззброїв батальйон 41-го полку піхоти, який міг чинити збройний опір.

Загін поручика Іллі Цокана нейтралізував угорських солдат, які знаходилися у школі ім. Конарського.

Загін Людомира Огоновського змусив поліцію, що містилася на вулиці Городоцькій, добровільно скласти зброю.

Було захоплено Головну пошту, всі залізничні двірці, радіо, відключено міський телефон та міжнародну телеграфну лінію. Захоплено міську військову комендатуру.

Хорунжий Сендецький зі своїм відділом зайняв намісництво, загін Мартинця – Ратушу.

О 6-ій годині ранку над головною вежею міста замайорів жовто-блакитний прапор.

Розробляв план збройного перевороту у Львові та містах Галичини Центральний військовий комітет, який складався із українських старшин та офіцерів австрійського війська і січових стрільців: Петра Бубели, Людомира Огоновського, Дмитра Паліїва, Сеня Горука та ін. 30 жовтня до них долучився сотник Дмитро Вітовський, запрошений очолити повстання через свою величезну популярність серед стрільців.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4552 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4486 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook